«Kuulsus tabas mind kui hunnik telliskive,» kurdab lapsevanemate hirm, miljoneid plaate müünud ja kümneid auhindu võitnud EMINEM, kes on nüüdseks vallutanud ka kinolina.

Kolme aastaga on Eminem alias Marshall Mathers III (30) kindlalt meie teadvusesse sööbinud. Ta tõdeb, et selle aja jooksul on tema publik kõvasti muutunud:
«Väga imelik! Varem ma tõmbasin 10–25aastasi. Nüüd tundub, et mind kuulavad nii 5- kui ka 55aastased.»

Kuulsuse karid

«Kuulsus tabas mind kui hunnik telliskive,» räägib Eminem. «Mind tiriti igas suunas — kaks kontserti päevas, pidevad turneed, lugematud raadiointervjuud. Ma sattusin uimastite võrku, kaklesin, tegin asju, mida ma poleks pidanud tegema. Aga ma sain sellest nõiaringist välja. Minuga oleks võinud juhtuda midagi tõeliselt halba. Oleksin võinud vangi sattuda. Oleksin võinud kuuli saada. Ma pole enda üle uhke ainuüksi oma saavutuste pärast. Olen uhke, et sain sellest kõigest — kriminaalsüüdistustest, lahutusest — üle. Kui oleksin endiselt narkar ja elaksin elu, nagu ma siis elasin, oleksin ilmselt ammu läbi kukkunud.»

Pühendunud isa

Eminemi praegune narkootikum näib olevat töö. Lisaks muusikategemisele produtseerib ta oma plaadifirma Slim Shady hip-hop-artistide muusikat. Mullu kuulutas ajakiri People ta lahutatud lapsevanemate kategoorias musterisaks. Eminemi suurim inspiratsiooniallikas on tema seitsmeaastane tütar Hailie.

«Hailie kasvab, ma püüan talle eeskuju anda,» räägib Eminem. «Ta elab üsnagi normaalset elu. Ma armastan teda nii väga. On tal vast iseloom! Ta on nagu mina, aga kümnekordse jõuga. Ta on tohutu isiksus.»

Film elust enesest

Film 8 Mile räägib Jimmy Smith juuniorist, kes elab Eminemi kodulinnas Detroidis. Aasta on 1995, Jimmy on koolist välja visatud vaene valgenahaline poiss, kes elab koos alkohoolikust emaga (Kim Basinger) Kaheksa Miili nimelise tee ääres treileris.
«See on ala, mis eraldab linna ja agulit,» selgitab Eminem. «Olen elanud mõlemal pool. Mul oli sõpru, kelle isad ja kasuisad olid rassistlikud punakaelad. Mul oli mustanahalisi sõpru. Selline on Ameerika kultuur.»

Isa hülgas Jimmy kohe pärast tema sündi. Nii juhtus ka Eminemiga. Jimmy ema on kahtlaselt sarnane Eminemi emaga, kes on poja kaks korda kohtusse kaevanud. Kuigi Jimmyl on sõbranna (keda kehastab Brittany Murphy), on tõeline armastus tema elus noorem õde, keda vanuse ja välimuse poolest võinuks kehastada Eminemi tütar Hailie.
Jimmy ainus kirg on muusika. Ta unistab plaadilepingust ja edukaks saamisest. Filmi lõppedes jääb tunne, et unistus saab teoks.

Kuue nädalaga näitlejaks

«Marshalli — ja minu — suurim hirm oli, et asi kukub välja võlts,» ütleb produtsent Brian Grazer, kelle kontosse kuulub näiteks mullune Oscari-tšempion Beautiful Mind («Piinatud geenius»).

Rezhissöör Curtis Hanson (LA Confidential, Wonder Boys), tegi Eminemiga enne võtete algust kuus nädalat proove. Tavaline prooviperiood on Grazeri sõnul kaks päeva kuni kaks nädalat.

Staar ei teeselnud, et naudib seda kogemust: «Trenn käis kuuel päeval nädalas, 12–16 tundi päevas. Mul jäi aega sõna otseses mõttes vaid magamiseks.»
Võtete ajal õppis Eminem lugu pidama näitlejatest, kes suhtuvad oma töösse sama tõsiselt kui tema muusikasse.

«Kim Basinger harilikult proove ei tee,» räägib Hanson. «Kui ta esimeses stseenis paugupealt Jimmy emaks kehastus, oli Eminem pahviks löödud.
«Mulle hakkab see näitlemise värk meeldima,» ütles ta.»

Mida toob tulevik?

Näitlejakarjäärist Eminem ei unista, samuti ei kavatse ta Detroidist Hollywoodi või New Yorki kolida ega endale 10 miljoni dollarilist maja soetada ja seal oleskleda. Ta ütleb, et hoiab oma rahal silma peal ja mõtleb Hailie tulevikule.

«Tulevikus tahan ma jääda kulisside taha ja olla produtsent. Mitte olla enam kõige ees,» ütleb ta.
Praeguse Eminemi-hullustuse juures seda unistust küll teostada ei saa…