Tähtede ihukunstnik Dimon Taturin kinkis Erich Kriegerile 50. sünnipäevaks mehise tätoveeringu… Laulja elukaaslane on šokeeritud!

Kui Erichi kallim Liia nägi mehe vasakule õlale toksitud pilti, hüüatas ta ehmunult: «Vana mees, lolliks läinud!»

Laulja suule ilmub muhelus, kui ta naise reaktsiooni meenutab.

«See oli šokiteraapia!» tulistab Erich. «On otsuseid, mida mees peab tingimata üksinda tegema! Ma ei rääkinud kodus tätoveerimisplaanist mitte midagi ja varjasin hiljem pilti, kuni see oli enam-vähem ära paranenud.»

Erich ei tormanud tätoveerija juurde siiski uisapäisa. Mees mõtles pool aastat, enne kui otsuse langetas. Sisetunne ütles talle, et ta on selleks sammuks valmis. Pealegi on tätoveeringud Erichile alati meeldinud.

«See oli nii õige temp mul,» on mees rahul. «Ma ei oska seda täpselt kirjeldada, aga ma tunnen lihtsalt vabanemist. Ei teagi millest. See on nagu kõrgemalt poolt antud. Olen Dimonile väga tänulik – mulle pole varem nii head kingitust tehtud.»

Keeruline valik

Dimon mäletab Erichit ajast, mil too Jurmala lauluvõistlusel tegusid tegi. Meeste vahel tekkis kohe hea klapp, kuid sobiva nahamaali leidmine ei läinud libedalt. Et Erichil on musklid kui Munamäed, siis oli selge, et väikest pilti pole mõtet neile toksida. Nad olid koos paarsada kavandit läbi lapanud, kui Erichile jäi silma üks väga eriline. Selgus, et Dimon oli selle kolm aastat tagasi endale tätoveerimiseks visandanud.

«Dimon mõistis mu äratundmishetke. Ta ütles, et on näha, et see pilt on justkui mulle loodud,» sõnab Erich.

Kulus 4,5 tundi kannatust, lõpupoole päris piinarikast istumist, kuid muinasgermaanlaste jumala Odini kaitsemask sai laulja õlale sügavale naha sisse joonistatud.

«Õige pildi leidmine on suur väljakutse. Nüüd on see minuga ju igavesti. Seda ei saa ära kaotada nagu mõnda talismani,» lausub Erich.

Kriegerile oli oluline, et tätoveering tabaks mitut momenti – tema vanemate päritolu ja tema enda tegemisi. Erich on isa poolt sakslane ja ema poolt saarlane. «Ajaloo tõde tuleb tunnistada. Viikingid on Saaremaalt üle käinud, nii et Odin sobib teemasse. Pealegi on ta legendi järgi Osmussaarde maetud.»

Odin ohverdas ühe oma silma, et juua Mímiri tarkuse allikast ja omandada võime näha kogu maailma minevikku, olevikku ja tulevikku. Kaitsmaks oma teist silma, kattis Odin näo maskiga – nii oli ta võitmatu sõdalane. Kuid Odin oli võlutud ka luulest, muusikast ja kunstist – nii nagu Erichki.

Kes on Odin?

Odin (muinasgermaani Wodan või Wotan, ka Othinn, Oden või Woden) on germaanlaste raua- ja viikingiaegne jumal.

Nimi Odin on seotud germaani algkeele sõnaga wod-eno-/wod-ono – raevutsev, metsik, hullunud, ekstaasis. Varases germaani mütoloogias oli Wotan surnute hingede juht, surma, poeesia ja ennustamise jumal. Odini tähtsus kasvas Suure rahvasterändamise ajal, kui ägenesid germaani hõimude vahelised sõjad ning algasid kokkupõrked Rooma riigiga. Sel perioodil tõusis Odin üheks lääne- ja põhjagermaanlaste mõjukamaks jumalaks.

Osmussaare rootsikeelne nimi Odensholm tähendab Odini hauda. Selle nime all on saart esmakordselt mainitud ühe taanlase reisikirjas XIII sajandist.

Enne II maailmasõda märkis Odini väidetavat hauakohta rändrahn Odinstain, mille hiljem õhkisid Nõukogude sõdurid.