Lauljanna Hanna-Liina Võsa jättis New Yorgi säravad tuled, et tunda elust rõõmu oma armastatu Marti Tärni kõrval.

Hanna-Liina (29) ja Marti (27) viis poolteist aastat tagasi ühel džässikontserdil kokku üks nende ühine tuttav. Noored avastasid, et nad mõlemad on kirglikud muusikasõbrad.

«Jäime tol kontserdil rääkima ja siis jäimegi rääkima. Kolisime kokku elama, hakkasime koos töötama ja isegi koos koristama. Kõik läks loomulikult,» ütleb Hanna-Liina.

Kiindumisest sai hoogu ka Hanna-Liina karjäär — see puhkes õide. Ta lauasahtlisse oli kogunenud hunnik kurbi laule, mis polnud seni ilmavalgust näinud. Pärast Martiga kohtumist aga sündis Hanna-Liina uue albumi nimilugu «Pimedas on valge». Pala on inspireeritud kohevast valgest lumest, mida eelmisel talvel küllaga jagus.

Marti paneb loo mängima. Kostuvad imeilusad laulusõnad ja noored vahetavad pilke. Hanna-Liina punastab: «Mnjah, mis seal salata, selle laulu inspiratsiooniks oli Marti.»

Hanna-Liina ja Marti naeratavad teineteisele.

{poolik}

Vahemaa ei lahuta

Marti ja Hanna-Liina jagavad oma tööd-tegemised pooleks. «Meil on täielik tiimitöö ja see toimib,» kiidab neiu. Hetkel on noortel käsil Hanna-Liina jõuluplaadi väljaandmine ja tuuri planeerimine.

  «Martile on see väljakutse hallata nii suurt projekti. Ma näen, kuidas inimene teeb õiget asja, tal on see täiesti veres.»

Ka Hanna-Liina jaoks on see uus väljakutse. Ta tunneb uut sihti ja uut kvaliteeti. Lauljanna sõnab, et nad töötavad koos Martiga ühise eesmärgi nimel ja isegi kui midagi peaks juhtuma, siis nad teavad, et on andnud oma parima, et kõik oleks täiuslik. Marti kanda on organisatoorne pool, kuna Hanna-Liinal on käsil ka muusikali «Helisev muusika» ettevalmistused Tartus.

«Marti jagab end Tallinna ja Stock-holmi vahel. Ta lõpetab Stockholmi Ku-ninglikku Muusikakõrgkooli, kus ta õpib jazzmuusiku suunal kontrabassi ja elektribassi. Ta on seal kolm aastat kontrabassi ja basskitarri õppinud,» räägib Hanna-Liina. «Mina jooksen trajektooril Tartu–Tallinn. Täiesti tavaline on, et veedame päevas tunde Skype’is, mistõttu ei teki tunnet, nagu oleksime lahus. Kui eesmärgid on selged, siis kõik toimib.»

Õpib ütlema «ei»

Kuigi Hanna-Liina ja Marti töö ja eraelu paljuski kattuvad, ei tekita see nende vahel pingeid. Lõõgastust pakuvad ühised kino- ja kontserdikülastused.

«Meil on väga võrdne input ja ma olen meie ühiste tegemiste väga suur fänn, sest mulle meeldib see, mida ma teen,» ütleb Marti. «Hanna-Liina on täielikult jah-inimene, et — jah, lahe, muidugi teeme! Kas ma pean tõesti päevas 500 km sõitma? Jah, pead küll. Ja ta sõidakski!»

Noored puhkevad naerma ja Marti kirjelab veel oma kallima lahket loomust: «Kui peaksime ära müüma x-koguse plaate, aga partner ütleks, et ehk annate need tasuta, siis Hanna-Liina ütleks seepeale esimesest emotsioonist: jah, okei, teeme nii! Ja mina teiselpool lauda haaran peast ja mõtlen, kuidas see küll nii juhtus.»

«Nii ta on, ma olen suure suu ja lubadustega ja siis Marti peab mu lubadused kõik ära siluma,» tunnistab Hanna-Liina.

Marti on proovinud Hanna-Liinale õpetada lauset: Ma mõtlen ja homme ütlen.

«Olen proovinud õppust võtta ja vaikselt harjutan,» poetab Han-na-Liina tasahilju Marti poole piiludes.

Sai USAs hea elukooli

Eelmisel sügisel andis Hanna-Liina oma New Yorgi korteri võtmed ära, pakkis asjad ja saatis Eesti poole teele. Kümme aastat võõras riigis andis talle korraliku kogemustepagasi. Ta lõpetas seal kooli, tegi nii mõnegi hea rolli ja reisis palju ringi. Otsuses kodumaale naasta mängis suurt rolli Marti ja nende ühised projektid. Hanna-Liina ei kahetse oma kannapööret. Pealegi ei teinud ta Ameerikaga täielikku lõpparvet. Tal on seal endiselt paar agenti, kellega jätkub koostöö. Näiteks kevadel tegi Hanna-Liina kaasa legendaarses krimisarjas «Law and Order SVU», kus tal oli täita karm roll. «Olin rase bulgaaria tüdruk, kes smuugeldati riiki inimkaubanduse eesmärgil.»

Võtetel tegi Hanna-Liina koostööd Sharon Stone’iga — superstaarist sai võtteplatsil lausa tema tugiisik!

«Mul oli meeletult keeruline stseen, kus ma pidin hüsteeriliselt nutma, siis aga tehti paus ja mõne hetke pärast läks sama stseen edasi. See oli emotsionaalselt väga raske roll. Õnneks tuli sel hetkel minu juurde Sharon Stone, kes hakkas mu tugipunktiks ja hoidis mind kinni selles emotsioonis, millest ma ei tohtinud lahti lasta,» räägib Hanna-Liina. 

Bulgaarlanna roll oli Hanna-Liina jaoks vahva vaheldus hea-tüdruku-osadele, millistega teda tavaliselt seostatakse.

«Tulevikus tahaksingi teha rohkem selliseid ootamatuid osi, mitte ainult pailast mängida.» 

Üks ja elu suurim roll, mida Hanna-Liina ootab, on aga ema roll! «Oleme pere loomisele mõelnud, aga millal, seda ei tea keegi öelda. Olen teinud eelnevast elust järelduse, et üksi on igavam kui kahekesi, aga me Martiga võtame päev korraga ja me ei võta oma suhet endastmõistetavana ja töötame selle nimel. Oleme võrdsed partnerid,» arutleb Hanna-Liina lõpetuseks.