Swartzi surnukeha leiti reede õhtul tema Brooklyni kodunt, kus mees ennast üles oli poonud, vahendab CNN.

Swartz oli kõigest 14-aastane, kui ta kirjutas RSS uudisvoogude programmi spetsifikatsiooni. Pärast kooli lõpetamist läks Swartz õppima Stanfordi ülikooli, kuid lahkus sealt aasta hiljem, kuna ei leidnud otsitud intellektuaalset atmosfääri. Õpingute asemel asus mees arendama uudistevõrgustikku Reddit, mis valmis aastal 2005. Mehest sai ka digitaalaktivist ja internetitsensuuri vastase liikumise Demand Progress vedaja.

Swartzi tegevus põrkus pahatihti aga võimudega ning vaid paari nädala pärast oleks mehel tulnud võtta jalge alla kohtutee. Aastal 2011 arreteeriti ta Bostonis süüdistatuna pettuses ja dokumentide varastamises kaitstud arvutitest. Hiljem kahtlustati teda Massachusettsi tehnoloogiainstituudist miljonite dokumentide varastamises ning paar aastat varem sattus FBI "huviorbiidile", kui lekitas hulgaliselt riigikohtu tasulisi dokumente internetti. Süüdistusi talle ei esitatud, kuid väidetavalt tõmbas mees alla dokumente 1,5 miljoni USA dollari väärtuses.

Swartzi perekond ja elukaaslane leiavad, et mehe tõukas enesetapule võimudega võitlemine, kes talle põhjendamatult suuri karistusi üritasid määrata, ning masendus sotsiaalse õigluse puudumise pärast.

Swartz pidas aastaid blogi, kus jagas mõtteid oma elu ja edu kohta ning kirjutas ka depressioonist, mis teda vaevas. Kohati kirjutas mees ka surmast. "On hetk, vahetult enne surma, kui elu pole enam elamist väärt. Kõik käib aegluubis ja elu üksikasjade tulv muutub eredalt ja valusalt selgeks," kirjutas toona 21-aastane Swartz aastal 2007 oma blogis.