Helilooja Sven Lõhmus (38) ütleb, et mingit ninnu-nännutamist noorukese Getter Jaaniga (18) Düsseldorfis toimunud Eurovisioonil polnud. Neiult oodati niisama tugevat taset kui vanadelt kaladelt!

Getter, millised olid su esimesed emotsioonid Düsseldorfi jõudes?

Saabudes oli esimesena muidugi hea meel selle üle, et seal oli nii roheline kõik! Ja soe! Täielik suvi.

Mis oli sinu jaoks Düsseldorfis häiriv?

Kõige raskem ja häirivam oli ootamine proovide vahel.

Millise mulje jätsid sulle Eurovisooni korraldajad-esinejad?

Kõik olid hästi sõbralikud ja vastutulelikud. Ma sain isiklikumalt tuttavaks Rootsi, Läti ja Taani esinejatega. Nad kõik on väga lahedad, soovisid mulle edu ja hoidsid pöialt. Ja muidugi oli suur sündmus mu jaoks kohtumine Saksamaa artisti Lenaga.

Hästi lahe oli see, et bussis, kus võistlejatega üheskoos sõitsime,  laulsid iiri kaksikud John ja Edward ehk Jedward meie laulu kõva häälega kaasa, sest see kummitas neid pidevalt!

Kas mõne riigi esindaja jättis endast ka negatiivse mulje?

Ei jätnud. Kõik olid väga toredad.

Mis oli Eurovisioonil teistmoodi, kui võrrelda sellega, mis sa arvasid, et sind ees ootab?

Ega ma kodus ei osanudki arvata, mis võib ees oodata. Mõtlesin, et kui kohale jõuan, eks siis näeb.

Kes su lähedastest oli suurim toetaja?

Mulle sõitis kaasa elama terve mu perekond ja nad kõik olid väga toetavad. See oli mu jaoks väga tähtis.

Olid sa varem Düsseldorfis käinud?

Olin varem Põhja-Saksamaal käinud. Olin 13aastane, kui me Hollandist Saksamaale sõites Põhja-Saksamaalt läbi sõitsime. Seekord Düsseldorfis mulle väga meeldis. Tore linn ja toredad inimesed olid.
{poolik}

 

Sven, Getter on artistidest noorim, kellega sa oled Eurovisioonil käinud. Kas muretsesid pesamuna pärast?

Ma pole selle peale mõelnudki, et ta on pesamuna. Me tegime tööd, ta tegi oma asja, teades oma kohustusi ja saades professionaalina ilusti hakkama. Mingit ninnu-nännutamist temaga seal küll ei olnud ega ka erakordset närvitsemist ta pärast.

Kui palju su varasemad eurolaulikud Mari-Leen Kaselaan, Laura Põldvere ja Sandra Nurmsalu teile õpetussõnu kaasa andsid?

Näpunäiteid nad kaasa ei andnud, kuid häid soove küll. Laura ja Sandra saatsid edu soovivaid sõnumeid, Sandra veel vahetult enne poolfinaaligi.

Getter on ilus noor tüdruk. Kui palju talle tänaval tähelepanu pöörati?

Ta on jah väga ilus ja eks tänaval tuldi juurde ning räägiti juttu. Küsiti autogramme ja tehti pilte. Aga see on täiesti loomulik ja nii peabki olema. Midagi sellist häirivat või ahistavat polnud, kus oleks probleeme tekkinud või oleks tarvis olnud sekkuda.

Kui võrrelda Düsseldorfis toimunud Eurovisiooni Moskva omaga, siis millised on suurimad korralduslikud erinevused?

Kui neid kahte riiki võrrelda, siis Moskvas oli sellist vanaaja korralagedust tunda. Saksamaal oli jällegi tunda üleorganiseerimist. Meid kutsuti näiteks enne proove igaks juhuks viis tundi varem kohale. Ei teagi, miks. Oldi üli-üli-üliettevaatlikud korralduse poole pealt. See käis küll natuke närvidele.

Millised on mõlema riigi korralduse suurimad plussid?

Eks see sama tegelikult olegi, et kuna nii ettevaatlikud oldi, siis oli kõik ka väga täpne ning punktipealt toimiv. Mis oligi tegelikult kõige olulisem asi.

Moskva pluss oli aga see, et ei pidanud nii palju pidevalt ootama ega passima kuskil lava kõrval enne esinema pääsemist. Ei pidanud tulema kümme lugu varem kohale lava kõrvale ootama. Asjad toimisid lihtsamini.

Passimist oli seekord päris palju?

Jah, enamik meie ajast seal kuluski passimisele, mis oli väga väsitav. Iseasi, kes seda kuidas tegi. Kes magas, kes istus arvutis, kes niisama mediteeris. Seal oleks võinud olla ka kööginurk, kus oleks saanud ühtlasi omale ka süüa ja muid asju teha ... Getter andis üldiselt sel ajal intervjuusid.

Tänavuse Eurovisiooni silmatorkavamad artistid olid Dana International Iisraelist, Iirimaa kaksikud John ja Edward ning eelmise aasta võitja Lena. Kui palju te nendega kokku puutusite?

Puutusime kõigi nendega kokku ja suhtlesime. Nad hoidsid meile pöialt ning iiri kaksikud laulsid pidevalt backstage’is meie eurolaulu. Ka Lena laulis «Rockefeller streeti» kaasa. Me olime seal kõik kõrvuti boksides ja omavahelist suhtlemist oli palju.