1979. aastal oli The Who üks maailma kõige populaarseimaid rokkbände. Aasta varem kaotasid bändiliikmed oma trummari Keith Mooni üledoosi tõttu. Tõeline tragöödia oli alles algamas, vahendab Cheatsheet.

3. detsembril 40 aastat tagasi kogunes ülipopulaarse tuuri Cincinnati-kontserdi uste ette enam kui kümme tuhat inimest, kes soovisid etteaste ajal viibida lavale võimalikult lähedal.

See tähendas, et tuhanded inimesed kogunesid miinuskraade trotsides kinniste uste ette tunde enne kontserdi algust. Kui maailmakuulus bänd hakkas läbi viima rutiinset helitesti, arvasid ukse ees ootavad fännid, et kontsert on juba alanud. Algas surmav ahelreaktsioon. Kontserdile pääseda üritanud fännid hakkasid muljuma uste ees ootavaid muusikasõpru. Kui kitsad uksed fännide hordi jaoks lõpuks avanesid, tekkis pudelikaela efekt. Paljud inimesed kukkusid maha ning nad trambiti surnuks. "Sündmusel oli liiga palju inimesi, et mahtuda läbi kahest uksest," meenutab üks ellujääja. "Ma olin seal kinni 45 minutit ning ma polnud kindel, kas pääsen eluga."

Samal ajal kui päästjad tegelesid tragöödia tagajärgedega, astusid bändiliikmed lavale, et kontsert läbi viia. Nimelt otsustasid linnavõimud, et The Who ei tohi surmadest teada saada, sest kontserdi ärajäämine võis põhjustada meeleavaldusi, mis võinuks lõppeda uute surmadega.

Pärast juhtunust teada saamist andis bändi esisolist Roger Daltrey raadiointervjuu. "Mul pole sõnu, et väljendada minu tundeid," rääkis Daltrey. "Ma olen lapsevanem. Mul on poeg ja kaks väikest tütart. Ma oskan öelda vaid, et mul on kahju, et nii juhtus."

Oma suurimaks kahetsuseks nimetab Daltrey sündmuskohalt lahkumise tragöödia järel. Tänaseks otsustas The Who oma mineviku heaks teha ning korraldavad Cincinatis esimese kontserdi pärast tragöödiat. "Nüüd saame juhtunud vestelda, kui me sinna naaseme. Me kohtume seal inimestele ning oleme toeks. See on tähtis ja mul on hea meel, et meil selline võimalus on," pihib Daltrey.