«Kõik, mis tuleb raskelt, on väga hea,» ütleb Innsbruckist noorte taliolümpialt kaks hõbemedalit toonud laskesuusataja Rene Zahkna.

Käbi ei kuku kännust kaugele – Rene (17) on tuntud laskesuusataja Hillar Zahkna poeg. Võrust pärit noormees sai Innsbruckis hõbemedalid 10 km jälitussõidus ja 7,5 km sprindis. Hillar tuli 1992. aastal laskesuusatamise MMil pronksile.


Kui palju on isa sind aidanud?

Isa tõi mind laskesuusatamisse. Kui ta oli Eesti koondise peatreener, siis ta võttis mind laagritesse kaasa. Sain lasta ja olla ninapidi juures.


Kas asi on geenides?

Mingi osa on geenides.


Kas hõbe tuli raskelt?

Kindlasti tuli raskelt. Kõik, mis tuleb raskelt, on väga hea. Suusad olid super ja tänama peab ka treenereid.


Kas elu parimad suusad?

Jah, ja õigel ajal.


Kuidas laskmine välja tuli?

Ei olnud ideaalne, aga väga ideaali lähedal. Elu parim võistlus.


Mida lootsid?

Unistasin salamisi kohast kümne hulgas. Üllatasin hõbedaga teisi ja ennast.


Kas tundsid konkurente?

Nüüd tunnen. Mõned head suusatajad kindlasti ebaõnnestusid laskmisega. See oli minu võistlus.


Kas pooled Võru inimestest suusatavad?

Päris paljud, meie pundis on üle 40 laskesuusataja. Asko Saarepuu juures käin suusatrennis ja isaga harjutan laskmist. Asko oli kaasas ja aitas teha väga head suusad.


Kas Otepää spordikooli astud?

Otsustasin jääda Võru kooli. Haridus on tähtis ja ma tahan edasi minna ülikooli. Laskesuusatamine toidab kuni 40. eluaastani, mistõttu tuleb kaugemale mõelda. Plaanin minna õppima Tallinna ja jätkata Nõmme spordiklubi all, kus tuttavad juba ees.


Kes sulle Eesti koondise tüdrukutest kõige enam meeldib?

Sellele küsimusele ma ei vasta, jätan selle enda teada.

Mantlipärija

Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu poeg Andreas Veerpalu (17) on isa käe all omandanud hea klassikastiili ja ta näitas seda ka Innsbrucki noorte taliolümpial.

Andreas saavutas 10 km klassikadistantsil ajaga 30.42,4
kaheksanda koha. Pronks jäi 44 sekundi kaugusele.

Andreas, Rene Zahkna, Meril Beilmann ja Kelly Vainlo kuulusid ka Eesti segateatemeeskonda, mis saavutas taliolümpial kaheksanda koha.

«Võib rahule jääda, andsin maksimumi,» ütleb Andreas. «Rada oli raske, puhata ei saanud – sisse jäi suur tõus ja hulk väikseid laskumisi. Töötegemise rada.»

Nii nagu Andrus, eelistab ka Andreas klassikastiili uisule. Isa on tema teine treener.

Andreas õpib Norras Meråkeris spordigümnaasiumi 11. klassis, kuid jätkata plaanib ta Eesti koondises. «Normaalne, mulle meeldib. Norra keel on ka selge,» ütleb Andreas.