Metropolitan Opera auhinnatud kõrgresolutsiooniga kinoülekannete sarja „The MET: Live in HD“ 11. hooaeg algab Forum Cinemas Tallinna, Tartu ja Viljandi kinodes juba sellel laupäeval, 6. oktoobril ning kavas on üle kümne etenduse, millest lausa neli on uuslavastused.

Esimese lavastusena tuleb näitamisele aegumatu Giuseppe Verdi „Aida“, mille kordusetendused on Coca-Cola Plazas nähtavad ka 7. ja 15. oktoobril. Sopran Elina Nechayeva märkis, et on seda grandioosset MET-i lavastust vaadanud mitmel korral erinevate solistidega ning igal korral võtavad teda muusika, fantastilised kostüümid ja lavakujundus ning võrratu orkester ja koor lausa sõnatuks. „Seekord on pearolli täitmas üks maailma tunnustatumaid sopraneid Anna Netrebko ning ka teistes rollides on ühed mu lemmik ooperilauljad. Ootan põnevusega, kuidas see koosseis poliitilisel taustal olevat armukolmnurka mängib,“ ütles Nechayeva.

„Hooaja uuslavastustest tulen kindlasti uuesti vaatama ning märgilise tähendusega mulle on detsembris linastuv Verdi „La Traviata“, sest just see sütitas minus suure armastuse selle muusikalise žanri vastu, kui nägin lavastuse ülekannet Salzburgi festivalilt, kus pearollis laulis Anna Netrebko,“ selgitas Nechayeva. “Just siis tekkis minus soov tegeleda klassikalise laulmisega tõsiselt ning unistada suurtest ooperiteatri lavadest. “La Traviata” meloodiatel, nagu joogi-, karnevali- ning mustlaslauludel, on oht sattuda pärast ooperi vaatamist oma playlist’i edetabelisse.

Anna Netrebko astub peaosas üles ka MET-i uuslavastuses „Adriana Lecouvreur“. „Seda kaunist muusikat võib liigitada Itaalia romantismi, kuid selles puudub puccinilikku emotsionaalset paatost ja plahvatuslikku dramatismi,” märksi Nechayeva. “Süžee on sellel ooperil üsna keeruline ning lavastajal pole kindlasti lihtne publikule tegevuste liini arusaadavalt ja puhtalt edasi anda.”

„Nico Muhly „Marnie“ huvitav tänapäeva ooper põhineb Winston Grahami novellil, mille tegi kuulsaks Alfred Hitchcocki film 1964. aastal ning Muhly enda sõnul võib muusika jutustada lugu, mida sõnad ei suuda edasi anda,” märkis Nechayeva. “Ooperi teeb põnevaks asjaolu, et igal tegelasel on oma pill, mis aitab edasi anda tema tundeid ja emotsioone.”

„Wagner’i ooper “Valküür” on osa eepilisest “Niebelungi sõrmuse” tsüklist, mis omal ajal oli tohutult oluline ja populaarne fantastika ja võimsa muusika armastajate hulgas. Sellest ooperist pärineb ka kõigile tuntud pala „Valküüride lend“, mis sai palju kuulsust ka näiteks läbi Star Wars’i filmide,“ selgitas Nechayeva. „Antud ooperi tegelased ei ole kangelased ainult süžee poolest vaid ka vokaalsete nõudmiste poolest, sest peab olema meeletu vastupidamine, hääle jõud ja võim, et sellist ooperit esitada.“

Elina Nechayeva sõnul ongi uue MET-i hooaja puhul tore see, et seal leidub kõigile midagi. Uut avastamisrõõmu juba kogenud ooperi kuulajatele ning ka selle žanriga alles algust tegevatele huvilistele. Näiteks Bizet „Carmen“ on just selline meeldejäävatest, dramaatilistest ja samas säravatest meloodiatest koosnev tükk, mida on hea vaadata neil, kes on ooperimaailmas alles algajad. Mozarti „Võluflööt“ on aga ooper, mis sobib vaatamiseks ka lastele. “Seal on mitmeid koomilisi tegelasi, keda on huvitav jälgida. Näiteks üks ääretult vürtsikas tegelane linnupüüdja Papageno, kes otsib kogu ooperi vältel endale naist ning kolm poissi ja prints, kelle päästavad hirmsa lohe käest hoopis kolm veetlevat daami,” selgitas Nechayeva.

Ooperite ülekanded tulevad näitamisele kõigis Forum Cinemas kinodes: Tallinnas Coca-Cola Plazas, Tartus kino Ekraanis ja Viljandis kino Centrumis. „The MET: Live in HD“ on maailma suurim alternatiivsete kinoelamuste pakkuja. Alates sarja käivitamisest 2006. aastal on müüdud üle 24 miljoni pileti. Sari viib MET-i lavastuste otseülekanded enam kui 2200 kinno ja kunstikeskusesse, mis asuvad rohkem kui 70 erinevas riigis.

Uue hooaja kõik lavastused ja ülekannete ajakava leiab SIIT!