Richard Burton nimetas Elizabeth Taylorit oma elu armastuseks nii elus kui ka kinolinal. Sellisena jääb ta meelde meile kõigile.

Londonis 1932. aastal ameeriklastest vanematele sündinud Elizabeth Taylor oli Hollywoodi kuldajastu üks suuremaid – ja viimane – superstaar. Jumalanna, kes kõndis läbi 40ndate, 50ndate, 60ndate ja 70ndate, valgustades meie kõigi elu. Vähe on näitlejatare, kes teavad, kuidas meest filmis võrgutada. «Ma olen seda elus teinud, seega ma tean, kuidas seda teha,» pihtis Elizabeth ühes intervjuus.

Kahest Oscarist ja arvukatest filmidest hoolimata püsis Elizabeth aastakümneid ajakirjanduse huviorbiidis just oma armulugude ja abielude tõttu. Kaheksast abielust kahe meespeaosas oli tema elu armastus Richard Burton.

{poolik}

18aastaselt abiellus Elizabeth Hiltoni hotelliketi rajaja Conrad Hiltoni poja Nicky Hiltoniga. Ilus mees osutus vägivaldseks joodikuks, kes peksis Elizabethi, kui ta oli rase – nii hullult, et naine kaotas lapse.

Lahutanud Hiltonist, leidis Elizabeth end Briti näitleja Michael Wildingi käte vahelt. Mees oli temast küll 20 aastat vanem, kuid armastav ja hoolitsev. Neile sündis kaks poega, Michael ja Christopher. Elizabeth on öelnud, et see oli pigem õe ja venna kui mehe ja naise suhe.

1957. aastal hülgas Elizabeth Wildingu Ameerika filmiprodutsendi Mike Toddi kasuks. Todd oli Elizabethile ideaalne mees – võimukas, kaitsev, vastupandamatult mehelik. Todd külvas Elizabethi üle juveelide ja kasukatega ning nad said tütre Liza vanemateks, kuid sünnituskomplikatsioonide tõttu tehti Elizabethile operatsioon, mis ei võimaldanud tal enam lapsi saada. 1958. aastal läks Todd oma eralennukiga, mis kandis Elizabethi auks nime «The Lucky Liz», ärireisile. Enne ärasõitu oli mehel halb eelaimdus. «Ma olen liiga õnnelik,» kurtis ta. Teel Kansasesse kukkus lennuk alla. Kõik pardal olnud hukkusid.

Pidi olema armunud

Elizabeth leevendas valu ja šokki ravimite ja alkoholiga. 1959. aastal abiellus ta laulja Eddie Fisheriga, kes oli olnud tema ja Toddi pulmas peiupoiss. Fisher hülgas oma naise Debbie Reynoldsi ja nende väikese tütre Carrie Fisheri.

Aasta hiljem armus Elizabeth ülepeakaela Walesist pärit näitlejasse Richard Burtonisse. Burton nimetas teda ühes oma intervjuudest naiseks, kes lihtsalt pidi olema armunud. «Ta peaks olema waleslane, kuid ta ei ole siin sündinud. Ma nagu oleksin ta ise waleslaseks sünnitanud,» ütles ta.

«Kleopatra» oli esimene film, milles mängimise eest maksti näitlejatarile üle miljoni dollari. Richard kehastas Marcus Antoniust. Ka Burton oli abielus, kuid sellest polnud lugu. Kirg võitis kõik.

Elizabeth väitis, et ta on vanamoodne tüdruk, kes peab abielluma, kui ta juba kord on armunud. Burtonit on ta nimetanud oma elu «ainsaks tõeliseks meheks». Nad abiellusid 1964. aastal. Lahutasid 1974. aastal. Ja abiellusid uuesti üheksaks kuuks 1975. aastal. Elizabeth võttis sellest abielust kaasa Burtoni südame ja teemandid – nende seas maailma suurim 1,7 miljonit dollarit maksnud teemant –, millega mees oli ta üle külvanud. Teemandid panid tema kuulsad lillad silmad särama.

1976. aastal abiellus Elizabeth igava poliitiku John Warneriga. Kui nende abielu 1982. aastal lahutati, sõlmis Elizabeth oma elu veidraima suhte Michael Jacksoniga. 52aastase Hollywoodi matrooni ja 26aastase megastaari sõprusest oleks äärepealt välja kasvanud abielu. Elizabethi sõnul oli Michael üks kõige «normaalsemaid» inimesi, keda ta on kohanud.

Aastad möödusid ja Elizabethi tervis hakkas teda üha enam alt vedama. 1988. aastal võõrutuskliinikus ravil olles tutvus ta alkoholismist paraneva ehitustöölise Larry Fortensky'ga. Nad abiellusid 1991. aastal Michael Jacksoni Neverlandi rantšos. Tänutäheks ostis Elizabeth Michaelile elevandi nimega Gipsy.

Abielu ehitustöölisega pidas üllatuslikult vastu kaheksa aastat, kuigi Fortensky meenutas pigem filmidiiva turvameest kui tema abikaasat. Siis otsustas Elizabeth, et ta tahab üksi olla ning saatis mehe mõne miljoni dollari võrra rikkamana minema.

Elizabethi tervis muutus iga aastaga aina kehvemaks, kuid hoolimata sellest, et ta oli juba ratastoolis, kaalus ta tõsiselt üheksandat abielu endast 28 aastat noorema kinnisvaraärimehe Jason Wintersiga.

Burton jäi tema elu suurimaks armastuseks. Elizabeth rääkis tihti, et soovib lasta end matta Burtoni lapsepõlvekodu lähedale Lõuna-Walesisse (kuigi Burton on maetud hoopis Šveitsi). «Oleme Elizabethiga vahelduva eduga kakskümmend aastat koos olnud,» ütles Burton enne surma ajuverejooksu tagajärjel 1984. aastal. «Olen tundnud paljusid naisi, kuid Elizabeth on inimliku olemise maatriks. Ta ei ole nagu meie. Ta tuleb teiselt planeedilt. Ta on tähelepanuväärne.»

Hea, et nad on jälle koos.

 

 

Kuni lahutus meid lahutab

1.  Conrad «Nicky» Hilton 1950–51

Elizabeth abiellus hotelliparuniga 18aastaselt. Nad lahutasid Elizabethi joomise tõttu.

2.  Michael Wilding 1952–57

Neile sündis kaks poega, Michael ja Christopher. Abielu lahutati paari pidevate tülide tõttu.

3.  Mike Todd 1957–58

Elizabeth jäi leseks, kui temast 23 aastat vanem filmiprodutsent lennuõnnetuses hukkus.

4.  Eddie Fisher 1959–1964

Eddie jättis Elizabethi pärast maha oma naise Debbie Reynoldsi ja nende väikese tütre Carrie Fisheri.

5., 6. Richard Burton 1964–74 ja 1975–76

Richard oli Elizabethi elu armastus. Nad tutvusid «Kleopatra» võtetel ja nende esimene abielu oli Elizabethi pikim. Abielu luhtus Richardi joomise ja seelikuküttimise tõttu. 16 kuud hiljem abiellusid nad uuesti, kuid abielu purunes juba üheksa kuu pärast.

7. John Warner 1976–82

Elizabeth pidas senaatorit oma parimaks voodikaaslaseks. Abielu lõppes, kui Elizabeth kurtis, et ta tunneb end üksildasena.

8. Larry Fortensky 1991-96

Elizabeth lahutas oma ehitajast abikaasast, kui ta tundis, et vajab «aega ja hingamisruumi».

 

Tuntud ja tundmatu Elizabeth Taylor

 

Ühes tema viimastest intervjuudest möödunud aastal paluti Elizabethil nimetada 25 asja, mida inimesed tema kohta ei tea. Elizabeth lausus järgmist:

* Enne kui ma filmides mängima hakkasin, oli mul Lõuna-Californias limonaadiputka.

* Kui Jose Eber (Elizabethi kauaaegne juuksur) on linnast väljas, meeldib mulle lõigata enda juukseid.

* Ma olen hull seriaali Law & Order järele. Ma olen näinud iga osa. Mu lapsed mängisid väiksena koos särava näitlejatari Mariska Hargitay’ga.

* Ma pöörasin 1959. aastal juudiusku.

* Mu juudinimi on Elisheba Rachel.

*Minu esimese hobuse nimi oli Betty.

* Ma käisin esimesel kohtamisel alles 16aastaselt.

* Mu jalad on liiga lühikesed.

* Kõige uhkem olen filmi Who’s Afraid of Virginia Woolf üle.

* Ei möödu päevagi, ilma et ma ei kasutaks parfüümi.

* Minu esimene mälestus on valu.

* Mu süda on siiani murtud, et Richard Burton ei võitnud Oscarit.

* Ma tõesti ei muretse vananemise pärast.

* Ma ei püüdnud näidelda kuni filmini A Place in the Sun.

* Mul on vastik minu kohta käivate müütide pärast, mida võetakse faktidena.

* Inimesed Twitteris panid mu uuele parfüümile nimeks Violet Eyes.

* Ma pole kunagi näitlemistunde võtnud, kuigi mõned arvavad, et ma peaksin seda tegema.

* Kui olin 20ndates eluaastates, jäin peaaegu ilma oma jalast ja silmast.

* Närvid on näitleja karistus.

* Mulle ei meeldi, kui mind Liziks kutsutakse, see kõlab nii sisisevalt.

* Ma usun, et jumalale saab lähedal olla igal pool.

* Minu koer Delilah on armunud minu kassi Fangi. Igale oma.

* Minu pere ja aidsi põdevad inimesed on mu elu.