Briti kuningakoja ajaloo pikim abielu sõlmiti 20. novembril 1947, kui Kreeka ja Taani prints Philip abiellus toonase troonipärijanna, printsess Elizabethiga. Kuninganna Victoria kaudu suguluses oleva paari abielu tekitas omal ajal palju kõmu ning ka Elizabethi ema tunnistas, et oli oma tütre abielu vastu. Muu hulgas oli Philip Kreeka troonipärija ja õigeuslik ning tema õed olid laulatatud natsionaalsotsialistide pooldajatega.

Enne abiellumist pöördus Philip anglikaani usku, loobus nõudlustest Kreeka troonile ning sai Suurbritannia kodanikuks. Mees võttis endale perekonnanimeks Mountbatten ning ehkki kuningliku perekonna ametlik nimi on Windsor, kannavad kõik kuningliku paari järglased perekonnanime Mountbatten-Windsor. Philipi ja Elizabethi abielust sündis neli last: Walesi prints Charles, kuninglik printsess Anne, Yorki hertsog, prints Andrew ja Wessexi krahv, prints Edward.

Prints Philip on elanud juba muljetavaldavad 96 aastat, sellest pea 70 on ta kuninglikke kohustusi täinud. Hiljuti taandus prints avalikust elust ja veedab oma päevi Sandringhami villa territooriumil tagasihoidlikus majakeses. Elisabeth ei saa oma abikaasaga väga palju aega veeta, kuna täidab seni kuninglikku esindusrolli. Kuninganna on samuti juba auväärses vanuses ja seetõttu on ta oma töökoormust vähendanud.

Vaata Publiku poolt koostatud hiigelgaleriid paari säravamatest hetkedest läbi aegade!