Maalilise Pühajärve kaldakünkal asub hotell Bernhard, mille peremehel MADIS MUTSOL lugusid jätkub.

Tartlane Madis Mutso (46) jõudis hotelliärisse juhuslikult. Laenates raha, jäi talle lõpuks pihku hotellikrunt Otepääl. Ta alustas 18 toaga, kuid sai kiiresti aru, et liiga vähe. Nii on ta hotelli Bernhard järjekindlalt laiendanud.
Algkapitali teenis mees hoopis ehitajana. Kõlab uskumatult, kuid Mutso oli mõnda aega Boriss Jeltsini lähima võitluskaaslase, hilisema Venemaa asepresidendi Aleksandr Rutskoi ihuehitaja.
«Rekonstrueerisin Rutskoi tellimusel oblasti administratsioonihoonet Kurskis. Tegin nii nagu tsaar tahtis. Oblasti kuberner, hävituslendur Rutskoi oli hingelt kunstnik. Nii valmisid Kurski kesklinna ümberehituse kavad just Rutskoi käe all,» vestab Mutso.
Täna on Madis jä
nud paikseks, kasvatab oma lapsi ja pühendub hotellile. Ehitusäriga tegeleb ta kah veel väikestviisi, kuigi sellega teeniks praegu ehk rohkemgi kui hotelliga.
Madise sõnul on hotelli lihtsalt huvitav arendada ja ta saab oma ehitajateadmisi rakendada — nõuhau ei lähe rooste, ja ka tema ehitusfirma tiksub edasi. Kui vaid tööjõudu jätkuks! «Otepäält pole kedagi võtta,» räägib usutunnistuselt katoliiklane Mutso. «Viimasel ajal olen rohkem ehitanud kirikule või esindanud kirikut ehitusjärelevalve teenust pakkudes.»

Mutso pajatab, et kuigi viimane talv tuli ka talvepealinna hilja, ei olnud saak hotell Bernhardile kehv. Hooaeg käivitus jõulupidudega ja kees märtsini välja. Eks keegi jõuab Nuustaku nõlvadele esimese külmaga kunstlume ikka ära toota. Bernhardi uhiuus spaa sai ka tehtud halva ilma kompensatsiooniks. Kuid kas või kepikõnniga saab ju iga ilmaga tegelda. Otepää pakub selleks vahelduvat maastikku. Peamiselt täidab hotelli oma eesti rahvas. Suvel on aga üheks turunišiks Saksa jalgrattaturistid, keda toob maale üks Riia firma. Nii need sakslased sealt ajaloolisest Liivimaa pealinnast väntavad põhja poole, justkui muistsel ajal.

Madis Mutso on abielus kunagise menusaate «Kaks takti ette» võitjanna Seidi Kuduga ja neil on liuatäis lapsi. Seidi tuli koos Eve Varesega saate võitjaks 1975. aastal. Noored kohtusid 1980ndatel malevas legendaarses rühmas Misso ‘82, mille komandöriks oli Sassa alias Andres Ader. Abielust on sündinud viis last: Sigrid (22), Siim (20), Marta (9), Maria (7) ja Anna (3). Vanem tütar jätkab ema jälgedes, õppides klassikalist laulmist. “Ma ei usu, et näiteks kahe lapsega oleks kergem kui viiega. Igatahes olen väga õnnelik. Ka abikaasaga olen hakkama saanud. Meil ei ole peres enesekehtestamise võistlust. Saame piiridest aru,” hindab Madis.