Suurema osa oma 50 eluaastast oli Michael Jackson popkuningas täpselt samamoodi nagu Elvis Presley oli rockikuningas. Mõlemad mehed mõjutasid muusikatööstust. Mõlemad surid ootamatult.

Michael Jackson, kelle hitid aitasid müüa rohkem kui 750 miljonit albumit, sai oma Los Angelese kodus südamerabanduse. Kui kiirabi kohale jõudis, ei hinganud mees enam. Üks ta teenijatest tegi talle kunstlikku hingamist. Arstid jätkasid elustamiskatseid, kuid Jackson langes koomasse ja suri haiglas. Muusikamaailma igavene Peeter Paan oli 50aastane. Lõppkokkuvõttes elas ta kauem kui Elvis, kelle tütre Lisa Marie Presley'ga oli ta ligi kaks aastat abielus.
Jackson oli ametis oma suurejooneliseks comebackiks valmistumisega. Mõne nädala pärast pidi ta suunduma Inglismaale turneele. Et ränkade kontsertidega toime tulla, tegi ta trenni telesarja The Incredible Hulk staari Lou Ferrigno käe all.
Joseph ja Katherine Jacksoni üheksast lapsest seitsmes sündis 29. augustil 1958. aastal Indianas, Gary's ning alustas 11aaastaselt muusikukarjääri koos oma vendadega ansamblis Jackson 5. 1978. aastal sõlmis ta partnerlussuhte muusikaprodutsent Quincy Jonesiga. Nende koostööna 1982. aastal välja antud kogumikku Thriller peetakse kõigi aegade enimmüüdud albumiks.
 
Ta oli täiuslik meelelahutaja
 
1984. aastal esines Jackson viimast korda koos oma vendadega, et toetada albumit Victory. Üks suuremaid hitte sellel on duett Mick Jaggeriga State of Shock. 1987. aasta album Bad sisaldas samuti mitmeid hitte, kuid Jacksoni populaarsus hakkas langema. Umbes sel ajal hakkas Jackson oma Neverlandi rantšoks nimetatud hiigelvillas mini-Disneylandi ehitama. 1993. aastal lükkas ta ümber kuulujutu, nagu laseks ta oma nahka valgendada, ning tõi kahvatu jume põhjuseks pigmentatsioonihäire vitiligo. Jackson paljastas ka, et isa kuritarvitas teda lapsepõlves.
Üsna varsti peale seda süüdistati teda ennast 13aastase poisi seksuaalses kuritarvitamises. Laps oli ööbinud Neverlandi rantšos. Juhtum lahendati kohtuväliselt ning Jackson suutis edukalt tõrjuda hilisemaid sarnaseid süüdistusi.
1994. aastal abiellus ta Elvise tütre Lisa Marie Presley'ga, kuid läks temast peagi lahku. Paar lahutas 1996. aastal. Varsti peale seda abiellus Jackson põetaja Debbie Rowe'iga ning sai temaga 1997. aastal poja Prince Michael Jacksoni ja 1998. aastal tütre Paris Michael Jacksoni. Hiljem sai ta poja Prince Michael Jackson II, kuid keegi ei tea, kes on selle lapse ema.
Üks esimesi, kes traagilisele uudisele reageeris, oli Quincy Jones. «Et Michael võeti meilt nii ootamatult ja nii noorelt... mul lihtsalt pole sõnu,» ütles 76aastane muusikamagnaat.  «Ta oli täiuslik meelelahutaja ning tema panus ja pärand jääb maailma igavesti. Mina olen kaotanud oma väikese venna, ja osa minu hingest on läinud koos temaga.»