Harrastusbändide festivali BändCämp korraldaja ja ansambli Ketikoerad solist Kaspar-Ikevald Rannap on nagu ema Katre Kõiva suust kukkunud – sarnasust kuulsa isa Rein Rannapiga tuleb tema näost otsida…

Kaspar-Ikevald Rannap (23) on hingelt ärimees ja muusikuna rohkem harrastaja kui ambitsioonikas proff. Või vastupidi? Ta ise usub, et on pigem hingelt muusik ja ettevõtjana üritab maailma parandada. Selge on, et noormees on otsingutes. Kord püüab ta ennast tõestada noorte ärihaide saates «Ajujaht», kord oma ansambli Ketikoerad solistina.

Kaspar-Ikevaldil on kuulus isa ja tuntud ema. Näojoontelt on ta pigem ema suguvõsasse. Seitse kuud enne poisi ilmaletulekut sõitis Rein Rannap kontserdireisile Itaaliasse. 26. mail 1987. aastal palus ta seal poliitilist varjupaika. Oma poega nägi Rein aasta ja kolm kuud pärast tema sündi – nad kohtusid USAs Los Angeleses, kuhu oli Katrel võimalus 1989.aasta varakevadel  järele sõita.  

Kas sa mäletad isa oma lapsepõlvest?

Ikka.

Oled sa pärinud tema musikaalsuse?

Las seda ütlevad teised. Minu jaoks on see kulunud teema. Ma ei ürita käia isa jalajälgedes ega ürita ka seda vältida. Teeme eri asju.

Ma teen seda, mida teen, ja mida oskan ja tahan teha. Tahe on kõige olulisem. Inimesed on erinevad, nende ambitsioonid on erinevad.

 

Kas absoluutse kuulmise oled isalt pärinud?

Absoluutne kuulmine ei ole päritav. Seda peab treenima. See on üldse natuke müüt. See areneb ja on olemas inimestel, kes puutuvad tihedamalt kokku helide maailmaga.

{poolik}

Mis asi on BändCämp? Sa ei viitsi eriti bändi teha, pigem aitad teisi?

Teen bändi Ketikoerad ja tänu muusika tegemisele ja muusikute tundmisele on mul võimalik ka teisi aidata. Meie missioon on arendada inimeste loomingulisust läbi muusika. Teeme seda läbi eri olukordade.

Näiteks on firmabändide võistlus, kus kontoritöötajad saavad oma rokktähe unistusi realiseerida. Meil on BändCämpi laager, kus kohaletulnud peavad bändi kokku panema 48 tunni jooksul ning hiljem omavahel võistlema. Teeme aasta läbi koolitusi nii lastele kui ka edasijõudnutele. 

Kas teete ka lood algajatele valmis?

Lugusid me ei tee, pigem ikka üritusi. Seisame hea selle eest, et muusikud oleksid õigel ajal õiges kohas ning n-ö märgatud saaksid, ja enesekindluse leiaksid. Üks kontsertidest toimub 6. augustil, kui lauluväljakul tulevad lavale meie bänditöökojast võrsunud parimad.

Kas firmabändid esinevad fonogrammi abiga või on see live?

Ikka live. Me ei toeta seda fonogrammi (Lugu tuleb lindilt ja esinejad teevad laval vaid nägu. –Toim) asja. Meil oli 25 firmabändi võistlustel, neist parimaid saab näha ka lauluväljakul.  

Leidsime konkursi käigus häid bände, kellel muidu sellist võimalust esineda pole. Oleme oma meeskonnaga saanud kinnitust tõsiasjale, et on palju inimesi, kellel puudub oma igapäevatöö kõrval võimalus muusikalisi andeid näidata.

Mis sulle rohkem meeldib, kas äri või muusika?

Ikka muusika. Eks see on mul veres – ema on mul ka ju muusik, laulja. Tegelikult oleks tore, kui inimesel hommikul ärgates silmad säraksid.

Sinu bändi nimi Ketikoerad, see kõlab nagu Kormoranid… 

Minu arust ei kõla.

Kas rokkbändi on kerge teha?

Kõik saab alguse tahtest ja oskustest, kuid palju oleneb ambitsioonidest, kuhu tahetakse jõuda. Garaažis aastaid pilli mängida pole ju iseenesest raske. Kaugemale jõudmiseks tuleb edu nimel vaeva näha.

Kas telesaatest «Ajujaht» oli ka midagi kasu?

Sain huvitavaid kontakte. Koolitused olid põnevad. Uutest kogemustest on alati kasu. Jõudsin 20 parima hulka.

Tänases Eestis pole vist enam olulist vahet, kas oled muusik või ärimees, enesemüümisele peab ikka mõtlema.

Selge on see, et elukutseline muusik peab ennast muusikaga ära elatama.

Kas raha või kuulsus muusikuna?

Asja tuleb südamega teha. Mul on eesmärke, mida ma välja ei ütleks. Loomemajandus võiks Eestis toimima hakata. Elavnemist on muidugi märgata. Eks inimesed peavad rohkem vaeva nägema oma karjääri nimel, aga vaeva nägemine on ehk julm väljend. Pigem peavad nad tegema asja südamega ja olema nii öelda asjas sees ning sinna sobima. Jänes võib kõvasti vaeva näha, aga karuks ei saa ta kunagi.

Kuidas su isiklik elu kulgeb?

Hästi, olen suhtes ja uut naist ei otsi.

Kas sa oled õnnelik?

Jah. Mul on unistus, et inimesed oleks avatumad, loomingulisemad ja julgemad. Siis on lihtsam unistusi teostada ja siis on inimesed õnnelikumad.

Kaspar-Ikevald Rannap

*Sündinud 13. detsembril 1987. aastal.

*Ema, sopran Katre Kõiva on laulnud mitmes ooperis ja õppinud aastatel 1991–1996 Lõuna-California Ülikoolis Los Angeleses.

*Kaspar-Ikevaldil on kaks vanematpoolvenda Reinu esimesest abielust.

*Ta sai bakalaureuse kraadi Estonian Business Schoolis (EBS) turunduse ja juhtimise erialal.

*Lõpetas Rocca al Mare kooli 2004. aastal ja Vanalinna Hariduskolleegiumi 2001. aastal.

*Oli õpilasfirma Juti juhatuse liige ja Estonian Business Schooli üliõpilasesinduse juhatuse esimees.

*Kaspar-Ikevald on käinud Vanalinna muusikakoolis ja Tallinna muusikakoolis ning õppinud WAFis laulmist.

*Konkursi «Tudengibänd 2010» parim vokalist, «Tudengilaul 2011» parim vokalist.

*Oli 2011. aastal ansambliga Ketikoerad Eesti suurima rokkbändide võistluse Jägermeister RockLiiga finalist.

*Saavutas karaoke maailmameistrivõistlustel VI koha.