Oma 15 eluaastast hoolimata on tema kontol kuus iludusvõistluste tiitlit, osatäitmine kuulsa vene režissööri filmis ning värskeim saavutus — 6. koht mainekal Miss Model Of The Worldi konkursil!

Aga te ei ole temast veel midagi kuulnud. Blond inglinäoga Inga Grigorenko võib mõnele meelde tuletada vene-ameerika kirjaniku Vladimir Nabokovi kõmulist teost «Lolita». Võrdlus võib tunduda provokatiivne, kuid paratamatult kergitab juba üheksa-aastaselt missivõistlustel debüteerinud tütarlaps küsimuse: kui kaugele võib lapse ilu esitlemisel minna, ilma et alaealisuse tõttu seksuaaltabud tõkkeid ei seaks.

Nagu kuulsa raamatu või paari selleainelise laineid löönud Hollywoodi linateose kangelanna Lolita, on Inga varaküps innukas puberteet.

1998. aastal võidetud Eesti Mini Missi I printsessi tiitel lükkas tüdrukule õnneväravad lahti. Edasi sadas missitiitleid kui rahet taevast: Mini Miss Worldi I printsess aastal 1999, Little Foto Miss World aastal 2000, Eesti Mini Star 2002, Star Model 2003, Eesti Miss Teini 2004.

Maailma fotomissi tiitel tõi verinoorele Eesti venelannale üllatuslikult sülle rolli Mosfilmi režissööri Todorovski filmis «Elu täis ahvatlusi». Edu sünnitab edu.

Miss Model Of The Worldil mai lõpus jäi Inga küll kuuendaks, kuid konkurente oli ka kuuskümmend! Seda magusam oli parima õhtukleidi esitleja tiitel. Inga jäädvustas end taas sadade, sealhulgas nii mõnegi väga mõjuka isiku teadvusse. Sel korral jäi ta näiteks silma läinud aastal maailma kümne parima disaineri hulka valitud türgi moekunstnikule Berkan Tüzünatacile, kelle klientide seast leiab Hillary Clintoni, Joan Collinsi ja Madonna.

Valvsate pilkude all

Inga Grigorenko lõpetas äsja Tallinna Humanitaargümnaasiumi 9. klassi. «Ma tantsin Sixtina tantsu- ja moekoolis. Sel aastal võitsin ma teinimissi tiitli, eelmisel aastal olin staarmodell,» tutvustab ta end malbelt naeratades eesti keeli.

Inga venelastest vanemad suhtuvad tütre ettevõtmistesse hästi. Tema isa Valeri on ehitusfirma omanik, ema Tatjana aga kodune.

Vanemaid ei häiri, et tütar tihti koolist kõrvale jääb, mööda ilma ringi tiirutab ja laval bikiinides või puusani lõhikus pilku püüab. Lolita-nähtust, mingeid flirte, suhteid või armumänge endast vanemate härrasmeestega ei karda ei Inga ega ta vanemad. Ema ei võta tütre ettevõtmisi sugugi kui vaatemängu võimaliku seksobjektiga.

«Ema aitab mind kogu aeg, on pidevalt minuga,» selgitab Inga. «Nad toetavad kõigiti minu soovi modellinduses läbi lüüa». Muidugi saadab Ingat kõikjal ka Sixtina juhtfiguur Tiina Jantson.

Inga ema ütleb sõna sekka ka Sixtina andekate laste toetusfondi nõukogus, aitab aeg-ajalt organiseerida Sixtina ettevõtmisi ja võistlusi.

Koolis suhtutakse Inga tegemistesse soosivalt. Jantson teab, et tüdruku kooli juhib range direktor, kes jälgib väga hoolikalt, kes tema kasvandikest kooli kõrvalt midagi muud teeb. «Kuidagi on niimoodi,» särab Jantson, «et kui mina lähen, siis direktor ütleb alati: otse loomulikult võib Inga minna! Aga tegelikult direktor peabki õiglane ja karm olema.»

Peika asemel näitlejakarjäär!

Ingal polegi kooli ja iludusvõistluste kõrvalt enamaks mahti. «Ei ole!» sillerdab tütarlaps, kui temalt oma poisi kohta pärida. «Sõbrad on, aga boyfriendi pole, pole aega.»

Sixtina kõrval lõpetab Inga Vene Draamateatri teatrikooli KS, kus õppis kolm aastat Svetlana Krasmanni käe all. Inga on mänginud koolietendustes «Alice imedemaal», «Tulipunane lilleke», «Macbeth» (leedi Macbethi). «Sel aastal saan diplomi,» kinnitab neiu ilmselt väljateenitud uhkusega.

Teatrikooli idee tekkis tänu osatäitmisele Pjotr Todorovski filmis «Elu täis ahvatlusi», milles Inga mängis üsna kandvat rolli — vene uusrikka ärahellitatud tütrekest. Nooruke modell sai teiste seas koos töötada praegu Venemaal ja laiemaltki tuntud näitlejate Andrei Panini ja Marina Manilevskajaga.

«Paniniga olin kogu aeg koos,» meenutab Inga, «ta oli mulle seal nagu lapsehoidja.» Kuid ärge lootkegi siinkohal tabada Lolita-suhet! Küll aga paljastab Inga rõõmuga, et teatripisik jäi talle külge just filmivõtetelt.

Sixtina esinemistes on Inga kehastanud Marilyn Monroed ja Nicole Kidmanit, isegi Queeni manalamehest lauljat Freddy Mercuryt. Andekale Ingale on ohvitseride maja lava ees aplodeerinud ka presidendiproua. Ka neiu ise kinnitab soovi näitlejaks saada.

«Näitlejaanne on tal täiesti olemas,» sekkub Jantson, «aga nüüd oleme suutnud talle augu pähe rääkida. Näitleja jõuab eluaeg olla, praegu on modellinduse aeg. Paljud kuulsad näitlejad on ju alustanud modellidena!»

Inga — uus Carmen Kass?

Jantsoni korraldatava Star Modelli võistluse võitis 1993. aastal nooruke Carmen Kass, kes sihib nüüd ühtaegu nii filminäitleja kui ka poliitikukarjääri. Kas Ingast kasvab uus Carmen!?

«Kui üldse miinuseid otsida, siis on see Inga vanus,» möönab Jantson, lisades, et lavakogemus on neiul vähemalt kümme korda suurem kui enamikul teistel temaealistel. Sixtina omanik meenutab õhtut, kus missikandidaadid pidid üle andma oma maad tutvustava kingituse. Ingal ja Tiinal oli see Eestisse maha ununenud.

«Ma suutsin asja kavalalt ära organiseerida ja iludusvõistluse presidendile augu pähe rääkida, et teeksime selle ürituse minu sünnipäeval,» räägib Jantson. Ja just Inga, toetudes oma kogemustele, tõi kastanid tulest välja. Tüdruk esitas kolm tantsu, mis serveeritigi kingitusena.

Üks tantsudest oli ehtne türgi kõhutants, mis pühendati presidendile. «Nad olid tõesti jahmunud, et kuidas on see võimalik,» meenutab Jantson. «Tuleb tüdruk Eestist ja tantsib sellist kõhutantsu!»

Teine tants kingiti Hiina-poolsele korraldajale. See oli liikumine Marilyn Monroe loo «Teemandid on tüdrukute parimad sõbrad» järgi, mis oli hiinlastele ka väikseks vihjeks, mida tüdrukutele lõpuõhtuks kinkida…

Täna Eesti, homme maailm

Õhtukleidis võib aga Inga paljudele seltskonnadaamidele silmad ette teha. Miss Model Of The Worldil pälvis Grigorenko parima õhtukleidi esitleja tiitli, mis viis ta moedisainer Berkaniga ühele pildile. Õhtukleitidele spetsialiseerunud türgi disainer hüüatas hoobilt: see on tüdruk, keda ma endale modelliks tahan! «Nüüd ongi nii, et ükskõik kus ta oma moeetendusi teeb, on Ingal seal koht modellina olemas,» on Jantson uhke.

Berkani elab Saksamaal. Tema firma Berkan Business Center asub nii Istanbulis kui ka Saksamaal Heringstoffis. Seal korraldatakse talendikonkursse, kus võistlevad uued disainerid ja modellid. Berkan ootab augustis sinna ka Ingat, keda ta tahab katsetada teiste uute modellide seas.

Ingal on elu juba 15aastaselt kadestamisväärselt paigas. Praegu tuline modellikarjäär, hiljem näitlejatee. «Näitlejakarjäärile mõeldes: kas Eestis, Venemaal...» loetleb Inga. «Ei teagi praegu, võib-olla isegi Inglismaal.»