Trombays asuva Bhabha Aatomiuuringute Keskuse teadlased Jammala Machaiah ja Mrinal Pednekar töötlesid erinevaid ube gammakiirtega ja kõhutuule peasüüdlaste oligosahhariidide tase langes töödeldud ube söönud inimeste seedetraktis 80 protsendi võrra. Kummalisel kombel ei avaldanud gammakiirgus vähimatki mõju harilikule aedoale.

“Indias on oad väga populaarsed ja moodustavad rahvusköögi olulise osa, aga mõned inimesed ei saa peeruprobleemi tõttu palju ube süüa,” rääkis Machaiah. “Sellest on kahju, sest ubades leidub palju elutähtsaid aineid,” lisas ta.

“Kiiritamine vähendab ubade problemaatilisust,” kinnitas teadlane.

Kui uudset tehnikat laiemalt kaustama hakatakse, võib sellest olla tulu ka võitluses maakera soojenemise vastu, lisavad india teadlased. Ubadest toituvate sigade jämesooles väheneb oligosahhariidide teke ja seega paiskavad nad õhku vähem metaani — kasvuhoonegaasi, mida peetakse maakera soojenemise põhjustajaks.

Toiduainetetööstuses kasutatakse kiiritamist laialdaselt kõdunemist põhjustavate bakterite surmamiseks.

New Scientisti number ubade artikliga ilmub laupäeval.