Odessa lennujaamast võtab Anne Veski peale valge limusiin. Alanud on PR-firma Corpore juhi Meelis Kubitsa korraldatud, oluliste kohtumiste ja lõbusate pidudega vürtsitatud aktsioon «Tallinn sõidab Odessasse», kus osaleb sadakond Eesti äri-, poliitika- ja kultuuritegelast…

Odessa oskab ja armastab pidutseda ning külalislahkus on odessiitide teine nimi. See Musta mere äärne pärl pakub ahvatlusi hedonistliku elustiili harrastajatele, kuid oma küllusliku doosi saavad kätte ka kultuuri järele janunejad. Seda kõike on võimalik ka kokteilina nautida. Kokteilina, millel on maitset ja kangust.

Odessa lennujaamas tervitab saabujaid abilinnapea Sergei Tsernenko. Rahvariietes noored pakuvad soola-leiba ja viie telejaama operaatorid-reporterid võtavad sündmuse üles. Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf vahetab tervitussõnad oma Odessa kolleegiga. Lühikese, kuid südamliku kõne peab ka Anne.

Külalisi liigsete piiriformaalsustega ei koormata, meid juhatatakse riiki VIP-saali kaudu, kus serveeritakse puuvilju, karastusjooke ja kohvi.

Annel on vastas limusiin Chrysler 300C. Sõit läheb hotelli Odesskij Dvorik, mille peremees Gennadi Kogan on katnud tervituslaua. Südalinnas asuv hotell pole suur, kuid äärmiselt šikk ja privaatsust pakkuv. Vastuvõtt on seisusekohane – jahe vahuvein, tikuvõileivad, koogid.

«Esmamuljed on suurepärased!» kiidab Anne.

{poolik]

Ralli trammiteedel

Annel on kokku lepitud intervjuu telekanalis Odessa TV, mis peaks algama veerand tunni pärast, kuid Gennadi külalislahkusest tuleb osa saada. Mees pakub, et sõidutab meid ise kohale. Aega on vähe ja Odessa kuumaks köetud tänavaid täidavad ummikud. Närvilised juhid signaalitavad, vehivad kätega...

Gennadil on suur must Range Rover ja tema sõidustiil on äärmiselt jõuline. Liigume põhiliselt trammiteedel, mis ei asu tänavatega ühel tasapinnal ja on seega autovabad. Kui tramm juhtub vastu tulema, surub Gennadi end autode vahele, et seejärel endise hooga mööda trammiteed kimada.

«Venemaal ja mujal reisides olen näinud igasuguseid autojuhte, Gena on neist üks enesekindlamaid,» muigab Anna. Oleme parasjagu ninad vastamisi veoautoga. Maasturi pauer on Odessas siiski võimsam, kallur on sunnitud tagurdama.

Eine vahuveinikuningaga

Telekanalis tehakse Annega pooletunnine saatelõik. Nüüd ootab ees lõunasöök kuulsat Odessa vahuveinitehast Frantsuzki Bulvar omava Gulievi perekonna esindaja, Odessa ühe jõukama ja lugupeetuma mehe Robert Gulievi mereäärses luksusvillas. Marmorpõrandatega avar elamine on muljetavaldav. Suurepärane vaade Mustale merele, isiklik spaa… Härra Gulievil on haaret.

«Äärmiselt sümpaatne, sügavate teadmiste ja avara silmaringiga härrasmees,» ütleb Anne. «Ja suurepärane võõrustaja.»

Samal ajal koguneb Odessa Kirjandus-muuseumi õuele väärikaid Tallinnast ja Odessast. Siin antakse aktsiooni «Tallinn sõidab Odessasse» ametlik avalöök. Sõna saavad kõik olulisemad tegijad, vahetatakse kingitusi ja ilusaid sõnu.

Päike on kütnud kuuma üle 30 soojapügala. Päev jätkub Ülemaailmses Odes-siitide Klubis, kus ootab legendaarne erudiit Boriss Burda, et serveerida oma kulinaarseid teoseid. Loomulikult pakutakse taas vahuveini.

Need, kel jaksu, teevad tiiru Deri-bassovskajal ja selle kõrvaltänavatel. Siin on Odessa süda. Kohvikud, meelelahutajad, kohalikud kaunitarid ennast näitamas ja teisi vaatamas…

Õhtu erilises restoranis

Hommik rannas. Tundub, et siia on kogunenud linna kõige kaunimad tüdrukud. Promenaadikohvikutes käib vilgas elu, rannaliiv on kuum ja meri kutsuv. Ehh, Odessa!

Anne veedab päeva Gennadi jahiga merel.

Programm on nii tihe, et hinge lööb kinni. Kultuuripealinn Tallinn 2011 esindaja Evelyn Saal annab pressikonverentsi, literaadid ja humoristid Enn Vetemaa, Arvo Valton, Tõnu Aav ja Jüri Paet kohtuvad kolleegide ja lugejatega. Kõik toimub organiseeritult ja suure meedia tähelepanu all, seejuures täiesti pingevabalt.

Kalle Klandorfil on ametlikud kohtumised kõige kõrgemal tasemel – juba paari nädala pärast on Tallinnasse oodata Odessa linnavolikogu esimeest.

Pärastlõunal peetakse Deribassovska- jal menurestorani Kompot ees anekdootide rääkimise võistlus. Näitleja Eduard Toman teeb hiilgava etteaste. Talle astuvad vastu kohalikud naljamehed. Taevas on pilvitu, lava ette kogunenud inimesed on lõbustatud ja õnnelikud.

Õhtul ootab eestlaste seltskonda restorani Dacha peremees Saveli Libkin. Tegu on Odessa ühe stiilseima söögikohaga. Rohelised aiasopid, sulnilt sulisevad ojakesed… Peo juhatab sisse Boriss Burda kulinaarne ekskursioon Odessa kööki. Pakutakse sülti, seeni… ja jääkülma viina.

Hilisõhtul esineb Gennadi hotellis Läti džässitäht Olga Pirags.

Sünnipäev merel

Järgmisel päeval tähistavad sõidu korraldaja Meelis Kubits ja Anne abikaasa Benno Beltšikov oma sünnipäeva. Selleks puhuks on renditud katamaraan Hadžibei.

Õigupoolest sündiski ilmselt kõigi aegade suurimaid Tallinna ja Eesti PR-projekte Meeli-se ideest näidata sõpradele Odessat. Tulemu-seks olid kümned telereportaažid Tallinnast kui Euroopa kultuuripealinnast ning muidugi erisaated Anne Veskiga.

Merele minnakse keskpäeval. Päike annab kuuma, meeleolu on ülev ja pidu läheb kiiresti käima. Tundub, et muretute odessiitide särts on nakatanud ka eestlasi.

Õhtul toimub linna kõige popimas ja luksuslikumas ööklubis Itaka Anne kontsert, mis läheb täismajale. Ettekandele tulevad diiva armastatuimad lood läbi aegade.

Kontserdile on tulnud ka Eesti ärimeeste raskekahurvägi – Urmas Sõõru-maa, Jaan Toots, Marcel Vichmann, Vjatšeslav Leedo…

«Esineda taolises klubis tõeliselt kuumale publikule on puhas rõõm,» särab Anne. «Ma käisin vanasti Odessas üsna sageli, aga viimasel ajal pole kuigi tihti siia sattunud. Vahva on näha, et publik mind mäletab ja armastab.»

Öösel astub diskoripulti Moskvast kohale lennutatud DJ Vlad Nikulin, kes Eesti pundi Fix kuulsa pala «Tsirkus» avalooks peale paneb ja Tallinn pidutseb Odessaga hommikuni.

Paar päeva hiljem annavad Ülemaailmse Odessiitide Klubi asepresidendid – klubi president on maailmakuulus humorist Mihhail Žvanetski – Meelisele üle klubi täieõigusliku liikme kaardi. Ta on kolmas eestlane, kes selle saab. Sild Odessa ja Tallinna vahel on taastatud.