Aasta skandaalseima kleidi tiitel võib ehk juba kuuluda presidendiproua Evelin Ilvese (43) kleidile, mida ta kandis vabariigi aastapäeval! Läinud nädalal vallandus meedias torm, kui ekspertide armee väitis, et Evelini kleit oli küll kena, kuid halvasti õmmeldud – see kiskunud büstist siit ja sealt!

Kleidi autor, Bastioni esileedi Merike Pääro (55) kummutab väited halvast õmblustööst. Ta aimab, kust kriitika võis tuule tiibadesse saada. «Viperus tuli tegelikult sisse kätlemisega,» seletab Pääro. «Olime arvestanud, et kätlemise käsi jääb presidendi poole, aga läks vastupidi ja kui inimene liigutab 800 korda kätt otse-eetris, siis paratamatult kleit seljas liigub. Õmblemine oli väga kvaliteetne.»

Pääro sõnul sai kleidi valmistamine alguse septembris. Inspiratsiooni aluseks andis Evelin setu rahvarõivad. «Meil on alati väga lihtne koostöö, sest ta usaldab mind, öeldes, et Merike, sina oled disainer, mina ei tea täpselt, kuidas need asjad peavad olema,» meenutab Merike. «Kohe ma «jah» ei öelnud, läks enne veel paar kuud, kui teema uuesti aktuaalseks tuli. Aega võttis kanga otsimine, tellimine, idee paberile saamine ja rahade vermimine (kaunistavad kleiti), mis teostati Inglismaal.»

Tavapärase kolme proovi asemel tehti lausa neli – kõik sujus ja kleit valmis täpselt kaks päeva enne pidulikku vastuvõttu.

Kleidi tegelikku hinda Pääro öelda ei oska. «Oleme tootlusettevõte ega elatu sellest, et presidendile riideid teha,» ütleb ta. Pääro sõnul tulid nad seetõttu riigile ja maksumaksjale vastu ning küsisid kleidi eest vaid töö ja materjali raha. «Evelin Ilves jäi väga rahule ja tänas, kuid kõige rohkem jäi rahule tema abikaasa Toomas, kes ütles, et talle meeldis see kleit kõige rohkem seni tehtud kleitidest.»