Maia, mida tähendab Sinu jaoks karjäär?
Kui aus olla, ei ole ma seda kunagi lahti mõtestanud. See on midagi, mida inimene teeb, olgu ta selles hea või mitte, aga minu jaoks on karjäär tööga seotud asi. Ma arvan, et inimese elu on väga raske võtta kokku ühe sõnaga nagu karjäär või tööelu.

Väärtused on karjääriteel tähtsal kohal. Millised on need väärtused, mis on Sulle elus olulised, millest Sa ei loobuks ega taganeks?
Empaatiavõimest, ma arvan. Mulle on olulised inimlikud väärtused, mis on praegu ühiskonnas mõnes mõttes jälle moodi tulnud. Minu arvates mõtlevad meie vanused noored oluliselt rohkem sellele, kuidas teistega suhelda. Mingil hetkel oli otsekohesus kõige tähtsam, see, kas sa tegid kellelegi liiga, oli ebaoluline. 

Ma ei usu, et kõike on tarvis välja öelda, sest on asju, mis ei muuda midagi ja pole olulised. Oluliselt rohkem annab meile endale see, kui ütleme ausalt välja positiivse. Miks mitte öelda enda sõbrale, et ta näeb täna ilus välja või, et see on oluline, et ta meie elus olemas on?

Millisena näed oma tulevikku?
Mul on praegu ainult pooleteise aasta plaan, aga see on hea saavutus, sest näiteks aasta tagasi ei olnud mul sedagi. Siis ma ei teadnud veel, mida ma edasi teen. Tulevikueesmärk ongi olla õnnelik ja leida viis, kuidas olla rahul igapäevaeluga.

Millest Su pooleteise aasta plaan koosneb, kui see saladus pole?
Praegu ma õpin ühes koolis ja valmistun õpinguteks muusikaproduktsiooni alal. Tundsin ühel hetkel, et teadmised produktsioonist on mulle vajalikud.

Kuidas Sulle Su õpingud meeldivad?
Siiani on see ühele väikesele eestlasele väga suur tolerantsuskoolitus — olla paljude heade lauljatega ühes ruumis, kes teavad, et nad on head. Kui Eestis küsitakse, et kes nüüd seda teha tahab, siis kõik istuvad ja ootavad. Seal vastatakse kohe: „EI, mina teen!“. Aktiivseim läheb istub sinna ette maha ja hiljem tuleb välja, et ta ei oskagi seda teha, aga nuputab kohe välja ja see arendab väga. See on silmiavav — kui sa ennast ise ei liiguta, siis ei juhtugi tegelikult mitte midagi. Muidugi on ka see tolerantsuskoolitus, sest mina ise nii ei suuda.

Kas see lööb jalgealuse esialgu kõikuma?
Ei, jalgealust kõikuma ei löönud, aga eks õpetab palju. Mul on alati midagi õppida, näiteks kuidas ise enesekindlam olla. Öelda, et ma tahan seda teha, kui ma tean, et ma tõesti oskan seda teha. Sinna ma veel jõudnud ei ole, aga küll ma jõuan.

Kuidas Sa jäid rahule Rajaleidja karjäärinõustaja Kullaga ja mida see kokkusaamine Sulle andis?
Jäin Kullaga väga rahule. Tutvusin väga huvitava inimesega. Ma rääkisin täna ka ühe noormehega nõustamisest. Tal on kindel veendumus, et nõustamisel öeldakse talle, mida ta peab tegema. Paljud noored arvavadki, et lähevad sinna ja keegi hakkab neid kamandama, aga neil on kodus ema ka ja nad ei viitsi. Ma arvan, et suhtumine on hästi tihti just selline. Sain täna teada, et see ei ole tegelikult nii. Seda jutuajamist ei tasuks kindlasti karta.

Arvan, et üks tavaline noor mõtleb, et rääkis endast nii palju ja siis rääkis nõustaja, aga noor ei saagi täpselt aru, mis toimus. Tuleb uuesti tulla ja uuesti vestelda, mitte mõelda, et ei viitsi rohkem ja mis sellest kasu on. Tähtis on teha esimene samm ja nõustamisele võimalus anda.

Kas oled varem nõustamisel käinud?
Ei, ma ei ole varem nõustamisel käinud, aga olen seda protsessi kõrvalt näinud. Olen ise mitmele sõbrale nõustamist soovitanud.

Sa oled nagu kõneisik, suunad inimesi karjäärinõustamisse?
No aga kui sa näed, et ta ei oska või ei tahagi midagi teha. Kuskilt ju peab abi leidma. Tuleb nõustaja või psühholoogi juurde minna. Igapäevaelus on nii palju mõjutajaid ja väline pressib kogu aeg peale. Minu arvates tuleks aeg-ajalt kellegagi rääkimas käia. Kui sul on tõesti väga suur mure, räägid sõbrale, aga siis on jälle kartus, et äkki sõber räägib kellelegi edasi. Nõustaja muresid edasi ei räägi.

Jah, see on nõustaja kohustus, ta jätab kõik enda teada ega räägi kõrvalistele inimestele midagi edasi. Karjääri seostatakse tihti ametiga. Sina oled esinenud nii laulja kui ka näitlejana. Millise ameti esindajaks Sa ennast pead, kas lauljaks või näitlejaks?
Ma olen muusik. Kuna ma õpin muusikat, siis olen ma muusik.

Kuidas Sa selle ametini jõudsid, kas Sa teadsid juba väikese tüdrukuna, et Sinust saab muusik?
Väga väikesena olin ma üsna kindel, et minust saab laulja. Keskkoolis arvasin aga, et see on täiesti mõttetu ja sellega ma kindlasti tegelema ei hakka. Arvasin, et see on lihtsalt tore hobi. Arvasin, et elus on oluline jõukas olla. Üsna kiiresti mõistsin, et rahateenimine on teisejärguline, raha on ainult vahend. Lihtsalt mingi paberi pärast midagi teha… õnnelikuks see sind ei tee. Õnnelik olla on olulisem, kui ainult materiaalsete hüvede pärast midagi teha.

See on väga hea sõnum, mida noortele edastada. Kas Sul on olnud mõjutajaid või nõuandjad oma ametialasel teel?
Ema kindlasti. Mu sõber Peep Vain ütleb, et see, et ma oled segaduses, on kõige parem asi üldse ja sellepärast ei pea muretsema. On normaalne, kui ma ei tea täpselt, mida ma teha tahan, sest olen veel nii noor. Temaga on väga hea rääkida, soovitan teile ka.

Mis teemadel Peep Vain räägib?
Ta räägib enese leidmisest. Ta on sellega tegelenud, käinud koolinoortega rääkimas sellest, kes sa oled. Kui sa ei tea, mida sa teha tahad, mis siis ikka, ära lase end sellest heidutada! Tihti tekib noortel tunne, et kui neil ei ole koolis head hinded, ei olegi mõtet õppida. Temal on alati see sõnum, et tee kõike võimalikult hästi, nii hästi kui sa saad, ja sellest tegelikult piisabki. Samuti räägib Peep sellest, kuidas leida motivatsiooni kui eduelamust kogu aeg ei ole.

Kuidas taastad Sina motivatsiooni kui sind pole ammu edu saatnud? Kuidas Sinu motivatsioon püsib?
Tead, ma arvan, et ma olen alles sellel teel, et motivatsioon püsiks. Mulle on väga oluline, et ma teeksin kõike viimase piiri peal, et mul läheks täpselt nii, nagu ma ise tahan. Aga väga harva läheb nii, nagu sa ise tahad. Mul võtab alati natuke aega, et taastuda. Siis ma mõtisklen omaette. Palju aitab joonistamine ja kirjutamine, loovad tegevused. Ettevõtmised, mida saab teha omaette. Samamoodi aitab oma kogemusest rääkimine. Siis võid sa ühel hetkel avastada, et kogemus ei olnudki nii negatiivne.

Negatiivsest kogemusest positiivse leidmine?
Jah, kui sa tagantjärele natuke mõtled, on negatiivsetest kogemustest nii palju õppida. See on sinu õppetund, miks seda üldse negatiivselt võtta. Mõni aasta tagasi mõtlesin ma kogu aeg, et ma ei ole piisavalt hea ja ma ei teinud asju nii, nagu oleksin pidanud. Kui andsin intervjuud ajakirjadele, siis mõtlesin, et issand, kuidas ma sain nii öelda! Nüüd mõtlen, et see on juba kirjas ja enam ei saa midagi teha, mis ma ikka põen. Kogemusega tuleb teadmine, kuidas taastuda nendest nii-öelda löökidest, keerulistest momentidest.

Kas avalikkuse tähelepanu all olla on Sulle mõnikord keeruline? Kas Sa tunned, et Sa oled selleks loodud?
Ma väga naudin laval olemist ja tunnen end seal hästi. Kindlasti on igas töös erinevaid külgi ja puhkus on oluline. Mulle meeldib vaheldus ja olen seni nii hakkama saanud, et vahepeal olen tähelepanu keskpunktis ja siis jällegi mitte. Tähelepanu pärast ei ole ma kunagi millestki loobunud ega kavatse ka.

Tunned, et avaliku elu tegelase roll on Sinu tee?
Mingis mõttes kindlasti, jah. Ma ei tea, mida ma viie aasta pärast mõtlen. Viie aasta pärast tahan ma võib-olla kuskil metsas elada, võib-olla ei taha kellegagi suhelda, aga praegu küll, jah.

Aga mida Sa soovitaksid nendele noortele, kes just praegu mõtlevad, mida oma eluga peale hakata ja ühtegi varianti ei tule pähe?
Ma arvan, et katseta. Kui mingi asi sulle ei sobigi, siis pigem olla õnnelik selle üle, et sa tead, et see ei sobi, ja saad rahus edasi minna. Aga samas ei tohiks liiga kergelt käega lüüa. Ma arvan, et väga palju oleneb noorest endast. Mõni noor ei taha väga katsetada, aga teisele see jällegi sobib. Tuleb leida viis, kuidas oma enesekindlust kasvatada. Siis tuleb teadmine, mida sa teha tahad. Kui sa kohe ei tea, siis ei olegi midagi hullu. Küll aeg näitab.

Kas Sa usud, et igal inimesel on siin maailmas suurem eesmärk? See on laiem filosoofiline küsimus.
Suurem eesmärk… Mis on suur eesmärk? Minu jaoks on väga suur eesmärk juba see, kui mees ja naine saavad lapse ja kasvatavad ta üles. Aga mingis mõttes kindlasti, jah.

Rajaleidja keskustesse on tasuta nõustamistele oodatud kõik kuni 26aastased noored. Leia endale lähim ja tule astu läbi: www.rajaleidja.ee/rajaleidja-keskused.