Ansambli The Tuberkuloited solisti INDREK “Summer” RAADIKut vaevas poja sünniööl ränk murekoorem. Vaevaga ilmale tulnud beebi vajas vereülekannet.

Õnneks olid arstid tasemel ja kohe pärast sünnitust 17. märtsil Pärnust Tallinna lastehaigla intensiivraviosakonda toodud Jorke Patrick on tänaseks kodus ema–isa juures ja ajab oma asja nagu kõik vastsündinud.

«Jorke on tubli poiss,» kiidab Summer (27). Laulja pooldab vabakasvatust ning kavatseb Jorket tulevikus kasvatada suunamise, mitte käskude abil.

Kas Jorke oli planeeritud laps?

Ma olin sellest elukaaslase Ilonaga rääkinud, aga kindlat lapsetegemist küll ei toimunud.

Viibisid ise sünnituse juures. Kirjelda, milliseid tundeid sündmus sinus tekitas.

Tunded olid vastandlikud. Ühelt poolt oled kõrval ja tunned, et aitad naist, aga teiselt poolt näed, kui valus on sünnitus, ja sa ei saa selle leevendamiseks mitte midagi teha. Veendusin, et naised on meestest tuhandeid, kui mitte miljoneid kordi tugevamad valu kannatama.

Ilona sünnitus polnud kerge. Mis juhtus?

Kes seda täpselt teab, mis juhtus. Igatahes tehti Jorke Patrickule vereülekanne, talle pumbati umbes 400 grammi verd juurde. Poiss veetis esimese öö Ilonast 130 kilomeetri kaugusel Tallinna lastehaigla intensiivravi palatis aparaatide all. Teisel päeval võeti aparaadid küljest ära, pärast seda on ta kosunud ning kaalus juurde võtnud nagu kõik vastsündinud.

Kuidas ta tervis nüüd on?

Jorke on nagu tavaline pisike poiss, kes sööb, magab, nutab ja s…. Ta tervis on korras ja hetkel pole märkigi sellest, et tema tulemine siia maailma oleks raskelt kulgenud.

Kelle nägu tundub poiss olevat?

Seda on natuke raske öelda, ühed väidavad üht, teised teist, aga eks aeg näitab. Mulle tundub, et ta on minu ja Ilona mix.

Kuidas ta end üleval peab?

Täitsa normaalselt, kuigi tuleb ette ka päevi, mil ta tundide kaupa lakkamatult nutab. Aga pole hullu, see on mööduv nähtus. Öösiti on ta suhteliselt rahulik olnud ja mina olen end välja puhata saanud.

Kui ma koju tulles muusika mängima panen, teeb ta hästi imestunud näo pähe ja ajab oma niigi suured silmad veel suuremaks. Olen tähele pannud, et Tuberkuloitedi muusika mõjub ta nutuhoogudele rahustavalt.

Jorke Patrick on suhteliselt ebatavaline nimi. Kuidas te selle valisite?

Meil oli päris palju variante, aga ma kuulasin mõned päevad enne poisi sündi Clawfingeri albumit «Def, dumb, blind» ja selle vahelehte sirvides jäi mulle silma nimi Jocke. Mulle tundus, et c-tähe asemel kõlab r palju paremini, ja nii saimegi Jorke.

Kuna poiss sündis läbi raskuste püha Patricku päeval, siis oleks olnud patt talle teiseks nimeks Patrick mitte panna.

Oled varem öelnud, et sooviksid tüdrukut. Kas oled praeguseks oma arvamust muutnud?

Ütlesin, et sooviksin tüdrukut, kuid minu jaoks oli ikkagi tähtis, et laps sünniks tervena. Näha oma pisikest poissi või tüdrukut aparaadi all — ma ei soovitaks seda isegi oma vaenlasele ja tunnen südamest kaasa nendele peredele, kes sellise valu on läbi elama pidanud. Hetkel on Jorke tervisega kõik korras ja ma olen rahul. Ma ei vaeva end mõttega, et ei sündinud tütar, ma olen ju veel noor.

Sa juhtisid edetabelit «7 vaprat», töötad Lada müügiesinduses ja teed bändi. Palju sul perega olemiseks aega jääb?

Püüan oma tegemised nii sättida, et saaksin perega võimalikult palju koos olla. Ma pole oma elus erilisi ümberkorraldusi teinud, sest pere ülevalpidamiseks tuleb ju tööd teha.

Kuidas sa poisiga üksi olles hakkama saad?

No problemos! Mu õepoeg sündis, kui ma ise olin väga väike, ja arvan, et sain teda kantseldades päris hea kooli. Nüüd lõpetab ta gümnaasiumi ja kavatseb Otsa-kooli kitarri õppima minna. Ta on vajaduse korral isegi Tuberkuloitedis kitarri mänginud.

Kuidas su bändikaaslased ja fännid lapseuudise vastu võtsid?

Tuberkuloited on ju nagu perekond ja ikka tuntakse rõõmu, kui kellelgi hästi läheb. Fännid on ka väga mõnusad olnud: olen saanud väga palju meile ja esinemistel on Jorkele pisikesi karvaseid loomakesi kingitud.

Kuidas, kellega ja kus sa titevarbaid kastsid?

Ikka koos oma lähedaste sõpradega, aga kaugel Egiptuses, kus Tuberkuloited tähistas 10. albumi valmimist, puhkas ja andis ka ühe kontserdi.

Millised sulle olulised elu põhiväärtused sa lapsele selgeks õpetad?

Terves kehas terve vaim!

Kui palju peaks su peres lapsi olema?

Lapsi võiks ju teha ja jäädagi tegema, see on tore ja mõnus tegevus, aga nad tuleb ka üles kasvatada. Ma püüan Jorkele võimaldada nii head elu kui võimalik. Ja eks näis, mis tulevik toob.

Mida ütled paaridele, kes lapsi ei taha?

Ma arvan, et tegelikult pole selliseid inimesi olemas. Paljud inimesed ei saa lapse pärast tööst loobuda, sest muidu nad kaotavad saavutatud finantstaseme. Kui võetakse vastu seadus ja hakatakse emadele normaalselt maksma, siis lõpeb ka jutt inimestest, kes ei soovi lapsi saada.