Itaaalia ärimees Ernesto Preatoni sattus esimest korda Eesti ajalehtedesse 1995. aastal, kui ostis oma perele Tallinna vanalinna maja ja hakkas siin äri ajama. Juunis 78-aastaseks saava Preatoni jälgi on Tallinn täis ja sellest, mida ta oma Eesti investeeringutest arvab, saab lugeda Nädalalõpulehes LP ilmunud usutlusest SIIT. Preatoni annab LP veergudel ka teada, et peatus koroonakriisi ajal oma kahes elukohas - Šveitsis asuvas majas ja Itaalias Como järve ääres asuvas villas, mis on tema lemmikpaik Itaalias. Seal võttis ta 23 aastat tagasi vastu ka Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenbergi ja fotograaf Väino Silma.

Oli 1997. aasta septembri keskpaik, mis Itaalias tähendas veel kõrvetavat suvekuumust. Rentisime Väinoga Milano lennujaamast auto ja asusime mööda kiirteed 80 kilomeetri kaugusel asuva 1870. aastast pärit Villa Norella poole teele. Siis ei olnud Google Maps`i ega Waze`i, villa leidmine käis maanteeviitade ja Preatoni telefoni teel antud juhiste järgi. Kohale jõudes seisime lummatult väikesel kõrgendikul asuva villa ees ja nautisime vaadet maalilisele Como järvele.

Olla Como järve ääres 1250-ruutmeetrise villa omanik ja seda elus hoida oli tol ajal (ja on kindlasti ka praegu) isegi väga rikastele itaallastele luksus, millest enamik on otsustanud aastate jooksul loobuda. Preatoni sõnul on Como järve ümbrus Itaalia kõige prestiižsem elupiirkond, aga ka kõige kallim. Seda põhjusel, et kümne kilomeetri raadiuses Preatoni villa ümber on Itaalia kõige parem kliima. Ka talv on seal soe, mistõttu einestab Preatonide pere ka veebruaris villa maast laeni ulatuvate lahtiste akendega verandal.

Villa Norella ülalpidamine läks tollal Preatonile maksma 200 000 dollarit aastas. Neljakorruselises villas asub 11 vannituba, üle kümne magamistoa, viis elutuba, kaks kööki, veinikelder, saun, sahver ja hulk muid ruume, soppe ja sopikesi. Vähemalt pooltes tubades ei elatud.

Külaskäigu ajal on villas lisaks Ernesto Preatonile ka tema Islandilt pärit abikaasa Olga, kellega Preatonil on neli ühist last, ja Preatoni vanima poja Roberto eestlannast pruut Kerstin, kes ootas siis Preatoni esimest lapselast. Kerstin oli meile villa ringkäigu ajal heaks itaalia keele tõlgiks, sest oli vähem kui aastaga omandanud sorava itaalia keele. Lisaks lapsehoidjale askeldasid villas kokad, aednikud, majavalvurid ja farmitöölised. Paari kilomeetri kaugusel villast kuulub Preatonile 12-hektarine maalapp, kus kasvatatakse kõik perele vaja minev, ka allikavesi ja oliiviõli tuleb sealt.

Itaalia peretraditsiooni kohaselt söövad Preatonid ükskõik kus elades alati kolm korda päevas kodus koos. Mäletan, et inimestasin intervjuud tehes selle üle, kas see on alati otstarbekas ja kas see pole koormav, kui pereisa kihutab igal lõunal koju koos perega lõunat sööma. Sain selle kohta Preatonilt üpris iroonilise vastuse: "Teil seal Skandinaavias ei ole rangeid reegleid ega normaalseid peresuhteid! Liiga palju vabadust kasvatuses tuleb ainult kahjuks!" Mäletan, kuidas ka Preatoni minia Kerstin tunnistas mulle vaikselt, et ka tema päev möödub harjumatult mehele kolm korda päevas süüa tehes.

Meie tuleku puhuks kaeti laud maast laeni akendega verandale, kust laiusid lummavad vaated maalilisele Como järvele. Preatoni kui pereisa istus laua otsas ja tema naine Olga pidi istuma alati mehe paremal käel. Meile pakuti väikest valikut kodufarmi toodangust. Leiba küpsetab kokk iga söögikorra juurde õuesopis asuvas leivaahjus, mida ka Preatoni näitas meile uhkusega, ja see kantakse lauda alati kuumalt. Kroonika auks veristati hommikul 45-päevane põrsas Giovanni, kes oli joonud ainult emapiima, ja mis oli küpsetatud ahjus maitsvaks ning mahlaseks. Peenral kasvav zukinilill oli kastetud muna ja jahu sisse ning see maitses nagu kartulikrõps. Peale selle olid laual ahjukartulid, paprikasalat ja baklažaan. Magustoiduks tükeldatud arbuus ja melon, mis võeti loomulikult oma aiast, ning loomulikult ei puudunud laualt punane vein ja espresso kohv.

Vaata fotosid tollasest eksklusiivsest ringkäigust Villa Norellas: