Rüütlid alustasid Maarjamäel ehitusega üle-eelmise aasta alguses. Mullu kevadeks oli selge, et hoonete valmimine venib – ehitusettevõtjal tekkis teiste objektidega seoses rahalisi vaidlusi. Maist toimetas Rüütli krundil aga juba uus firma.

Rüütlitele kuuluval 1500ruutmeetrisel krundil peaksid valmima eluhoone, kus pinda 293 m², ja abihoone suurusega 142 m². Detsembris poolteist aastat tagasi ütles Rüütli sekretär Inna Feldbach, et väiksemas hoones leiab oma koha ka presidendi dokumendiarhiiv, raamatukogu jne.

Mullu sügisel kirjutas Õhtuleht, et maja ehitus venib seetõttu, et seda ehitava firma eksjuht käib kompanjoniga kohut.

Rüütel leppis arendaja Roland Läänega kokku, et viimane saab tasuks majaehituse eest ühe kinnistu, kuid ehituseks loodud Künnapuu Arendus OÜ, mis hiljem muutis nime Ipry Investments OÜ-ks sattus vaidlusse ettevõtte ühe osaniku, Põllumees OÜ-ga.

Põllumees OÜ pöördus kohtusse, kuna Lääne ei olnud võimaldanud sellel tutvuda ettevõtte dokumentidega ning miskipärast ei kajastunud selle majandusaasta aruandes ka Rüütlilt saadud kinnistu. Samuti ei olnud Põllumees OÜ esindajal Jaanus Silmal ega ka Õhtulehe ajakirjanikul õnnestunud saada kontakti Ipry Investmentsi uue juhi Iurii Pryshcepiga.

2014. aastal teatas Tallinna linn, et soovib Arnold Rüütlile tema teenete eest kinkida kaks Maarjamäel asuvat kinnistut. Seadus näeb aga ette, et 65 protsenti kinnistute turuhinnast tuleb nende võõrandamisel kanda omandireformi reservfondi. Seega pidi Rüütel 320 000 eurot maksvate kruntide eest riigile tasuma 200 000 eurot.

Summa kokku saamiseks pidid Rüütlid oma kinnisvara müüma. Rüütli nõunik Jüri Kann ütles toona meediale, et perekond müüs korteri Kadriorus ja maatükke Saaremaal. Kinnisvara oli neil aga veel – maja Tartus ning eramu Saaremaal.

Maarjamäel asuvate kruntide Künnapuu 5 ja Künnapuu 5a pindala on kokku 3048 m² ja sinna planeeritakse rajada üksikelamu presidendipaarile (suurusega 267 ruutmeetrit) ja kahe korteriga paariselamu (suurusega 280 ruutmeetrit) järeltulijatele.

Allolevas videos on näha krundi olukorda 2014. aastal, kui linn alles kinkeotsuse tegi.