ART-is lõppenud teaduskonverentsil sai oma leiutiste tutvustamiseks sõna ka imelaps ise — Rubtsovski linnas elav Ernesto Jevgeni Sanches Šaida.

Ülikooli füüsika, tehnika ja astronoomia ekspertnõukogu on veendunud, et Ernestost kasvab tulevikus maailmanimega teadlane ning kavatseb Ernestol aidata oma leiutisi — kompressorita külmkappi ja kolmemõõtmelise pildiga telerit — patenteerida.

Praegu õpib poiss 9. klassis, omandades ühe aastaga kahe-kolme klassi õppekava. Järgmisel aastal kavatseb ta keskkooli lõpetada.

Hariduse uurimisinstituudi andelabori professori Niina Iljitšova sõnul on Ernesto anne mitmekülgne. Lisaks teadusele tegeleb ta joonistamisega, loob muusikat, luuletab ja kirjutab proosat.

Altai krais pole hetkel andekatele lastele mõeldud õppeprogramme ega metoodikat, mis võiksid Ernestol aidata oma andeid arendada, seetõttu tegutseb poiss omapäi.

Selle ebatavalise perekonna ajalugu sai alguse 1981. aastal Odessas, kus Tatjana Šaida tutvus kuubalasest Ernesto Enrique Sanchesega. Mereprojektide keskuse insener Sanches kolis 1991. aastal koos perega Rubtsovski, kus samal aastal sündiski Ernesto Jevgeni, neli aastat hiljem aga tütar Margarita Tanija.

Ernesto võimekus ilmnes juba kahe aasta ja seitsme kuu vanuselt, mil poiss hakkas vabalt lugema. Täna on Ernesto lemmikraamatuteks füüsika- ja kõrgema matemaatika õpikud. Samuti meeldivad talle Vassili Šukšini naljakad jutustused.

Ernesto unistuseks on külastada Kuubat ning saada kingituseks arvuti, et õigesti vormistada avaldused oma leiutiste patenteerimiseks.