«Bändi tegemine hetkel miski erakordselt suure kasumimarginaaliga ettevõtmine ei ole. Õnneks oleme kõik tagasihoidliku elustiiliga,» ütleb Raadio 2 aastahiti valimised võitnud bändi Ewert and The Two Dragons liider Ewert Sundja.

"Draakonitel" Ewert Sundjal (28), Erki Pärnojal (27), Ivo Ettil (32) ja

Kristjan Kallasel (27) on taskus leping Läti plaadifirmaga I Love You Records ning neid esindab USAs ja Kanadas kontserdiagentuur The Agency Group. Kuid see on alles algus pikale teekonnale, kus pannakse proovile nii muusikute kui nende pereliikmete vastupidavus.

Lõppenud aasta oli teie bändi jaoks murranguline – meeletu edu siin ja mujalgi. Mis tundeid see teis tekitab? Läks kõik plaanipäraselt või paremini, kui oskasite oodata?

Erki: Usun, et 2011 läks meie bändi jaoks paremini, kui oleksime osanud oodata. Ja ootustega on nii, et kui oled kõik endast sõltuva, nagu lugude kirjutamine, harjutamine ja salvestamine, ära teinud, muutuvad need ootused. Eelkõige tahame lihtsalt, et läheks hästi ja et me muusika inimesteni jõuaks. 

Ivo: Tunne on väga hea, tunne oleks hea muidugi ka siis, kui edu nii suur poleks – teeme ju enda jaoks õiget asja ja naudime seda. See, et sellega on kaasnenud ka menu, teeb kõik rohkem nauditavaks.

Kristjan: On suur rõõm, et meie tehtud tööd on tähele pandud ja märgatud. Igasugu tiitleid, mis meile aasta vältel on omistatud, ei osanud keegi ette näha.

Ewert: Eks need plaanid olid tehtud sellise varuga, et kui kõik ka ei lähe sada protsenti täide, poleks pettumust olnud. Hetkel on kõik ootused ületatud, nii et lisaks jagamisrõõmule tunneme loomulikult suurt õnne ja rahulolu.

{poolik}


Novembris hakkas teid Kanadas ja USAs esindama mainekas kontserdiagentuur The Agency Group. Milleni koostöö tänaseks viinud on?

Ewert: Meie koostöö algas alles novembris, vara on veel sellest rääkida. Aprilli alguses on plaanis paar kontserti New Yorgis ja alles siis, nende esindajatega taaskohtumise järel, saame rääkida täpsematest plaanidest. The Agency Group on meile kindlasti toeks, et leiaksime albumile ka USAs väljaandja.


Bänd on teie ainus töö. Kuidas te ära majandate?

Ewert: Ütleme nii, et ega see bändi tegemine hetkel miski erakordselt suure kasumimarginaaliga ettevõtmine ei ole. Õnneks oleme kõik tagasihoidliku elustiiliga. Hirmkallid brändid, ebaökonoomsed autod või muu sedalaadi eputamine pole meie rida.


Mis on teie fenomen? Olgem ausad, selline muusikastiil pole Eesti edetabelite tippudes varem trooninud.

Erki: Me oleme muusikat nüüd juba mõnda aega koos teinud ja meile endile meeldib see väga. Meie stoorid on elulised ja nendega on kerge suhestuda inimestel, kellele meeldib see miski «bitter-sweet» ja melanhoolne. Tuleb välja, et neid inimesi on palju. Ma usun, et suurt rolli mängib ka see, kui inimesed ise kirjutavad oma muusikat ja laulavad asjadest, mida on ka ise kogenud. Selle asemel, et lasta produtsentidel endast teha toode muusikatööstuses või võistleja edetabelis.

Kristjan: Ma arvan, et nii-öelda fenomen seisneb selles, et meil on head laulukirjutajad, meil on head muusikud ning me mängime ja laulame teemadest, mida oleme oma nahal kogenud ja tundnud – see energia jõuab kuulajateni.

Ivo: Eks me olemegi sellised ehedad, vahetud ja muidugi tohutult andekad.

(Naeravad.)

Ewert: Ma tahaks uskuda, et Eesti inimeste maitsemeel ei ole kivisse raiutud ja et ka edaspidi leiavad bändid, mis ei tee raadio-poppi, tee oma kuulajateni ja seega ka edetabelitesse.


Viibite sageli kodust eemal. Kuidas on kallimad te kaootilise elustiiliga leppinud?

Ewert: See, et äraolek on paratamatu, ja see, et mu abikaasa seda toetab, on vähemalt meil juba enam-vähem algusest peale kokku lepitud.

Ivo: Äraolekutega on ju kuidas kunagi – tuleb ette kuuajalisi eemalolekuid, vahel on need vaid paaripäevased.

Kristjan: Naaberriigid on meil siin üsna lähedal ja ega see ärakäimine väga palju pikem ei ole kui Eestis mängides. Kallimad on meil mõistvad ning seda kaootilisust annab planeerida ja korrastada ka väheke.


Teie bändi kuulates tuleb meelde Mumford and Sons – teis on sarnast energiat ja naabripoisilikkust. Olete nende loominguga kursis? 

Erki: Ma hakkasin Mumford and Sonsi kuulama peale seda, kui meie plaati ja muusikat nendega võrreldi. Tõesti, energia on sarnane, küllap naabripoisilikkuski. Ilmselt oleme oma muusikalistes veendumustes sarnased, pean silmas stoorisid ja bändi-tööd. Tegu ei ole ju ka pop-artikliga, vaid bändiga, kellele meeldib koos aega veeta, garaažis nokitseda ja oma lugusid teistega jagada. Mind on läbi aegade kõige rohkem mõjutanud biitlid, rollingud, Björk, Arvo Pärt, Radiohead ja veel paljud.

Ivo: Kui Mumfordi tähelepanelikult kuulata, siis meie ainuke sarnasus on see, et me teeme taolist folgilist muusikat. Muusikaliselt oleme ikka täiesti erinevad. Suuremateks eeskujudeks on mul vast Suede, Smiths, Stone Roses ja muidugi Radiohead.

Ewert: Mumfordide kohapealt olen Ivoga nõus. Eeskujudega on nii, et neid on kahtlemata väga palju – alustades Sinatrast, Ray Charlesist või Stevie Wonderist kuni Stingi, Coldplay ja minu läbi aegade lemmiku Radioheadini välja.

Kristjan: Enne, kui meid selle bändiga võrdlema hakati, ei teadnud vähemalt mina neist midagi. Hiljem olen mõningaid lugusid kuulanud.

Mu muusikalised eeskujud erinevatel eluperioodidel on erinevad, aga kui peaksin kedagi esile tooma, siis ka biitlid, rollingud, Oasis, Radiohead, Marc Ducret, Paul Motian, Steve Jordan, Bon Iver ja ka palju džässi olen kuulanud.


Mida hakkate tegema siis, kui muusikuleib peaks lõppema?

Ewert: Ei kujutagi ette sellist olukorda. Ilmselt hakkaksin koduseks isaks ja kupataksin naise karjääriredelile ronima.

Ivo: Läheksin maale elama ja hakkaksin puutööga tegelema.

Erki: Usun, et oleksin võimeline teistes loomingulistes valdkondades sama kirglikult oma tööd tegema. Ma ei tea, kuidas ma hakkama saaks, aga kui fantaseerida, siis olen alati imetlenud näitlejaid ja kujutava kunstiga tegelevaid inimesi. Mulle meeldivad alad, kus peab töö käigus vaatama sügavale enese sisse.

Kristjan: Väiksena tahtsin näitlejaks saada. Nüüd on selleks vist juba liiga hilja, nii et parem oleks, kui see olukord ei tekiks.


Tuntud muusikud ja kaunid naised on teada-tuntud kombinatsioon. Kuidas on teil austajannadega lood?
 

Ewert: Võib-olla, kui elaksime veidigi metsikumat elu, oleks lood teisiti, aga austajannad on end siiani väga daamilikult üleval pidanud.

Ivo: Meil on toredad fännid, nad suudavad end vaos hoida.


Milliseks te graafik alanud aastal kujuneb?

Ewert: Graafiku koostab meie usin töömesilane Toomas (bändi mänedžer Toomas Olljum – toim.) ja tema sõnul tuleb 2012. aasta väga tihe.

Erki: Oleme tegutsemise ajal õppinud, et oma muusikat, nii suurt osa oma elust, juhuse hooleks jätta ei ole arukas. Selle aasta plaanid ulatuvad suvekuudesse, võib-olla kaugemalegi. Jõuludel veetsime aega peredega, seega pole päris kaua näinud!

Kristjan: Jah, graafik on alanud aasta suvekuudeni meeldivalt tihe.

Ewert Sundja (28) - vokaal, klahvpillid

Erki Pärnoja (27) - kitarr, vokaal

Ivo Etti (32) - kitarr, bass, vokaal

Kristjan Kallas (27) - trummid, muud löökpillid

*Ewert and The Two Dragons tõusis Eesti muusikataevasse 2009. aastal albumiga «The Hills Behind The Hills».

*2010. ja 2011. aastal osaleti Lätis Positivus festivalil ja Tallinn Music Week’il.

*Septembris 2010 sõlmis bänd lepingu Läti plaadifirmaga I Love You Records, mis tegeleb indie-muusika artistidega.

*2011. aasta aprillis ilmus neilt teine täispikk album «Good Man Down».