Seitse aastat ootas Kate Middleton ja temaga koos kogu Inglismaa. 16. novembril kuulutati lõpuks ometi välja Kate’i ja prints Williami kihlus.

Äsja kümnepäevaselt Keenia-reisilt naasnud William ja Kate saabusid 23. oktoobril sõprade pulmapeole üheskoos ning lausa särasid õnnest. Kuna varem olid nad avalikele üritustele alati eraldi kohale tulnud, oli asjatundjatele nüüd üsna selge: kihlust pole tarvis enam kaua oodata.

Tegelikult olid noored kihlunud juba 20. oktoobril Keenias, väikeses onnis Rutundu järve lähedal. 30. oktoobril palus William Kate’i isalt tema tütre kätt. Nad kavatsesid kihlusest ametlikult teada anda 3. novembril, kuid 1. novembril suri Kate’i vanaisa. Loomulikult oli see noorele naisele suur löök ning seepärast otsustati kihlusteatega veidi viivitada. 12. novembril toimusid Kate’i vanaisa matused ning 15. novembril teatasid noored kihlusest kummagi perekonnale. Kate’i isa oli uudist seni isegi oma abikaasa eest saladuses hoidnud.

16. novembri hommikul kell 9.00 marssisid õnnelikud noored Walesi printsi kantseleisse ning palusid, et kihlus kuulutataks välja «nii ruttu kui võimalik». Kell 11.05 saatiski kantselei pressiteate laiali.

{poolik}

«Piisavalt kaua harjutanud»

28aastane prints William on praegu Suurbritannia troonipärimisjärjekorras teisel kohal oma isa, Walesi printsi Charlesi (62) järel. Williami ema oli Charlesi esimene abikaasa, legendaarne printsess Diana, kes hukkus autoõnnetusel aastal 1997.

Kate’i nime all tuntud Catherine Middleton on samuti 28aastane, kuid peigmehest viis kuud vanem. Tema vanemad Michael ja Carole Middleton töötasid varem lennufirmas British Airways, kuid rajasid siis oma postimüügiettevõtte ning said sellega püsti rikkaks. Kate’il on õde Philippa ja vend James, mõlemad temast nooremad. Ka Williamil on noorem vend – prints Harry, kes olevat kihlusteate lausa juubeldades vastu võtnud.

Uudise üle olid väga rõõmsad ka teised kuningapere liikmed, nende hulgas Williami 84aastane vanaema, Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. Vaid peigmehe isa prints Charles kommenteeris kihlusteadet endale omasel pentsik-sarkastilisel moel: «Nad on juba piisavalt kaua harjutanud.»

Kui William on pärit purunenud perest ning lisaks elanud vaid 15aastase noorukina üle armastatud ema hukkumise, siis Kate’il on tugev ja ühtehoidev perekond. Kuulduste kohaselt on William oma pruudi perega aastate jooksul väga lähedaseks saanud ning veetnud tihti nädalavahetusi nende kodus Bucklebury külakeses.

Suurim pidu Inglise kuningakojas

Pärast kihlusteadet kulus veel nädal, enne kui sai selgeks laulatuse kuupäev ja toimumiskoht. Briti ajalehtede väitel avaldanud kuningakoda noorpaarile survet, et pulmad peetaks juulis või augustis, mil oleks suurem tõenäosus, et Londonis paistaks pulmapäeval päike. Pisut üllatavalt hakkas aga just Williamil pärast seitset aastat viivitamist nüüd järsku kiire ning peale jäi tema soov, et laulatus saaks teoks juba kevadel. Pulmapäevaks lepiti kokku reede, 29. aprill, ning britid saavad siis riigipüha, et kõik soovijad võiksid sajandi pulmadele kaasa elada.

Kate ja William pannakse paari Suurbritannia valitsejate kroonimiskirikus Westminster Abbeys. Sealsamas pühakojas laulatati 1947. aastal Williami vanavanemad Elizabeth ja Philip ning sealt saadeti kolmteist aastat tagasi viimsele teekonnale Williami ema Diana. Aprillikuistest pulmadest tuleb suurim pidu Inglise kuningaperes pärast Charlesi ja Diana laulatust aastal 1981 ning ilmselt saab sellest ka kõigi aegade suurima vaatajaskonnaga telesündmus.

Kihlusteatele järgnenud nädalatel on maailma ajakirjandusele kõvasti kõneainet andnud Kate’i ja Diana sarnasused ning erinevused. Ühelt poolt on peaaegu kõik seda meelt, et elegantsel, sümpaatsel ja kaunil Kate’il on kõik eeldused saada samasuguseks «rahva südamete printsessiks», nagu seda oli Diana. Teiselt poolt on muidugi kostnud ka muret, kas Kate peab vastu pingele, mille toob kaasa avalikkuse pidev tähelepanu, mis – otsesel või kaudsel viisil – lõpuks ju tappis printsess Diana…

Tulevaseks eluks valmis

Kuid Kate on ees ootavaks rolliks Dianast märksa paremini valmistunud. Viimane oli ju vaid 20aastane tagasihoidlik ja eluvõõras aadlineiu, kui ta pärast üsna lühikest «käimisaega» endast 13 aastat vanema prints Charlesiga kihlus. Kate on märksa vanem ja elukogenum, tal on ülikooliharidus, ta on sama vana kui William ning nad tunnevad teineteist aastaid. Kuuldavasti on õukond Kate’i juba ammu ka tõsiselt koolitanud, nii et ta teab, mis teda ees ootab ja mida temalt endalt oodatakse.

«Usun, et Kate saab hästi hakkama,» kommenteeris aristokraatiaspetsialist Charles Kidd. «Nad on seda suhet aeglaselt ehitanud ning see on Kate’i ette valmistanud.» Ka prints William ise tunnistas ühes intervjuus, et ta ootas abieluettepanekuga nii kaua just sellepärast, et anda Kate’ile võimalus tulevase eluga tutvuda ja soovi korral sellest loobuda. «Ma olen üritanud minevikust õppust võtta,» mainis William.

Kohe kihluse väljakuulutamise järel määrati Kate’ile isiklik turvameeskond. Pärast pulmi saab ta muidugi ka oma tööruumid, autod, sekretäri, teenijaskonna ja palju muud. Kate’i stiilitaju hinnatakse juba praegu väga kõrgelt (teda on mitu korda valitud maailma kõige paremini riietuvate naiste sekka), printsessina aga hakkavad teda abistama moekunstnikud, stilistid ja teised spetsialistid.

Viies William ja kuues Catherine

Traditsiooni järgi peaks kuninganna andma prints Williamile pärast pulmi ka hertsogitiitli – kõige tõenäolisemalt saab temast Clarence’i, Cambridge’i või Sussexi hertsog. Walesi printsi tiitli pärib William siis, kui tema isast Charlesist saab kuningas. Ning siis hakkab Kate kandma Walesi printsessi tiitlit, mis viimati kuulus kadunud Dianale.

Kui kuninganna Elizabeth ühel päeval sureb või troonist loobub (viimast varianti temast eriti ei usuta), peaks Ühendkuningriigi trooni kõigepealt pärima Williami isa, prints Charles. Pärast kihluse väljakuulutamist tehtud küsitluse põhjal eelistaks aga vähemalt 55 protsenti brittidest, et Charles oma õigustest loobuks ning kuningaks saaks hoopis William.

Muide, Williami vanavanaema, praeguse kuninganna ema elas ei rohkem ega vähem kui 101 aasta vanuseks. Kui kuninganna Elizabeth elaks sama vanaks, oleks prints Charles trooni pärides peaaegu 80 aasta vanune, Williamil aga oleks sel ajal vanust 45 aastat. Avaliku arvamuse silmis on suur tähtsus ka võimaliku kuninganna isikul – Charlesi teist abikaasat Camillat peab sobivaks kuningannaks ainult 14 protsenti brittidest, Kate’ist aga on rahvas vähemalt praegu vaimustuses…

Igatahes võib arvata, et ühel ilusal päeval saab Williamist Ühendkuningriigi monarh. Eeldusel, et ta säilitab riigipeana sama eesnime, saab temast siis kuningas William V. Kui aga Kate Middleton kroonitakse kord Inglismaa kuningannaks, saab temast saareriigi ajaloo kuues kuninganna Catherine. Kentsaka faktina olid viiest eelmisest Catherine’ist kolm abielus ühe ja sama kuninga, kuue abielu poolest kurikuulsa Henry VIII-ga.

Williami ja Kate’i armulugu

2001 september: prints William ja Kate Middleton tutvuvad St. Andrewsi ülikoolis.

2002 märts: William vaatab esireast tudengite moeshowd, kus Kate esineb modellina ja kannab vägagi läbipaistvat kleidikest.

2003 detsember: hakkavad liikuma kuulujutud, et William ja Kate «käivad».

2004 märts: paarikest nähakse esimest korda avalikult koos, sest Kate käib koos kuningaperega Šveitsis Klostersi kuurordis suusapuhkusel.

2006 jaanuar: esimene foto noorte avalikust suudlusest tehakse samuti Klostersi nõlvadel.

2006 detsember: Kate ja tema vanemad on kohal Williami lõpuaktusel Sandhursti sõjaväeakadeemias ning Kate kutsutakse kuningapere traditsioonilisele jõulueelsele lõunasöögile.

2007 aprill: brittide jahmatuseks lähevad noored lahku, aga hakkavad juba mõne nädala pärast uuesti salaja kohtuma.

2007 juuli: romantiline puhkus Seišellidel, luksushotelli registreeritakse ennast Martin ja Rosemary Middletoni nime all.

2008 aprill: William saab kätte Kuningliku Lennuväe ohvitseri tunnistuse ja Kate osaleb pidulikul tseremoonial.

2008 mai: Kate’i positsioon kuningaperes on sedavõrd kindel, et ta viibib Williami tädipoja Peter Phillipsi pulmades ilma Williamita (viimane käib samal ajal oma vana sõbra pulmapeol).

2010 oktoober: nagu nii mitu korda varem, hakkavad taas ringlema jutud, et peagi on oodata ametlikku kihlust.

16. november: Walesi printsi kantselei teatab, et Tema Kuninglik Kõrgus prints William ja preili Catherine Middleton on kihlunud.