Kõige sagedamini seisab endise iluduskuninganna kõrval ärimees, kellele missiga abiellumine on üks elu värvikamaid sündmusi. Ent on ka teistsuguseid mehi – allilmategelane, linnapea või olümpiasportlane.

Ilusad naised on alati mehi lummanud. Kõige kaunimate, iluduskuningannadeks valitute ümber tiirleb palju austajaid. Kes on mehed, kes piiravad misse? Kes on mehed, kes võivad rahulolevalt nentida, et abikaasa või elukaaslane on tunnistatud vähemalt ühel aastal Eesti kauneimaks neiuks?

Misside austajaskond on teema, mis on alati kirgi üles kütnud. Eriti neil aegadel, kui missivalimistele kogunenud mehed said teha zheste, mis toona palgatöölistele kindlalt üle jõu käisid.

Nii näiteks meenutavad missivalimistel osalenud neiud senimaani eestikeelse allilma liidriks nimetatavat Kalev Kurge ja tema sõpruskonda. Mehed tõid missikandidaatidele ämbritäite kaupa punaseid roose ja tegid kingitusettepanekuid stiilis “reisile minuga”.

Tõsi küll, allilma naised pole valdavalt pärit misside hulgast. Eranditeks on Kätlin Maran ja Piret Aava, ent mõlema seosed meestega, kes oma sammude kajastamisest avalikkuse ees huvitatud pole, on tunduvalt vanemad kui neidiste missitiitlid.

“Korralik maffiategelane leiab naise mujalt kui missivõistlustelt,” kommenteerib üks allilmaga seotud
meestest. “Pealegi on need Eesti missid tihtipeale nagu blondiinianekdootide tegelased: kingid sellisele näiteks kasuka, küsib kaunitar tshekki ka, et saaks sõbrannadele rääkida, millisest poest see ostetud on.”

Mees kui ärimees ja pereisa

Kõige rohkem iluduskuningannasid on abielus või niisama lähisuhtes ärimeestega. Neist meestest kõige tuntum on esimese Miss Estonia (1988) Heli Metsa abikaasa, endine Optiva Panga üks juhtfiguure Gunnar Kraft. Optivat juhtis Gunnar Kraft sügiseni, nüüd aga laiendab mees pangandustegevust Soome kontsernis Sampo.

1989 aasta Miss Estonia Cathy Korju valmistub praegu teist korda emaks saama. Tema abikaasa on ärimees Gennadi Tullkvist, kelle ärid hõlmavad nii Rootsi kui ka Eesti turgu.

#p6p#Gennadi Tullkvist on eelistanud Eesti avalikkuse tähelepanu vältida. Kuluaarides liigub jutt, et härra Tullkvistil on selleks konkreetsed põhjused: kinnitamata andmetel on tegu endise vene tippsõjaväelasega, kes Rootsi emigreerudes nime vahetas.

Samal aastal valiti printsessiks Ingrid Nigola, kes abiellus kolm aastat hiljem tipp-purjetaja Tõnu Tõnistega.

Tõnu vend Toomas Tõniste nais Ingridiga samal aastal Miss Tallinnaks valitud Anu Pritsi .Lisaks purjespordile tegelevad vennad Tõnisted ka äriga, täpsemalt veinide maaletoomisega.

Ärimees on ka Miss Estonia 1996 Helen Mahmastoli elukaaslane Kuno Tehva. Pärast Heleniga tutvumist on nad enamiku töödest koos teinud. Koos juhitakse autoõlidega tegelevat firmat ning koos korraldatakse vibesid.

Helen Mahmastol on öelnud ühes intervjuus, et ainus asi, mida nad koos ei tee, on koolis käimine. Ning et loengutel oldud tunnid on tegelikult ka ainsad, mil nad koos ei ole.

Kui Helenilt missiaasta austajate kohta uurida, meenud eksmissile, et tema kõige suuremad fännid on olnud ja on ka tänaseni lapsed üle Eestimaa, kelledest nii mõnegagi Helen siiamaani kirjavahetust peab.

#p3p#Ärimees on ka Heleni mantlipärija, Kristiina Heinmetsa elukaaslane Aivar Aigro. Mees töötab tegevdirektorina kinnisvarabüroos Rime. Kristiina ja Aivar on olnud tuttavad juba seitse aastat, seega jupp maad varem kui Kristiinast sai Miss Estonia. Koos on Kristiina ja Aivar elanud aastajagu päevi, ent Aivari soovi arvestades on paar oma suhet võimalikult vähe afisheerinud.

Rahva lemmik Liis Tappo

1990. Miss Estonia Liis Tappo. Miss, kelle renomeel pole vähimatki plekikest ning kes kuulub senimaani rahva poolt enim armastatud meediakangelaste hulka. Tema abikaasa Rene Treial on Marati kinnisvaradirektor, nende kodus kasvavad kolm tütart – Kirke, Krõõt ja Katariin.

Liis ja Rene on mõlemad veendunud, et kolm last ei tähenda sama, mis palju lapsi. Albaanlastel on palju, meil on kolm,” on Rene Treial konkreetne. Liisil jääb üle vaid lisada, et kuna Rene ise oli üksik laps, teab ta täpselt, et üksiku lapse elu pole kuigi mõnus.

Kuna Rene Treial avalikke üritusi kuigivõrd ei armasta, saadab Liisi esinduspidudel sagedamini tema vend Indrek Tappo.

Valeri Kirss kartis pärast Liisi missiks valimist, et noore daami maine on äkki veidi liiga laitmatu – äkki jääb miss Estonia niimoodi avalikkuse tähelepanu alt sootuks kõrvale. Aeg on näidanud, et missi-issi mure oli asjatu: Liis Tappo-Treial on üks eestlaste armastatumaid iluduskuningannasid. Rahva lugupidamist näitab kasvõi see, et Seltskonna lugejad valisid Liisi eelmisel aastal oma lemmikuks. Põhjusi selleks on omajagu. Lisaks idüllilisena tunduvale pere-elule on Liis Tappo mänginud ka Raimond Valgre elust jutustavas näidendis ja filmis “Need vanad armastuskirjad”, mis talle kindlasti tuntust lisas.

Kõige rohkem armastust aga on Liis saanud oma kodust. Abikaasa Rene suhtumist oma naisesse näitab kasvõi selline seik, et Liisi meeter korda meeter suuruses portree ripub tema töölaua kohal nagu kodualtaril. Ning kaasa pikkade blondide juuste kohta on Rene Treial öelnud, et need on Eesti rahvuslik uhkus.

Allilmaliidritest sõbrad ja elukaaslased

Esimestel missivalmistel, 1988 valiti Tallinna printsessiks blond näitsik Kätlin Maran. Loogiline samm oleks olnud osalemine ka Miss Estonia finaalis, kuid sinna Kätlin ei jõudnudki. Vahepealsete napi perioodi jooksul jõudis ta suhte luua toona missivalimiste käigul silma peal hoidnud eestikeelse allilma juhtfiguuriks peetud Kalev Kurega. Hüüdnimi Kure Kätlin saadab noort naist osade tuttavate hulgas veel tänapäevani, hoolimata tema vahepealsetest suhetest.

Pärast Kalev Kurest eraldumist oli Kätlini suhe ärimees Tõnis Lepikuga, kes praeguseks on Eestist lahkunud ja elab Moskvas. Eestis meenutavad tema ettevõtmisi Metropol ja Grand Hotel Tallinna taha kaevatud sügav auk, kuhu Lepiku idee kohaselt pidanuks tulema hotell Sheraton.

Kuluaarides liigub jutt ka allilmamehe Daniel Mängi ja Kätlin Marani lühikeseks jäänud armuloost – üsna varsti pärast Kätliniga kohtumist Daniel Mäng tapeti.
Kätlin Maranist sai neljaks aastaks Meelis Lao elukaaslane, praeguseks on lahku kolinud ka see paar ning Kätlinile jäänud nende endine ühine kodu – kahetoaline korter Keemia tänava “turvamajas”, kus toona elas ka peaminister Mart Laar.

#p2v#Allilmaga seostatakse ka Raivo Kiisleri korraldatud Miss Millenniumi pressilemmikut Piret Aavat, kes viimatise tähtsa sammuna jõudis jänkide unelmakalendri kaanetüdrukuks. Kindlat meessuhet Piretil teadupoolest ei ole, üsna mitmed tema austajatest ja temaga seotud inimestest on aga olnud kriminaalse taustaga.

Kurikuulsaks saanud lugu räägib Piret Aava ja Ulla Pubi omaniku Karl Kuke kentsakast kohtumisest, kus mees jokkis näitsiku enda juurde välja puhkama viis, tütarlaps aga tema seina aset täitnud aknaklaasist läbi astus ja põgenes.

Mees kui lapsepõlvesõber ja hea töömees

1991 Miss Estonia Erika Bauer. Lääne-Virumaalt pärit algklasside õpetaja Erika on missi-issi Valeri Kirsi sõnul üks õnnelikumaid iluduskuningannasid.

“Hindan Erikas seda, et ta ei hüljanud miss Estoniaks saades oma vanu sõpru. Tema mees Arne Flink oli ju Eerika austaja olnud juba ammusest ajast. Selle suhte kohta julgen ma küll kinnitada, et see oli abielu puhtast armastusest ilma ühegi muu kõrvalnüansita,” jutustab Kirss. Kui Erika ja Arne abiellusid, töötas mees Rakvere Lihakombinaadis, hiljem aga hakkas tegelema metsaga. Erika jaoks tähendas abielu ka tööalast muutust – kuna Rakvere koolis õpetajakohta ei olnud, siirdus varem Kadrinas kooliõpetajana töötanud iluduskuninganna ärisse.

Erika ja Arne kodus kasvab kuueaastane poeg Martin ning Erika on kindlalt väitnud, et tahab veel emaks saada. Erika sõnul oli poja saamine ette plaanitud nii perevajadustest kui ka astroloogiast lähtudes. Kuna Erika on Kaljukits ja Arne on Sõnn, plaanisid nad poja Kaljukitse tähtkujusse, et kõigi omavaheline läbisaamine võimalikult hea oleks.

Enne abiellumist tunnistas Erika, et mees, kellele ta naiseks läheb, peab olema romantiline, kodukeskne ja temast targem. Abieluaegses intervjuus aga tunnistas daam, et kodukeskne ja romantiline on Arne küll, aga kas ka targem, seda ei oska Erika öelda.

Mees kui ülemus ja linnapea

Samal aastal kui Erika Bauer Miss Estoniaks valiti, kuulutati Tallinna Pressimissiks blond Kerttu Olmann. Kerttust kui kunagisest pressilemmikust tänapäeval enam ei räägita, hoopis sagedamini jõuavad avalikkuse ette lood temast kui linnapea Jüri Mõisa abikaasast.

Jüri ja Kerttu tutvusid Hansapangas töötades. Mees oli üks panga asutajatest ja juhtfiguur, naine aga sattus tööle tema sekretärina. Mõnda aega hiljem lahutas Jüri Mõis oma abielu samas pangas pearaamatupidaja olnud Tiina Mõisaga ning abiellus Kerttu Olmanniga. Paari ühendab muuhulgas ka spordihuvi – mõlemad armastavad nii trenni teha kui ka maailma tippvõistlustele kaasa elamas käia. Praegu, tõsi küll, on Kerttu sporditegemises väike paus – noor daam valmistub emaks saama.

Ühes hiljutises intervjuus rääkis Kerttu Olmann-Mõis, et tema tingimus enne abiellumist oli see, et süüa tegema ja kuduma ta ei hakka. Jüri olnud nõus ning kunagine pressilemmik shokeeris avalikkust oma paari päeva taguse ülestunnistusega, et munapraadimine on tema jaoks liiga keeruline töö.

Ameerikasse emigreerunud mees

1992 Miss Estonia Ruth Merila oli esimene bünett miss Eestis. Austajaid – nii allilmast kui ka legaalsest ärist, oli Ruthil palju. Kas nende vahel valiku tegemine oli raske või mitte, ei oska kõrvaltvaatajad hinnata. Igatahes tegi miss Ruth oma valiku üsna kiiresti.

Praegu elab Ruth Floridas ning on majanduslikult väga hästi kindlustatud.Tema mees on Eestist pärit Jura Dimitriev, kes praeguseks on juba saanud Ameerika kodakondsuse. Florida rannikul tegeleb Dimitriev kaatrite väljaüürimisega. Enne seda tegeles mees autoäriga ning aastate eest – veel Eestis elamise perioodil- tunti teda eelkõige hüüdnime Rakvere Jürka all.

Heliloojast mees

#p5v#1995 aasta iluduskuningannaks valiti järgmine brünett – Enel Eha. Tihe suhtlemine helilooja ja produtsendi Ivar Mustaga on juba aastate eest kujunenud kooseluks, praegu on Enel kodune ning tegeleb pisitütre kasvatamisega.

Ivar Musta projekt oli ka see, et Enel Eha ning samal aastal Raivo Kiisleri missiks valitud Marilin Poom moodustasid ühesuvebändi Miss II Miss.

Liibanonlasest mees

Ainus Eesti missidest, kes suisa võõrast rahvusest mehe on leidnud, on Kadri Väljaots, kes sai hiljuti pisitütar Carmeni emaks.

Carmeni isa on meedikuharidusega Munir Uwaidah – ameerika liibanonlane. Huvitav seik on see, et enne Kadri Väljaotsa oli Muniril suhe teise Eestist pärit kaunitariga – Nõukogude Liidu tippmodelli Eha Urbsaluga.

Rootslasest poiss-sõber

#p4v#2000 aasta Miss Estonia Evelyn Mikomägi ja tema rootslasest noormees Svenne on lahutamatud. Svenne on fotograaf ühes Rootsi ajakirjas ning Evelyniga palju ühiseid ettevõtmisi. Modellikogemusega Evelyn ei ole vaid poseerija vaid ka pildistaja ja filmitegija. Koos plaanivad Evelyn ja Svenne hakata ka Küprose veine maale tooma.

Abielu, mille võib lahutada Rooma paavst

Just selline on Miss Estonia (1993) Lilia Üksvärava abielu Marko Kristiansoniga, mis sõlmiti poolteist aastat tagasi märtsikuus rooma-katoliku kirikus.

Lilia Üksvärav on oma mehe kohta öelnud, et Marko on tema arvates ideaalne mees.