James Bondi roll on PIERCE BROSNANile nii kõvasti külge kasvanud, et ta mängiks teda veel ja veel. Kas või igavesti.

Sestsaadik, kui Sean Connery Bondi-ülikonna ja martiiniklaasi kappi pani, pole ükski näitleja end Bondi nahas nii koduselt tundnud kui Pierce Brosnan. Tema neljas Bondi-film Die Another Day («Surra veel üks päev») kannab juubelinumbrit 20. Seekord seikleb James Bond mööda ilma, püüdes ära hoida katastroofilist maailmasõda. Ta kohtab oma teel mitmeid kaunitare, nagu Jinx (Halle Berry) ja Miranda Frost (Rosamund Pike). Ent sellega staaride nimekiri ei piirdu: Judi Dench on M, John Cleese mängib relvaeksperti ja Madonna kehastab ühes väikeses stseenis lesbilist vehklemisõpetajat.
49aastase Pierce’i arvates võib värske Bondi-film olla senistest parim. Kohe selgub, miks.

Mida arvad uuest filmist?
Mul on väga enesekindel tunne. Arvan, et meil on peos üks väga hea film. Võimalik isegi, et senistest Bondi-filmidest parim.

Kas olid sel päeval võtetel, kui Halle Berry oranzhides bikiinides Ursula Andressi omaaegset bikiinietteastet kordas?
Oo jaa, ma lakkisin tema varbaküüsi, sest sel päeval ei pannud keegi mind tähele.

Kuidas sa Madonnaga läbi said?
Väga hästi. Ma olen tema suur fänn. Ta mängib lesbilist vehklemisõpetajat. Nii et ei ühtki «keel kurku» stseeni. Ei, seda seiklust meil veel ei ole.

On ta siis?
On ta lesbiline? Ei mina tea. (Naerab.)

Kuidas vehklemisõpingud läksid?
Suurepäraselt. Me töötasime nii et tükid taga. Ma kartsin, et sellega ma katkestan ennast ära. See nõuab tohutut füüsilist pingutust. Minu põlvevigastus ei aidanud asjale sugugi kaasa.

Kust sa selle põlvevigastuse said?
Ma ei teinud korralikult soojendust. Peab soojendust tegema ja venitama. Oli külm veebruarihommik. Järsku sain aru, et mul tuleb läbi liduda 200 jardi, mängus on 500 inimest, kuus kaamerat, plahvatused ja muu. Põlv ei pidanud vastu. Seda näeb kohe filmi alguses. Ma klõpsutan kella, jooksen, hüppan selle asjanduse peale, virutan sellele tüübile — ja selle koha peal see põlv mul läheb.

Kas «Surra veel üks päev» viib Bondi mingis teises suunas?
Ta ei tea, mis suunas minna ja seetõttu on ta pidevas ohus. Ta ei tea, keda usaldada või kelle poole pöörduda, ta on tagaaetav. Mehed tegid selle filmiga head tööd. Neall Purvis ja Robert Wade on head stsenaristid, meil on toimiv suhe. Me istume ja arutame, milliste emotsioonidega teda raputada. Bondi mängida on mõnes mõttes tüütu, aga selles loos on piisavalt hea emotsionaalne niit, mis kandis mind läbi seitsme võttekuu.

Nii et sinult tuleb Bonde veel?
Barbara Broccoli ja Michael Wilsoni sõnul on Bond minu nii kaua, kui ma tahan. Jah, ma tahan teda veel mängida. Muidugi on raha siinjuures suur tõmbenumber, kuid ma pean arvestama, et kunagi saabub aeg, kui tuleb lahkuda.

Kas sinu lõplikku otsust mõjutab ka see, kuidas publik uue filmi vastu võtab?
Ma teen seda veel ja veel, sõltumata sellest, kas ma meeldin rahvale või mitte. (Naerab.) Ma ei meeldi teile? Pole minu asi. Ma tulen teie kinodesse.

Mida ütleksid inimestele, kes arvavad, et aitab neist Bondi-filmidest nüüd küll.
Kuna ma olen näitleja ja olen seda olnud sestsaadik, kui sain täisealiseks, on mind õpetatud mängima võimalikult erinevaid tüüpe. Sügaval südames usun ma, et võin kehastada keda tahes. Aga kui Ameerikasse tulin ja Remington Steele’i mängima hakkasin, mängisin ma iseennast. Olen seda kord rohkem, kord vähem edukalt kaua ega teinud. Bond on andnud mulle majandusliku kindluse ja see on suurepärane. Aga peab ju olema ka midagi enamat. Pean endaga järgneva kümne aasta jooksul tööd tegema. Sest mida mul vastasel korral ette näidata on? Ma pole esitanud endale väljakutseid, olen mänginud kindlat mängu, olen kogu aeg mänginud härra shikki, ja see ajab mind igavusest haigutama.

Kas sa rezhissööritöö peale ei ole mõelnud?
Ei, ei. Ma ei usu, et ma seda kunagi teen. Olen selle peale mõelnud, kuid ma pole kindel, kui hästi ma seda oskan. Teisest küljest, seda ei tea ju kunagi, kui ei proovi. Ma vaatan neid mehi, kes seda tööd teevad, ja mõtlen: «Kas mul on nii palju kannatust, et töötada inimestega, kes esitavad mulle iga sekundi tagant küsimusi?»