Argentiinlasest artist, hingelt anarhist Elmayonesa, kelle jumal on vutilegend Maradona, hullutab ilusaid eesti tüdrukuid peput liigutama.

Elmayonesa alias Nicolás Behler (24) ja tema tüdruksõber Nora Reitel (22) ootavad Järve Keskuses. Maandume tühjas kohvikus. Nad on veidi kohmetud, kuid koguvad end kiiresti ja peatselt hakkab Elmayonesa räppima inglise-eesti-hispaania segakeeles.

Noorhärra Behler, täisnimega Nicolás Hugo Behler Calzetta, on pärit Andide jalamilt Mendoza piirkonnast Argentinast. See on umbes Eesti-suurune veinitootmispiirkond, kus on ka mõni suusakeskus.

Ema poolt on ta itaallane ja isa poolt sakslane. Teinud oma sõpradega mõnda aega räpp-punk-metal-bändi Choke, jõudis Elmayonesa välja pealinna Buenos Airesesse, kust otsustas rännata edasi tõotatud maale Euroopasse oma juuri otsima. Teadagi on parim koht Euroopas Tenerife ja paremuselt teine paik Barce-lona.

Eestlanna päästis kodutuelust

Teeninud elatist tänavamuusikuna mõlemas kaunis kohas, seisis Elmayonesa ühel hetkel teelahkmel, nagu me kõik aeg-ajalt. Ja siis saabus tema ellu printsess Eestist — Nora Reitel, kes töötas Barce-lonas džässiklubi Bel Luna vastuvõtus. Nende pilgud kohtusid 2008. aasta suvel ja ei möödunud kuigi palju aega, kui Elmayonesa elas juba Nora juures Sauel.

Aga päris lihtsalt see ka ei sujunud. Nora orgunnis Elmayonesale Eestis mõned esinemised, aga noormees suutis alati lennukist maha jääda. Kuid armastus võidab kõik.

«Ma olin anarhist, kes unistas olla kuulus popstaar ja siis üks väga ilus eesti tüdruk tuli minu ellu. Siis tegin loo «Liigutage peput». See on minu stiil. Ma segan latiinorütme võõrkeelsete väljenditega. Ma töötasin selle stiili välja juba Barcelonas. Siis tuli järgmine lugu ja nüüd olen juba Eesti Laulul,» seletab Behler innukalt ja Nora vaatab teda armunud silmadega.

«Ma elan freestyle, ma võtan elu kergelt, aga ma ei ole enam homeless popstar (kodutu poptäht). Barcelonas või Tenerifel saab elada rannas, Tallinnas on külm, lumine. Kuule, man, oleks väga veider, kui oleksin popstaar-kodutu, see elu on läbi. Järgmine samm on õppida selgeks eesti keel ja saada Eesti poliitikuks. Listen, man, kui mina tulen poliitikasse, siis on Savisaar minevik, noortesse inimestesse tuleb investeerida. Aga kõigepealt tuleb võita Eurovisioon.»
{poolik}

Elmayonesale meeldib eesti keel, sest selles on väga palju vokaale. Aga tal on väga raske öelda taolisi sõnu nagu näiteks «õlu» ja «mõeldud». Kuid see ei takista tal loomast uut jalgpallilaulu, mille tellis Indrek Zelinski. Muide, Behler mängib koos Aivar Pohlaku poja Siimuga jalgpalliklubis Tre. «Kuule, man, me teame Argentinas, mis on tõeline jalgpallikultuur. Maradona on maailma parim jalgpallur, Eesti jalgpallifännid on täiesti mõttetud. Argentinas on õiged fännid, neis on kirge.»

Oskab eesti mehe kombel juua

Elmayonesa, kes teadvat laulude loomisest kõike, jagab lahkelt nõu: «Kui sa oled õige artist, siis peab olema sul laulus sõnum, siis sa lähed publiku südamesse. Nii palju on ilma igasuguse sõnumita lookesi, mida keegi ei kuula. Kuule, see Victoria või Getter võib oma looga minna kuhugi L.A.sse Britney Spearsiga heitlema, aga mis on sellel ühist Eesti Lauluga?»

Tema, Elmayonesa, võib ka purjus peaga minna lavale ja laulda: Kes ei tantsi, on politsei, ja kõik kuulavad. «Selle laulu sõnum on, et ela momendis. Kui oled politsei, siis kontrolli dokumente, kui ei ole politsei, siis tantsi. See on minu filosoofia. See intervjuu on minu parim moment elus. Kui sa reisid palju ja kohtad erinevaid inimesi, siis õpid nautima hetke. Man, ela olevikus!» seletab Elmayonesa.

Ühel hetkel on ta noorhärra Behler, siis jälle räppar Elmayonesa. Vahel asjalik ja vahel anarhist. Behler loodab jõuda Eesti Laulu finaali, aga Elmayonesa võita Eurovisiooni.

Sarmikas argentiinlane on omandanud siin ka mõned pahed. Ta suudab juua viina nagu eestlane, vähemalt nii ta väidab. Noormees jutustab pikalt, kuidas ta mingi eesti säga laua alla jõi. Elmayonesa teab hästi, kuidas olla eestlane. Kirjutan üles nii, nagu mees räägib, et oleks selge.

«Number üks on purjus level. Support the alcohol. Meet and handle väga ilusad tüdrukud,» ütleb Elmayonesa.

Behler lisab, et ta peaks ka armees ära käima ja et tahab endale ühtteist last — ta armastab väga jalgpalli ja siis oleks tal oma meeskond.

Elmayonesa kujutab ette, kuidas ta elab koos oma ilusa tüdruku ja üheteistkümne lapsega mingis skvotitud ehk ebaseaduslikult hõivatud majas. Ta on ju ikkagi anarhist. Ja mängib ainult jalgpalli ja lapsed hõiguvad: isa, isa!

Nora ei vasta küsimusele, kas ta on valmis Elmayonesaga üksteist last saama.

«Jaanus Behler, Tarmo Behler, Jarmo Behler, Madis Behler, Kaarel Behler, Triinu Behler, Katrin Behler,» loetleb Elmayonesa oma laste võimalikke nimesid. «Kuule, man, meil on Noraga praegu veidi rasked ajad. Tead, man, siin on liiga palju ilusaid tüdrukuid. See koht siin on paradiis. Ja kõik need naised tahavad mind. See on crazy, man. Ma kohe ei tea... Ma olen siin nii kuulus!»

Nüüd teeb Nora suu lahti, ja ütleb, et teda ei saa nii lihtsalt üle lüüa.

Läheb endast välja

Elmayonesa jätkab seosetut räppimist: «Saa aru, see ei ole probleem, et siin on nii palju ilusaid tüdrukuid, see on jumala kink. Lennart Meri on selle kinkinud Eestile. Lennart Meri on peaaegu jumal, Eestis vähemalt. Maailmas on muidugi jumal Maradona. Tema on parim.»

Seejärel toimub noormehe käitumises pööre. Ta süüdistab ajakirjanikku valede küsimuste esitamises. Nora pahandab, et tema ja härra Behleri suhtes pole tehtud taustauuringut, ja lahkub nina puuderdama. Küsin staarilt veel kaks küsimust.

Listen, man, mida sinult küsida kõlbab? Kas arvad, et oled kohe Mozart või Beethoven, kui oled Youtube’isse video üles riputanud? «Ma olen Elmayonesa,» vastab noormees uhkelt. «Ma olen Eesti Laulu poolfinaalis!»

Kust sa selle nime said?

«See on minu koduauulist. Kuna olin heleda nahaga, siis kutsuti mind majoneesiks.»

Tore on, härra Majonees. Respekt. Mine nüüd ja liiguta peput.

Täidan ka Nora soovi ja googeldan ta nime. Vastu vaatab Reformi-erakonna valimisreklaam — vali europarlamenti Nora Reitel! Jooksma hakkab klipp, mille lõpus parteisõdur, legendaarne Igor Gräzin tõmbab rinna paljaks ja sinna on kirjutatud «Nora».

Mis jama see on? Kas Elmayonesa maaletoomine on Reformierakonna salaprojekt Eesti genofondi päästmiseks? Asi läheb huvitavaks.

Selgub, et europarlamendi valimiste eel võis igaüks Reformierakonna koduleheküljele kastikesse «vali mind» oma näopildi üles riputada. Nii sai Tartu Ülikooli hispaania filoloogia tudengist Nora Reitelist virtuaalkangelanna.

Saan aru, et mul on õnnestunud kohtuda kahe väga tähtsa inimesega, kahe tõelise tulevikutegelasega.