N-Euro nime taha peitunud artist MAREK SADAMi tarkus on tulnud naistelt, keda ta on armastanud. Eestis saadud elukool aitab tal aga läbi lüüa suure maailma julmas muusikaäris.

 Marek (28) põrutas kaks aastat tagasi Inglismaale. Ta oli saanud oma tuttavatelt, popduo Right Said Fred musklimägedelt Southamptonis tegutseva produtsendi Clyde Wardi kontakti. Mister Wardile, kes on Right Said Fredi asutaja ja muidu kõva tegija, tundus, et ogapäisest noormehest võib asja saada ja ta nõustus N-Eurole lugusid produtseerima.
Marek oli selleks ajaks mööda Eestit tiirutamisest väsinud ja värskendus kulus ta elule ning karjäärile hädasti ära.
N-Euro esimesest piiri taga toodetud singlist «Noise» ei saanud superhitti, kuid edetabelitesse see jõudis. Hoopis paremini läheb värskel lool «Lover On The Line», mis on vallutanud mitme riigi edetabelid. Palale mängib kaasa üliseksikas video, kus Marek piltilusate kaunitaridega miilustab.
Kunagisest laadaplatside ja pubistaarist Marekist on vähe endist alles jäänud. Mees on muutunud märksa tõsisemaks. Ta pikkade kiharate alt piiluvad silmad jälgivad mõtlikult ümbritsevat ja jutt on tasakaalukas. Marekil on seljataga tormiline sõprus alkoholiga ja raske haigus, mis oleks võinud ta siitilmast minema viia. 
Marekit kutsutakse Inglismaal Ozzy Osbourne järgi Ozzyks. Ta ei saanud hüüdnime pikkade juuste või sarnase näo pärast, vaid seetõttu, et teeb laval niisama kandilisi liigutusi kui legendaarne rokkar.
Marek ütleb, et oleks õnnelik, kui saaks niisama erakordseks artistiks kui Ozzy. Sinnani on pikk tee, kuid kes esimest sammu ei astu, see tippu ei jõua.
 
Olgem ausad, N-Euro oli Eestis palaganibänd. Miks tunnevad sinuga töötamise vastu huvi Saksamaa üks edukamaid produtsente David Brandes ja britt Clyde Ward, kellega on koostööd teinud Sting, George Michael ja Mariah Carey?
Kindlasti pole põhjuseks mu meeletud vokaalsed võimed, vaid ilmselt mu lavakuju, esinemislaad ja oskus publikuga kontakti saavutada. Need mehed ei teeks midagi, kui asi neile huvi ja põnevust ei pakuks.
N-Euro oli teadlikult ja rõõmuga tehtud palaganibänd. Alati on parem teha seda, mida kõik heaks ei kiida, kui seda, mida taevani jumaldatakse. Mulle ei sobi mugav värk. Tähtis pole see, millist muusikat sa teed, vaid milline inimene sa oled. Artistis peab olema mässumeelsust ja soovi erineda.
 
Kui palju on N-Eurosse investeeritud?
Ma ei tahaks summadest rääkida. Kui artisti vastu on huvi, siis investeeritakse temasse metsikud summad. Jutt käib ju suurest šõubisnisest. Sel tasemel, kuhu poole me püüdleme, liiguvad mastaapsed rahad. Muusikaäri on äri nagu iga teinegi ja on normaalne, et sellega kaasneb raha.
 
Sul on kopsakas pangaarve?
Mul läheb hästi, aga ma ei saa öelda, et olen hüperstaar. Muide see, et mul on püksid katki, on mu enda suva järgi. Ma tahan saada suureks kontsertartistiks, kuid sinna on veel väga pikk tee minna.
Keegi ei ütle ära eduga kaasnevast tasust. Ma tahaks näha bändi, kes ei sooviks muusikaga elujärge parandada. Sex Pistolski ei öelnud kasumist ära, kuigi oleks pidanud olema põhimõttebänd.
Ma ei vaja asju, mida ma pole välja teeninud. Kui teed midagi hästi, siis saad selle eest ka vastavat tasu. Elu on näidanud, et kui mitte mõelda pingsalt eesmärgile, on saavutused suuremad.
Saan aru, et tänapäeval on elu seatud rahale, aga mu jaoks pole raha määrav. Mulle piisab armastusest ja lavatööst. Nüüd öeldakse kindlasti, et see pole popstaarile vastav jutt, aga tõesti pole mu elu mõte hiigelsummasid teenida. Raha on vaja nii palju, et elada. Ma olen õnnelik inimene ja tahaks, et minusuguseid oleks rohkem.
 
Alustasid välismaal kaks aastat tagasi, kuid esimesed singlid ilmusid tänavu ja ka kontserte hakkasid alles sel aastal andma. Millest varem elasid?
Asi ei käi nii, et Sadam vallutab maailma. Mul on seljataga väga tugev mänedžer Renee Meriste ja meeskond, kes usub, et investeering minusse tasub ära. See on nagu ettevõtte alustamine, ka sinna on vaja algul raha paigutada, et hiljem vilju noppida. Seni olen elanud investorite rahast. Nüüd on päris palju kontserte ja nendega saab elamiskulud kaetud.
Muidugi tuleb ka ise valmis olla. Selleks, et midagi saada, tuleb kõigest lahti lasta, olla valmis loobuma.
Me jutt käib ilgelt raha ümber, aga tegelikult ei pane majanduslikud hüved mind ennast hästi tundma. Mul on hea enesetunne, kui saan hea kontserdi anda. Ma ei läinud välismaale suure raha järele.
Eestis oleks mul märksa mugavam popstaar olla kui kusagil mujal. Seal olen hetkel mittekeegi. Aga eelistan pigem ebamugavat olekut ja vajadust end tõestada kui Eestis mugavalt oma rida ajada. Kui Eestis suhteliselt palju esineda, siis ei ela ka kuigi kehvasti.
 
Kes sind toetavad?
Mu toetajad on Eesti ja muusikaga seotud inimesed, aga ma ei saa nende nimesid öelda. Nad ei taha püünel olla.
 
Millest sa oled loobunud?
Ma olen loobunud paiksest isiklikust elust ja on selge, et ma ei saa praeguses eluetapis endale perekonda lubada. Seni kuni olen mittekeegi, on vaja palju ringi sõita, kontserte anda ja promoesinemisi teha. Ma pole Robbie Williams, kes võib järgmised kakskümmend kontserti ära jätta. Olen pika tee alguses ja tänu jumalale, mul on hästi läinud. Mõtle kui palju tuleb iga päev maailmas singleid välja, mis erilist tähelepanu ei pälvi.
 
Ohverdasid muusikale ka oma elukaaslase?
Hannela elab hästi ja meil on kõik tore. Ta on mu jaoks alati olemas. Kui ma hakkan kedagi armastama, siis ei jäta ma teda maha. Kui minuga käitutaks halvasti, siis võib-olla tõesti, aga antud juhul pole põhjust karta.
Mul on tublisti mu elus olevate inimestega vedanud. Kui elaksin ainult oma rumala peaga lolli popstaari elu, siis poleks ma pooltki saavutanud. Saavutused on tulnud puhtalt tänu meeskonnale ja Hannelaga elatud aastatele ning Eestis tegutsenud N-Euroga saadud kogemustest. Viimased on mulle kõvasti abiks olnud. Kui oleksin kogenematuna praegusesse seisu sattunud, siis ei tea, mis oleks võinud juhtuda. Nüüd on lootust, et ma ei lähe lolliks.
Kes su imago eest hoolitseb?
Mina ise. Vahetasin hiljuti kireva lavakostüümi musta ülikonna vastu välja.
 
Juuksed on endiselt püsti?
Jah, juuksed on püsti. Õnneks pole need välja langema hakanud. Ma piinan juukseid päris kõvasti, aga samas on äge kah. Meisterdan soengu ise, selle tegemiseks kulub kuus tundi, kaks-kolm purki lakki ja see peab umbes nädal aega vastu.
 
Kuidas magad?
Otsaesise peal.
 
Sa oled endale korralikud musklid kasvatanud. Kuidas vormi hoiad?
Käin jõusaalis ja jooksen, sest laval on võhma vaja. Erki Noole taset ei saavuta ma kunagi, aga mingi elementaarne vorm peab olema. Kui on antud elu ja keha, mille sees elada, siis peab selle eest ka hoolitsema.
 
Sa sattusid aasta tagasi raske haigusega haiglasse. Pani see sind elule teisiti vaatama?
Mu vastasvoodis olnud mees suri mu silme all, muidugi see muutis mu vaateid elule. Ma ei karda surma, aga ma lihtsalt ei taha seda veel. Elu on selleks, et elada, ja inimesed, kes endalt elu võtavad, on haletsusväärsed. Sul võib täna kehv päev olla, aga homme või ülehomme on parem. Artistielus on tihti mõõnu, aga see ei tähenda, et kõik on läbi. Võib-olla räägin ma seda seetõttu, et mul on armastusega vedanud. Ma olen kõigis oma kooseludes väga õnnelik olnud ja kui ma olengi midagi valesti teinud, siis olen selle eest litaka saanud. See on mõttetut edevust maha võtnud.
Mu tarkus ongi tulnud tänu naistele, kellega olen koos elanud. Kui neid poleks, oleksin juba surnud. Artistile on vaja tugiisikuid. Mulle meeldib Ozzy Osbourne’i lugu «Dreamer». Artist on unistaja ja pole väga vale arusaam, et nad näevad ainult ühte — lava. Lava on mulle kõik ja seetõttu on oluline, et mu kõrval oleksid kindlad inimesed.
 
Sa armastasid enne haigestumist pidutseda. Kas oled napsutamise lõpetanud?
Ma elasin suhteliselt tormilist elu, väga pehmelt öeldes tormilist. Ma pole täielikult alkoholist loobunud, kuid ma ei tunne vajadust metsikuid koguseid tarbida. Osa ütleb, et inimesel on elus teatud norm, mille ta peab ära jooma. Mul on suur osa sellest joodud, nüüd võin aeg-ajalt natuke võtta, aga see pole varasemate kogustega võrreldav.
 
Kuidas meelt lahutad?
Ööklubisid pole ma kunagi nautinud, ka mitte esinemispaikadena. Ma eelistan vabaõhukontserte. Ma ei käi trallitamas, olen elus juba küll trallinud. Mu argielu on sedavõrd kirev, et mu jaoks on meelelahutus minna armsa inimesega loodusesse, näiteks Soomaale või paar korda aastas vanaisale külla.
 
Millal Eestis esined?
Ma olen siin küll ja küll esinenud ning see mõte ei paelu mind praegu üldse. Pakkumisi on tehtud, aga olen ära öelnud.