Sündmuse erakordsuse rõhutamiseks esitas juubilar kutsututele Gremini aaria Tšaikovski operetist „Jevgeni Onegin“. Teadaolevalt on see esimene kord, kui Erik Tohvri on avalikult laulnud. Peo muusikalisele osale lisas vürtsi ka juubilari sõber Fred Jüssi mängides suupillil - nagu ta ise kinnitas - „lindude rändeaega sobivaid meloodiaid“.

Kuuekümnendatel Eesti Raadiosse 12 kuuldemängu kirjutanud inseneriharidusega Hans Erik Laansalu avaldas Erik Tohvri pseudonüümi all oma debüütromaani „Majad jõe ääres“ alles 68 aastasena, 2001. aastal. Sellest ajast on tema sulest ilmunud 32 romaani, milliste katkematu lugejamenu meie raamatukogudes on jätnud selja taha nii Kivirähki, Mikita kui Hargla.

Seejuures on Eesti kirjandusmaailm iseõppijast outsaideri loomingust kange kaelaga mööda vaadanud. Kui välja arvata 2006. aastal pälvitud Albu valla kirjanduspreemia, pole ajaviitekirjanikuks tembeldatud Tohvri oma mahuka töö eest pälvinud mitte ühtegi ametlikku tunnustust. Tõsi, selleks sünnipäevaks saatis kultuuriministeerium vanahärrale kimbu roose.

Mullu ilmunud romaan „Sõbrad ja hallikirju koerake" jääb armastatud autori sõnul tema viimaseks teoseks. Sunnitud punktipaneku põhjuseks pole paraku mitte loomingulise allika kuivamine, vaid viljaka kirjaniku drastiliselt halvenenud nägemine.