«Ma ei ole nõus last lasteaeda panema, enne kui ta saab kolmeaastaseks,» tähendab vastne ema Helen Randmäe, suikuv pisipoeg rinnale naaldumas. Ehkki seni oli ta suur rahmeldaja, on nüüd rahutusel päitsed peas.

Roben Thor, kelle taevahallid silmad 19. jaanuaril ilmavalgust nägid, on väike südametemurdja. Poisile on juba silma peale pannud Koit Toome ja Kaia Triisa kahe-aastane tütar Rebecca, kes ühtelugu nuiab uusi kokkusaamisi. Need kaks noort peret käivad omavahel tihedalt läbi. Viimsis elavad endine Miss Tallinn ja Nexuse lauljatar Helen Randmäe (25) ning tema armastatu, Prike juhatuse liige Reigo Randmets (31) olid Koidu–Kaiaga head sõbrad juba enne laste sündi. Heleni ja Reigo sõpruskonnas on paljud just viimastel aastatel esiklapse saanud, nii et juttu jätkub kauemaks. Helen küsib julgelt nõu sõbrannadelt, kel emastaaži rohkem.

«Olen ka avastanud, et kui minna seltskonda, kus sa ei tunne kedagi, aga kohtad kedagi, kellel on väike laps, siis võib terve õhtu muljetada. See on uskumatu, kuidas laste teema võib lähendada erinevaid inimesi,» nendib Helen.

Olid sa juba mõnda aega pisipõnni igatsenud?

Oma sisimas teadsin juba väga ammu, et hiljemalt 25aastaselt, kui mitte varem, saan ma oma esimese lapse. Selles mõttes läks kõik plaanipäraselt ja oli oodatud üllatus.

Mille järgi Mister Junior, nagu issi poissi hellitavalt kutsub, sai endale pärisnime?

Nimeks sai poiss Roben Thor Randmets, kuna Reigo on suur spordifanaatik ja eelmise aasta suve hakul sai vaadatud ohtralt jalgpalli MMi – Hollandi meeskonnas mängis jalgpallur nimega Arjen Robben, kes oli ka ühtlasi Reigo lemmikjalgpallur, nii et sealt mugandasime nime Roben. Ja nime teise poole Thor leidsin mina, kuid kasutame ainult Robenit.

Poiss pannakse kohe kindlasti sporti tegema. Arvan, et ta ei jõua veel korralikult käima hakatagi, kui juba pannakse suusad alla või viiakse jalkatrenni. See unistus on Reigol juba pikka aega – võtta poeg kossutrenni kaasa pingi peale vaatama.
{poolik}

Kui palju tibu sul magada laseb?

Nädalas paar ööd magab normaalselt, aga üldiselt on ööd ikkagi raskeks meil kujunenud. Meil on veel palju vaja maadelda gaasivaludega ja selle tõttu ta teeb öösiti pisut häält, vehib käte ja jalgadega nii palju, et ise lõpuks üles ärkab.

Mis on pärit issilt, mis emmelt?

Välimuse poolest tundub, et poiss on isasse totaalselt. Ehk tuleb hiljem midagi minuga seonduvat. Poisil on megapikad ripsmed ja põselohud, mis tulevad välja just naeratades, täpselt nagu isal. Silmad on tal ka isasse veel hetkel – tumehallid. Minul on pruunid, seega ootan iga päev, et tal silmad juba pruuniks läheksid.

Kuidas ta oma iseloomust aimu annab?

Natuke vara, ma arvan. Ma ei saa küll veel midagi aru tema iseloomujoontest. Alguses kortsutas ainult kulmu, nüüd ta juba oskab naeratada ja naeratab vastu.

Mis on emaametis kõige raskem?

Kõige raskemad on ikkagi need öised ärkamised, sest seda lihtsalt ei oska ette kujutada enne, kui seda koged.

Aga kui ta lõpuks sulle üks hetk jälle naeratab, siis unustad kõik magamata ööd ja mõtled, et on ikka nunnu ja armas, ja tahaks ainult musitada teda!

Kuidas rasedus läks?

Rasedus oli väga huvitav ja põnev kogemus, lõpp tundus väga pikk olevat, viimane kuu aega oli kõige raskem ja siis juba tahtsin, et ta võiks sündida. Minul erilisi isusid ei olnud raseduse aeg ja ei olnud ka iiveldusi. Raseduse lõpus olid mul pidevalt kõrvetised kurgus ja maadlesin nendega. 

Kuidas lapse ilmaletulekuks valmistusid?

Oiii, ma valmistusin väga hinge kosutavate harrastustega, püüdsin kosutada vaimu. Käisin joogas ja klaveritundides mitu korda nädalas, laulsin, maalisin kodus, jalutasin päevas vähemalt viis kilomeetrit. Ja loomulikult käisin ka mõnel informeerival kursusel.

Kas Reigo oli ka sünnituse juures?

Jah, muidugi oli. Ütlesin kohe, et ma muidu ei ole nõus sünnitama minema, kui ta kaasa ei tule. (Naerab.) Reigo oli väga tubli ja toetas mind igati. Evelin Pang ütles ühes oma interjuus kunagi väga tabavalt ja mulle väga meeldib see ütelus, et koos me alustasime seda teed ja koos viime ka lõpuni.

Kuidas on lapse sünniga ümber kujunenud sinu ja Reigo elu?

Reigo üritab varem koju tulla ja on mõned hobid pausi peale pannud. Minu elu kujuneb hetkel kodus põhiliselt, niisamuti ka järgnevad kuud. Hästi oleme kohanenud. Ja soovitame kõigile – laps annab palju rõõmu juurde päevadesse!

Mida päev edasi, seda rohkem ma naudin ja armastan oma praegust staatust ja elu ümberkorraldust.

Kes jaksab kodus vaaritada ja tolmu võtta?

Mitte keegi. Tegelikult ma olen ikka üritanud vaaritada mõni päev ja Reigo teeb väga palju süüa meie peres, mina üldjuhul vähem. Tolmu võtmine on hetkel teisejärguline. Kui üks hetk jõuab, siis jõuab.

Paljud põevad sünnitusjärgsete lisakilode pärast...

Mul hetkel ei ole põdeda nende pärast, sest ma olen juba samas kaalus, mis enne rasedust.

Rasedusega võtsin juurde 12 kilo, millest pool läks hoobilt sünnitusega ja ülejäänud vaikselt tiksus maha järgnevate nädalatega. Oli väga uhke tunne, kui suutsin kuu aega hiljem oma vanad teksad jalga suruda.

Kuidas vanaemad-vanaisad kaasa löövad?

Vägagi löövad kaasa, nii et nädalavahetuseti oleme saanud Reigoga vajalikud sünnipäevad läbi käia ja ka teatris mitu korda. Nädala sees veedab pisike aega ka vanaemade-vanaisade juures, et ema saaks natuke unetunde juurde.

Lasteaiakoht on?

Lasteaiakoha pidi praktiliselt kohe lukku lööma. Järjekorda oleme ennast pannud kodu lähedale.

Enne emapuhkusele jäämist töötasid Tallinna Laste Turvakeskuses. Kui kauaks pühendud nüüd ainult pojale?

Raske ennustada. Ma ei ole nõus last lasteaeda panema, enne kui ta saab kolmeaastaseks, teisalt olen ma jällegi väga püsimatu, nii et kodus kaua istuda ei suuda. Eks näis, ehk ma ikka rahunen maha ja suudan kauaks pojale pühenduda.

Ma tahaksin talle anda võimalikult palju armastust ja et tal tekiks turvatunne siin maailmas.

Millest lähtud lastetuba sisse seades?

Lastetuba on küll olemas juba, aga sisustama hakkame suvel. Mul ei ole veel peas pilti, milline see välja võiks näha, loodetavasti tekib see toa tegemise käigus.

Tahaksid veel mõnda põnni?

Kõik tuleb omal ajal, mõnel hetkel kindlasti.

Ütlesid Kroonikas paari kuu eest, et abiellumine oleks ühe suure unistuse täitumine, aga ettepanekut pole veel tehtud...

(Naerab.) Läänerindel muutusteta.

Miks on abielu parim koosolemise vorm?

Minu jaoks on see midagi tohutult ilusat. Traditsiooniline viis teineteisele ning samas kogu maailmale armastust avaldada, ja teineteisele pühendumist kuulutada.