Sotsiaalmeedias avaldatud postituses teatavad tema lapsed, et Jane lahkus meie seast täna. "Aitäh kõigile, kes meie emale oma sõnade ja tegudega rõõmu valmistasid."

47-aastane Jane Paberit põdes pöördumatut lihashaigust, mis aegamööda ta surmani viinud oleks. Jane on Eesti esimene inimene, kes sai loa sõita Šveitsi abistatud enesetappu sooritama.

Naisel diagnoositi jää-ämbri väljakutsest tuttav ALS kaks aastat tagasi. Haigus lülitas Jane keha järjekindlalt välja, mistõttu otsustas endine tantsuõpetaja võtta endalt elu Šveitsis, kus abistatud enesetapp on seadusega lubatud.

Jane avalikustas oma plaani "Pealtnägijas" jaanuari lõpus. Märtsis pidas naine ka lahkumispeo, kus esineseid tema endised õpilased ning soovisid head teed nii sõbrad, tuttavad kui teised kaasaelajad.

"Niikaua, kui me ei suuda oma inimestele tagada inimväärikat elu, kõigile inimestele, siis nii kaua peaks olema neil võimalus väärikalt lahkuda, kui nad seda soovivad," kommenteeris Jane Paberit ise "Pealtnägijale".

Päev enne elust lahkumist postitas paberit pilte Šveitsist, kus veel lähedastega klaase kõlistas ning kevadisi vaateid jagas. "Vaated elule," oli tema viimase postituse allkirjaks.

Tartu ülikooli meditsiinieetika õppejõud Aime Keis tunnustas, et sellise inimese ees tasub müts maha võtta. "Ma arvan, et see on ka esimene samm selles suunas, et Eestis me räägime ja aktsepteerime seda, et meil on inimestel õigus otsustada oma elu üle, ka elu lõpu üle," sõnas Keis.

Jaga
Kommentaarid