Tanel Padari ekspruut, modell EVELY VENTSLI võib uhkeldada kinnisvaraga kosmoses — sõbrad kinkisid kaunitarile krundi Veenusel. Kosmiliste maatükkide omanikud on aga ka Anu Välba, Henrik Normann ja mitmed teisedki kuulsused.

Krunt Veenusel pole ainuke kosmiline kingitus, mis Evelyle (23) on tehtud. Neiu kinnisvaraportfelli kuulub ka ühelt austajalt saadud taevatäht.
«Mõne aasta eest üks väga hea sõber kinkis mulle tähe, sest tal polnud enam mitte midagi muud kinkida. See on mul raamitud,» ütleb Evely. Ka Veenuse maatüki omanikustaatust kinnitav dokument on modellil kenasti raami pandud.
«Alati ei pea kinkima kulda ja karda. Kosmiline maalapp on väga kihvt. Minu jaoks on see kingitus seinal raami sees ja tuletab kalleid inimesi meelde,» räägib Evely. Tal on plaanis kaugeid kinke kunagi teleskoobiga uurima minna.
#end#

Normannil ja Välbal on kuutükid
Kosmilise kinnisvara omanik on ka naljamees Henrik Normann (37). Henrikule ja ta abikaasale Katrele (21) kingiti pulmadeks tükike Kuud.
«Kui ma vaatan Kuud, siis ikka muigan, et ka mul on seal lapike olemas,» sõnab Henrik. «Olen oma tükikesega rahul ja kui keegi mind kuu peale saadab, siis võin rahumeeli öelda, et mul seal koht olemas,» ütleb Henrik.
Teletäht Anu Välba (34) on samuti eksootilise krundi omanik. Talle kinkis sõber sünnipäevaks Kuul aakri jagu maad. Välba sõnul olevat see talle üks erilisem kink üldse.

Kuud on müüdud 30 aastat
Kui meie planeedil on maatükid kinnisvaraturu jahenemisest hoolimata endiselt kallid, siis teistele taevakehadele võib neid päris soodsalt soetada. Näiteks Kuul maksab ühe aakri (4047 ruutmeetrit) suurune krunt kõigest 525 krooni.
Eestlastele, lätlastele ja leedukatele vahendab kosmilist kinnisvara Lätis asuv kontor nimega Kuu Saatkond Baltikumis.
Eestis on kolme tegutsemiskuu jooksul eksootilisi planeeditükikesi müüdud kuuekümnele inimesele.
Maailmas on Kuu turustamisega tegeletud juba kolmkümmend aastat. Sinna on endale kinnistu soetanud ligi neli miljonit inimest. Euroopas on kõige agaramad kruntide ostjad sakslased. Ameerikas sooritab Kuu-ostu umbes 140 000 inimest aastas.

Naistele Veenus, meestele Kuu
Firma Kuu Saatkond Baltikumis Eesti esindaja Endel Jõgiaasa sõnul on Kuu populaarseim taevakeha, kuna võrreldes Veenuse või Marsiga on see paremini vaadeldav.
«Enamasti ostetakse kosmiline kinnistu esktravagantse kingituse tegemise eesmärgil. Näiteks vanavanemad armastavad seda kinkida lastelastele ja armastajad oma kallimale. Meeste seas on popim Kuu, naised eelistavad Veenust,» ütleb Jõgiaas.
Kosmilise kinnisvara omanikuseisust tõendav pakett koosneb tehingu dokumendist, kaardist, konstitutsioonist, õiguste eeskirjast ja lühikirjeldusest «Mis Te olete omandanud?». Kinnistut puudutav info on sisestatud ülemaailmsesse Kuu saatkonna andmebaasi ja see on konfidentsiaalne.
Kosmiline kinnisvara ei kuulu siiski pelgalt armunute romantilisele mängumaale, vaid selle omanikeks on saanud ka mitmed mõjukad ühiskonnategelased, näiteks Ronald Reagan, Jimmy Carter, George W. Bush, Tom Cruise, Nicole Kidman ja paljud teised.

Kosmosekruntide müük on jama!
Kosmoselendu plaaniv internetiärimees, taevatähtedega kauplev Raivo Hein peab kosmiliste maatükkide müümist jamaks.
«Mina müün emotsiooni, mitte kinnisvara. Isegi kui viiesaja aasta pärast su järeltulijad lähevadki sinna mingi paberiga, öeldes, et see jupp on minu, siis saadetakse nad kohe Marsi peale,» põrutab Raivo.
Heinalt on sel aastal tellitud juba 1100 tähte. Neid on temalt kingiks ostetud näiteks Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ja Eesti Päevalehe endisele peadirektorile Aavo Kokale. Kingiideena olevat tähte kasutanud ka saatejuht Hannes Võrno.
Raivo sõnul ostavad tähti noored armunud, kes täidavad nii oma unelmat tuua kallimale kuu ja tähed taevast kätte. Samuti kingitakse neid väikestele lastele ja lapsed kingivad vanematele.
«See pole nagu ostmine, vaid pigem pühendamine, millel on emotsionaalne väärtus,» selgitab Raivo.
Hein annab täevatähtede sertifikaate välja isiklikult. Seega erinevalt kosmokinnisvarast tähte mõnes rahvusvahelises kataloogis oma nimele ei saa.