Modell EHA URBSALU haare on USAs lennukas: ta tegutseb New Yorgi moeäris ja edendab Miamis lauljakarjääri. Eha elule lisab sära armusuhe rikka itaallase Lucaga.

«Mees peab olema jõukas või vähemalt püüdlema selle poole, et naine saaks olla õnnelik,» sõnab Eha (32). Kaunis blondiin heidab oma piparkoogipruuni sihvaka jala hooletult üle põlve, tellib Pinacolado jääga ja saadab mõnuleva pilgu  lainevahusele Atlandi ookeanile. Õrn tuuleiil toob leevendust kuumusele ja paneb palmilehed tasa õõtsuma.

Päikseline Miami on ameeriklaste lemmikpuhkepaik. Paljud meelelahutus- ja ärimaailma vägevad on soetanud endale siia villad, mille treppi randuvad luksuslikud purjekad ja kaatrid.

Eha veel nende sekka ei kuulu, kuid Ameerikas on kõik võimalik. Aasta tagasi täielikult laulmisele pühendunud modellil on juba ette näidata singel «Touch Me» peatselt ilmuvalt albumilt «Together» ning paar kogumikku, millel on tema lugu kõrvuti näiteks Janet Jacksoni ja George Michaeli omadega. Ehale on laulu kirjutanud Moby ja ta välimuse eest hoolitseb Marcella Acosta, kes on ka Shakira stilist.

Armukade mees

Kõigest sellest aga ei piisa ookeanivaatega villa ostmiseks. Ehale võimaldab mugavat elu ja laulmist harrastada itaallasest elukaaslane Luca. Viiekümnele lähenev Luca on tagasihoidlikkuse kehastus. Ta ei soovi avaldada oma perekonnanime ega jääda pildile. «Lucal on USAs telefonikompanii. Ta pole kuigi edev mees ega taha end seetõttu afišeerida,» selgitab Eha.

Salapärasel Lucal on oluline roll eestlanna karjääri edendamisel. Mehe abiga leidis Eha tee Itaalia suurima raadiojaama Radio 105 kuldplaadi staatusse jõudnud kogumikule «Dancemania 2» ja tema rahastatud on Eha värske video. Viimasest rääkimine toob Eha kenale näole tõreda ilme. Ta õngitseb kotist sülearvuti ja paneb mängima video, kus on kunstiliselt teostatud lembestseen kena noormehega. Lõigus pole midagi siivutut, noored lihtsalt embavad rannal, aga Luca läks marru ning lasi selle koha videost välja võtta.

«Luca on hirmus armukade ja kahjuks kannatab seetõttu kunst. Nii pole õige, aga mis teha, keegi meist pole ideaalne,» lausub Eha.

Eha peab mehe nõudmistega leppima, sest ise ta seni veel muusikast ära ei ela. Tegelikult ei olegi naine mõelnud muusikast kui raha sisse toovast tegevusest. Laulude loomine on talle kunst ja iga uus lugu kui väike kunstiteos. Luca aga on kunstikollektsionäär ja tema arvates on tore, kui kallim saab lemmikalaga tegelda. Kuid majanduslikult kaalutleva ärihaina näeks ta meeleldi iga välja antud dollari asemel kahte tagasi tulemas.

«Vaidlen Lucaga sel teemal pidevalt,» tunnistab Eha. «Tema jaoks on tegijad need kunstnikud ja lauljad, kes oma loomingu ka maha müüa suudavad. Mina aga pole materialist, mulle on oluline eneseväljendus.»

Eha peab oma suhtumise põhjuseks kasvamist nõukogude Eestis, kus näitlejad polnud kõrgelt tasustatud, nende väärtus seisnes pigem loomingus. «Ma saan aru, et kui midagi on välja läinud, peab ka sisse tulema, aga see häirib ja ärritab mind. Ma ei saa aru: Luca annab algul video tegemiseks rohelise tee, hiljem aga võtab jutuks hinna!» pahandab Eha.

Keeldus Playboy pakkumisest

Eha pole siiski ülalpeetav. Tal on modellikarjäär, korter New Yorgis ning aeg-ajalt teeb ta väikseid rolle mängufilmides. Viimati võis Ehat näha kassahitis «Stepfordi naised».

Eha tuli USAsse rohkem kui kümme aastat tagasi, pärast Nõukogude Liidu supermodelliks valimist. Ta alustas modellina, kuid Tallinnfilmis töötanud emalt lapsepõlves külge jäänud filmipisik meelitas neiu Hollywoodi. Eha õppis mõnda aega Los Angeleses Ameerika Draamakunsti Akadeemias (American Academy of Dramatic Arts) näitlemist. Ta on USA näitlejate ühingu liige.

Tollesse perioodi jääb kolm aastat kestnud kuum suhe tuntud režissööri Michael Bayga, kelle käe all on valminud menufilmid «Armageddon», «Pearl Harbor» ja «Pahad poisid II». «Kahjuks ei pannud Michael mind filmi,» kurvastab Eha.

Pärast lahkuminekut Michaelist pühkis noor naine inglite linna tolmu jalgelt, sest raha oli otsas. Talle pakuti küll poseerimist Playboys ja teistes samalaadsetes väljaannetes, kuid neiu keeldus. Eha kartis, et kui kunagi näitleja või lauljana läbimurde saavutab, hakatakse ta minevikule halvasti vaatama ja ka ta vanemad oleksid alastipiltide peale väga kurjaks saanud.

Eha oli valmis modelliameti 25aastaselt maha panema, kuid leidis siis juhuslikult tööd ühes New Yorgi agentuuris. Nüüd teebki ta pildisessioone ja reklaamklippe soliidsetele moekompaniidele, kes pakuvad riideid 25aastastest vanematele daamidele.

«Honorarid on suhtelised. Loomulikult ei saa ma end võrrelda Carmen Kassiga. Tema tasu on minu omast paari nulli võrra suurem,» ütleb Eha. Ta lükkab ümber arvamuse, et hea modellileping tuleb voodi kaudu, küll aga jagatavat selle alusel filmirolle. Ka teda on osatäitmiste eest korduvalt voodisse meelitatud. «Ma olen keeldunud ja võib-olla polegi ma seetõttu kuulsaks näitlejaks saanud,» muigab Eha.

Modelle kasutatakse ära

Eha oli 17aastane uje piiga, kes ei osanud inglise keeltki, kui modellitöö ta maailma avarustesse lennutas. Meelelahutusäri on pealtnäha särav, kuid selle tagatubades leidub nii mõndagi valgustkartvat.

Eha räägib ühest Miamis elanud piltilusast vene tüdrukust, kes võttis enne baari minekut narkootikume. Seal aga sokutati ta joogi sisse mingit ainet, mis narkootikumiga koos mõjus tüdrukule surmavalt. Ka Ehale on pakutud kõikvõimalikke drooge, kuid ta on keeldunud. Eha oli ettevaatlik: tarvitas pidudel vaid pudelivett, millelt oli korgi ise ära keeranud.

«Ma olin noore modellina enda eest vastutav ega saanud riskida. Mind pole ära kasutatud, aga ühe mu sõbrannaga juhtus küll täbar lugu. Tüdruk rüüpas ühes New Yorgi restoranis drinki. Vahepeal käis korra tualetis, jõi siis joogi lõpuni ja kaotas mälu. Hommikul ärgates oli kahe vanamehega mingis hotellitoas. Taolisi stoorisid on palju,» teab Eha.

Eestlanna kindlustab modellitöö, näitlemise ja laulmise kõrvalt oma tagalat tasapisi arvutiasjandust õppides. Paraku on kool lõpetamata, sest muud tegemised ei jäta hariduse omandamiseks kuigi palju aega. Praegu võib ta seda endale lubada, sest kaheksa kuud tagasi kohatud Luca hoolitseb nende majandusliku heaolu eest.

Lükkas abieluettepaneku tagasi

Eha ja Luca tutvusid kevadel Miamis päev enne lauljanna singli esitlust. Luca lähenes Ehale ehtitaallasliku temperamendiga ja külvas naise komplimentide ning meelitustega üle.

Eha aga teatas, et teda huvitab ainult muusika ja et suhteks pole tal aega. Luca oli kaval, ta lubas Ehat tutvustada oma parima sõbra, ühe kohaliku tipp-produtsendiga. Kohtumiseks ja muusika kuulamiseks oli vaja aga Luca poole minna.

«Luca on tark ja huvitav mees, me hakkasime rääkima ja nii see läks... Mul on kahe kuu reegel. Kes selle aja suudab vastu pidada, on okei,» räägib Eha. «Luca kinkis mulle juba nädal pärast seda, kui olime nii öelda rohkem koos olnud, kihlasõrmuse. Võtsin selle vastu kui armastuse sümboli, mitte abieluettepaneku.»

Eha ja Luca elavad ühel South Beachi saarel asuvas häärberis, mida ümbritseb suur rohelusse uppuv aed. Nad veedavad palju aega Itaalias, eriti aga Veneetsias, kuhu hiljuti ka korter soetati.

Sel suvel käisid nad ka Eestis, kus Luca kohtus naise vanematega. Eha oli enne tulekut tõsiselt mures, sest ei teadnud, kuidas isa eakasse väimehesse suhtub. Mehed leidsid aga kergelt ühise keele autodest rääkides — Eha isal on vana Volga ja Luca garaažis troonib vanaaegne Rolls-Royce.

«Ema ütles, et olgu kavaler kes tahes, peaasi, et mina õnnelik oleksin,» sõnab Eha. Ta kinnitab, et ongi Lucaga õnnelik, kuid päris pilvitu nende suhe siiski pole. Itaallane on äkilise loomuga ja võib mõtlematult halvasti öelda. Ta ise unustab vihapurske kiiresti, kuid põhjamaiselt tagasihoidlikule Ehale jääb öeldu südamesse.

«Luca noomib mind, et ma ei suhtuvat rahasse kuigi realistlikult. Ta ei julge mulle krediitkaartigi anda. Ma ei tea, mida ta silmas peab, ma pole ju meeletu šoppaja.» Eha saab tegelikult aru, et küsimus pole kulutamises, vaid teenimises. «Ma lihtsalt ei teeni piisavalt. Luca on vahel öelnud, et mulle on vaja rikkamat kavaleri. Ütlesin talle, et kui tahad mu peigmees olla, siis pead olema Superman, ja nüüd ta püüab. See tundub naljakas, kuid on tõsi,» muigab Eha.

Suhe Muniriga oli must auk

Nagu paljudel, nii on ka Ehal seljataga mõnigi karile jooksnud suhe. Viis aastat tagasi lasi tema liibanonlasest elukaaslane Munir Uwaydah jalga Miss Estonia ’98 Kadri Väljaotsaga. Juhtunule lisas pikantsust tõik, et Eha ise kutsus Kadri Ameerikasse ja püüdis aidata tal seal läbi lüüa.

Eha nimetab seda perioodi mustaks auguks. «Ma kaotasin alatute valede tõttu paar aastat oma elust,» nendib ta.

Mehed on kaunite naiste saamiseks valmis maad ja taevad kokku luuletama. Eha sõnul on tal nendega olnud päris kurbi kogemusi. «Mulle on hullusti valetatud. Ma olin kunagi naiivne ja jäin petiseid uskuma. Mis teha, eks elu õpetab. Tüdrukud peaks teadma, et poole aastaga tuleb inimese loomus välja, seni peaks tõsise suhte loomisega ootama.»

Eha pole kibestunud. Päikselises Miamis ei saagi olla, sest suurepärane ilm ja uued tutvused pühivad halvad mälestused mineviku prügikasti. Tähtis on olla avatud, käia ringi lahtiste silmadega ja suured juhused tulevad ise su juurde. Nii juhtus temaga näiteks New Yorgis.

Eha ja ta sõbranna valmistusid «Stepfordi naiste» linastumisjärgselt peolt lahkuma, kui sinna vajus kohale Moby oma seltskonnaga. Eha ütles sõbrannale, et oleme veidi veel siin ja vaatame, mis saama hakkab. Samal hetkel istuski Moby ta kõrvale ja tegi juttu.

«Muusika mängis nii kõvasti, et ma ei kuulnud teda. Pealegi olid mul kui tundlike kõrvadega muusikainimesel tropid kõrvas. Ütlesin Mobyle, et oota, võtan tropid ära. Ta puhkes naerma ja õngitses ka kõrvadest tropid välja,» muigab Eha.

Pidu lõppes Moby kutsega tulla järgmisel päeval tema stuudiosse lugu salvestama. Lindistamisega tehtigi algust, aga paraku on see siiani lõpetamata. Nimelt tõmbas Eha stuudiosse minnes selga jänesenahkse kasuka. Alles hiljem sai ta teada, et Moby on tulihingeline loomakaitseaktivist...