Rahvas jagab matsu — tunneb ikka ise ära, kes Euroopa laulumeistrivõistluselt meile kõkse kõvema koha Eestile ära tooks. Oleme valinud: Düsseldorfis 2011 esindab meid taas kord usaldusväärse hitimeistri Sven Lõhmuse pala, sedakorda Getter Jaani esituses.

Getter, võrreldes supersaari-lahinguga, kas oli nüüd värin-surin hirmsam, valusam?
Kui ausalt öelda, siis superstaarisaates lavaletulek oli isegi hirmsam kuidagi. Ma ei oska öeldagi, miks. Ehk olen ma natuke siis kasvanud. (Naerab.)

Ei, võib-olla sellepärast, et see Sven Lõhmuse lugu, mis ma nüüd esitasin — et ma nüüd harjutasin seda hästi kaua. Nii et teadsin seda lugu täiesti otsast lõpuni, kõik liigutused olid hästi peas.

Kas sa ise ka tead, millega sa hitimeistri Sven Lõhmuse ära võlusid?

Oi, ei teagi! No ma ei tea… Superstaarisaates ma ei tantsinud ega laulnud ühel samal ajal. Aga, ma ei oska öelda, võib-olla see, et ma särasin seal kogu aeg, võib-olla see jäi talle silma… Sven ise pole mulle öelnud, me pole sel teemal üldse rääkinud.

Aga sa tead ju, et Lõhmus on Europasse lähetamiseks varem valmis teinud nii Laura, Mari-Leenu kui ka Sandra Nurmsalu. Kas sa nende kadedust tundnud pole?

Niimoodi live’is pole ma neist kellegagi näinud-suhelnud…

{poolik}

 

Kes Sven Lõhmuse varasematest muusadest sulle enim meeldib?

Kõige lemmikum on minu jaoks Sveni omadest Sandra. Tal on nii meeletult ilus hääl, jumalik kuulata. Ja tema lavaolek on ka selline — võimas!

Getter, mis sa sellest eurovõistlusest üldse arvad sinu esimesed mälestused, nimed sellest spordialast?

Nüüd viimasel ajal olen seda igal aastal vaadanud! Iga kord kutsume sõbrad-sugulased kokku, ja siis on lahe — tantsime, elame kõigile kaasa. Aga millal oli mul esimest korda... Ma pean mõtlema… Aga äkki ongi see.. (Laulab.) «Come on, everybody, let's sing along…!» No see Taneli ja Dave’i võidulugu! Mis ma võisin tol aastal siis ise olla… (Getter on sündinud 9. veebruaril 1999, järelikult «Everybody» võidu ajal oli ta kaheksa-aastane – M.K.).

Eks ma olen kõik see aeg mõelnud ja unistanud, mis tunne oleks olla sellisel suurel laval, esindada Eestist Eurovisioonil. Aga eks ma saan nüüd teada, mis tunne see on. Juba praegu, täna siin Eesti Laulu võiduöös on meeletult hea tunne…

Kuidas hommikul pingeid maandasid terve pikk päev, oodates seda kadalippu?

Mis ongi kõike naljakam: ärkasin hommikul üles, lootsin, et näen päikest väljas. Päikest polnud…. Vaat siis ma mõtlesingi: nii, olgu — siis ma särasin ise ja veel rohkem! (Naerab.) Tegelikult, ma ärkasin üles ja mõtlesin: täna ongi finaal või?! Täna… Ütlesin seda endale vähemalt kolm koda…  Ei, ma ei teinud midagi erilist või kindlat, et oma pingeid maha võtta või…

 

Kes sulle parima võileiva suudlusega palgele teele kaasa pani?

Vanaema Marina. Ütlesin talle, et ta helistaks mulle või läheta mulle sõnumi, enne kii finaaliks läheb. No et kas saadab edu või hoiab pöialt või nii… Ta saatis. Selle lugesin telefonist ära, ja siis läkski tuju laval heaks!

 

Keda endale kõige kõvemaks konkurendiks hindasid?

Kindlasti Ithaka Mariat. Ja Outloudzi….

 

Eesti Laulu auhinna-kruiis Saksamaale Düsseldorfi oled sa juba järele vaadanud, mida seal vaadata tasub?

Kui aus olla, polegi jõudnud. Aga luban, et kui nüüd homme võidust ärkan, siis lähen ja Internetist vaatan.

Saksamaa ja sakslased millised märksõnad sul tänaseks nendega seostuvad?

Saksa keel on ju ja…

See on liiga lihtne vastus. No ehk äkki vähemalt Mozart või Beethoven…?

Ei, praegu mitte. (Naerab.) Eks ma lähen käin ja vaatan.

Kuidas-kus-kellega Eesti Laulu võitu tähistad?

Arvan, et ma lähen siit Solarisest otse koju. Istume kogu perega korra maha ja… Eks siis ole pärast näha, kuhu me perega edasi läheme.

 

Pere see on?

Ema, isa. Mu parim sõbranna Karolin, ja tema ema ja… Ongi üks suur pere, ju!

 

Aga see Tiina Jantsoni poeg Egert-Sören, kellega koos oled jäänud piltidele…?

Eh-ee. Jah, ammu läinud. Aga ta on mul «Rockefeller Street’is» tantsupoiss ikka.

Kas tolles vaheklipis uskusid, et annadki intervjuud jaapanlasele, või harjutasite Ott Sepaga klippi ette?

(Naerab.) Ei saanudki ma enne päris intervjuu lõppu aru, et see on Ott… Küsiti ühel päeval, et kas mul on intervjuuks aega…. Ütlesin: okei, ma tulen…

 

Maestro Sven Lõhmus, kuidas tänane pikk päev eristus kõigist su eelmistest võidupäevadest?

Absoluutselt mitte millegi poolest. Sama palju tuli ette teha trenni selle looga. Sama palju oli passimist selle looga ETVs. Patareide otsmist tulede jaoks, teipide ja parklakohtade ostmist — väga argiseid probleeme, nagu iga päev tuli korraldada. Nii et minu jaoks ei olnud see päev absoluutselt mitte midagi erilist teiste päevadega võrreldes.

Kuidas sa ikkagi hitte oma laulutüdrukute vahel jagad Laura, Mari-Leen. Sandra…?

Ei. Üldse ei olnu plaanis teha mingit eurolaulu. Lihtsalt, tahtsin väikse promo saada. Ja kuna Eesti Laul annab selleks suurepärase võimaluse. Absoluutselt ei tahtnud teha mingit Eurovisiooni lugu ega spetsiaalselt selle võistluse jaoks treitud asja.. Aga, muidugi on mul hea meel, et see laul kukkus nii hästi välja ja… See on süstemaalise töö tulemus. Siin pole midagi juhuslikku ega süsteemita kokku klopsitud asja…!

Nagu sa kord varem mulle mainisid see lugu on sul tehtud täpselt 7-8aastaste jaoks…? 

No ehk see sihtgrupp on natuke laiem. Aga seda küll, et see lugu on tehtud eesmärgiga osaleda sellel võistlusel võimalikult hästi. Ja et see laul peegeldaks või esiteks Getter Jaani uue plaadi materjali hästi. Ja mõlemad pointid said suht hästi täidetud.

Ja Laura Põldvere ja Sandra Nurmsalu nutavad praegu kodus…?

Ma ei ole kindel. Kes on juba käinud, ja kes veel läheb…! Aga, mis me sellest praegu räägime!

Getter superstaarisaatest panid silma peale  ja leidsid, et ee on hitiks valmis õige tüdruk

Nojaa… Meil on juba süstemaatiliselt tehtud Getteriga pikka tööd. Temaga tehtud «Parim päev» oli eelmisel aastal üks raadiojaamades mängitumaid lugusid... See ei ole mingi korra hetkeline ajend või emotsioon, vaid juba  pikk ja süstemaatiline töö Getteriga poolteist aasta järjest. Nii et siin pole midagi juhuslikku.

Millega Getter sulle silma jäi?

Kohe superstaarisaatest. Ta oli siiras ja… Temasugust artisti oli täpselt noortele vaja, kes on noortele suunatud ja… Seda oli täpselt meie plaadifirmale vaja. Moonwalk, kellele ma praegu  töötan — Tambet Mummaga meil kahepeale tehtud firma.

Aga Saksamaa, Düsseldorf, sulle võistluspaigana…?

Ma kuulsin juba Sietse käest — Mari-Leenu eksi, Eurovisiooni pressijuhi käest, kes täna oli ka siin Tallinnas meie üle valvamas, nägime Solarise kohvikus — lava pidi Düsseldorfis enneolematult suur olema. Väiksem küll kui Moskvas, aga ikkagi võimas. (Naerab.) Nii et siiani üks suuremaid lavasid. Ootan huviga, mis sakslased venelaste vastu oma suurushullustuses ära teevad!

Düsseldorfi kui turismi sihtkohta oled juba kiiganud?

Ei, ei ole. Saksamaa seostub mulle seni ühe kunagise  Kölnis-käiguga läbi Frankfurdi. Ja korra olen lennanud ka läbi Müncheni… Nii et ma oma jalga Saksamaale pole õieti pole tõstnud ega sellest maast suurt midagi ei tea.

Mingi eemalt mulje ikka…?

Mulje on hea: Ordnung! Sakslastel on ju kõik täpselt paigas. Ordnung ongi see kõige õigem sõna nende asja kohta…. Aga mis me sest praegu räägime. Küsi mult muljeid, kui me Düsseldorfis kohal oleme!