Tipp-poliitik TOOMAS HENDRIK ILVES (48) ja tema kaasa EVELIN INT-LAMBOT (34) ootavad õhinal esimest ühist järeltulijat.

#p2#Maimukese tõenäoline sünniaeg on Evelin Int-Lamboti sõnul veebruaris. Särtsaka daamina tuntud tulevane emme on sündmust oodates vapper ega tunne vähimatki hirmu. «Arvan, et elu läheb ikka kergemaks, sest lapse sünd on suur rõõm ning sellega kaasnevad raskused loomulikku laadi!»

Kuidas on rasedus kulgenud? Iiveldushood, seljavalud — on see tuttav tunne?
Ei saa millegi üle kurta, kõik on nii, nagu polekski midagi muutunud. Seetõttu ei tulnud ma esialgu selle pealegi, et võiksin lapseootel olla. Alati räägitakse ju igasugu hirmulugusid, ka minu arstiharidus viis mind haiglas kokku rohkem nendega, kel probleeme.
Tegelikult on kõik palju lihtsam ja kenam. Esimene nn teistmoodi tunne oli see, et hakkasin igatsema lapsepõlves meeldinud toite, mida ma tegelikult juba aastaid söönud ei ole. Kutsusin ema igal nädalavahetusel tallu kaasa ja nõudsin, et ta teeks hakklihakastet ja piimasuppi ja praetud räime jms. Ise oleme suured Vahemere ja Idamaade köögi fännid, sinna need toidud mõistagi ei kuulu. Ju siis geenid mäletavad, mida eestlased läbi aegade söönud on.

Milliseid ettevalmistusi olete kodus uue ilmakodaniku sünniks juba teinud?
Esialgu ei mingeid. Tallinna üürikorteris me ilmselt midagi suuremat ette ei võtagi. Maakodusse tahaks vanaaegset hälli ja kiiktooli. Palju sel inimlapsel siis ikka vaja on?

Kas kardate elu esimest sünnitust? Kust hangite tuge–teadmisi ees ootava kohta?
Teadmised vormistasin Tartu Ülikooli arstidiplomiga. Hirmu küll ei ole. Just oma hariduse tõttu tean, kui geniaalne mehhanism on inimene, suutes ideaalselt täita kõik looduse poolt ette nähtud ülesanded. Seekord on minu osaks tundlikult järgida instinkte, mitte niivõrd raamatutarkust.

Esimese lapse puhul öeldakse alati, et pole tähtis, mis soost laps sünnib. Ent ometi, kas mõtlete end rohkem poisi või tüdruklapse emaks?
Kuna esimesel ultraheliuuringul ta ei näidanud, keda on oodata, siis otsustasime seda häbelikkust respekteerida ja rohkem selliseid küsimusi mitte esitada.

Olete mõelnud, millises haiglas uue ilmakodaniku ilmale toote, saab see olema era- või riigihaigla?
Valisime sõbraliku ja õdusa Fertilitase. Meie laps aga kahjuks ilmselt Nõmmel ei sünni, kuna Tallinna linnavalitsus olevat nende hoone kellelegi maha müünud ja uued beebid peavad sündima mujal. Mulle on olulised sealsed hääd arstid ja ämmaemandad, asugu see haigla siis millisel aadressil tahes.
 
Kas isa Toomas Hendrik tuleb sünnitusele kaasa?
Loodan küll, kui samale ajale mõni veelgi tähtsam sündmus ei satu. Ega sääraseid võimalusi vist palju pole, uus Ilves püsib kindlalt tähtsuse järjekorras esimesel kohal.

Kui kauaks plaanite lapsega koju jääda?
#p3v#Ma olen pea 10 aasta jooksul pärast ülikooli lõpetamist ainult 14tunniste tööpäevade graafikus elanud. See on olnud intensiivne aeg, algul eraettevõtete, hiljem Eesti riigi hääks. Nüüd tahaks tõesti oma perele pühenduda, nii kauaks kui võimalik. Laps on pisike vaid kord elus ja esimesed aastad tema tulevikus määrava tähtsusega. Ka mehele tahaks rohkem pai teha ja ükskord ka proovida, mismoodi eneseteostus on koduperenaise amet. Üks varem võetud kolmekuuline puhkus näitas, et see sobib mulle imehästi, kuigi ükski sõber ei ennustanud pikema kui kolmenädalase töölt eemaloleku võimalikkust.

Kas kavatsete lapse ka ristida?
Loomulikult.

Mitut last tulevikus veel sooviksite?
Toomasele meeldivad lapsed väga. Oma «suurte lastega» on tal väga lähedane kontakt ning suur pere meeldib meile mõlemale. Üksinda kasvada pole üldsegi huvitav, seetõttu tahaks kindlasti veel lapsi. Ja Toomas on kindel, et me hellitaks selle uue Ilvese igal juhul lootusetult ära, kui kogu tähelepanu ainult talle jääks.

Kas suhtlete Toomas Hendriku lastega varasemast abielust?
Toomase lapsed veedavad kõik oma suvevaheajad meiega, tihti ka jõulud ja teised koolivaheajad. Kuna Luukas on nagu isa vähendatud koopia, lugedes samu raamatuid ja olles viimasel ajal nakatunud ka Toomase kokapisikust, on nad laste Eestis veedetud ajal kogu aeg ninapidi koos. Meie moodustame Juulia ja Ludwiguga (Ilvese pere iiri setter — toim) nn teise ešeloni, kes eelistab loodust arvutitele, naudib kokapapade tehtud hääd sööki ja talub vaikides nõudepesutoimkonda. Meie pere juurde kuuluvad ka vaieldamatult ämmad, minu ema Kally ja Toomase ema Irene, keda sarnasuse tõttu tihti õdedeks peetakse, ja Toomase vend ning minu õe pere. Suviti ja jõulude paiku tekitab see meie kodust paraja Segasumma suvila, selle perenaine olla on maailma mõnusaim tunne.

Mis on ees ootava elumuutuse juures kõige raskem?
Arvan, et elu läheb ikka kergemaks, sest lapse sünd on suur rõõm ning sellega kaasnevad raskused loomulikku laadi. Ma ise näen, et järgnev eluperiood on rohkem andmine, kõige tähtsam perekonnas pole enam meie ise. Andmine aga on igast saamisest suurem ja teeb õnnelikuks.

Kas unelaul on juba selge? Mis see on?
Ei ole selge, sest Ilves-beebi on praegu nagu kiisu ja magab niigi enamiku ajast. Veel on selline rahulik aeg.