«Jaak sõi kogu meie raha ära!» meenutab suusaässa JAAK MAE abikaasa JANA aegu, mil mehe edu veel kusagilt ei paistnud. «See oli masendav!»

Veel mõne aasta eest ei suutnud Jaak Mae (29) abikaasa Jana (32) uskuda, et Jaagust midagi asjalikku tuleb. Ent nüüd ehib Jaagu kaela sätendav olümpiapronks.#p4#
Kui medalivõitja end kuus aastat tagasi nende esimesel kohtumisel esitles: «Tere, mina olen Jaak, suusataja!» purtsatas Jana sisimas naerma. Ja mõtles: «Teadagi, me kõik oleme suusatajad.» Täna on Jaak end naisele tõestanud. «Nüüd usun ka mina, et ta polegi lootusetu!» kiidab teist korda lapseootel Jana.

Kas olite kurb, et ei saanud Jaaguga olümpiale kaasa sõita?
Ei olnud. Ma pole kunagi tahtnud suurvõistlustel käia. Varem, kui ma vahel kaasas käisin, ei läinud Jaagul väga hästi. Eks tuli mingi ebausk. Võib-olla mõnele maailmakarikaetapile läheks kunagi, seal on pinge väiksem. Ameerikasse on nii pikk ja raske sõit.

Milliste sõnadega lahkus Jaak Salt Lake Citysse?
Me ei räägi tulemustest kunagi. Ei enne ega pärast. Eks ta oma sisemuses mõtleb sellele. Aga ega ma pole just suur spordifanaatik kah.

Kas Jaak ei läinud raske südamega, et last ootav naine jääb üksi koju?
Ei. Ta teab, et ma olen piisavalt tubli. Ma olen kogu aeg üksi hakkama saanud.

Kui tihti Jaak koju helistab?
Ikka iga päev. Ta tahab rohkem teada, mida meie teeme. Mida Isabel (nende kohe kolmeaastaseks saav tütar — toim) teeb. Küllap ta tahab igapäevakeskkonnast välja.

Millal laps sünnib?
Aprillis. Tervis on mul hea. Olengi imestanud, et olen nii vana, ja minu tervis on nii hea. Mõnel kahekümneaastasel on igasugu hädad küljes.

Kas Jaak tuleb sünnitusele kaasa?
Jah, ikka. Eelmine kord oli ka.

Keda ootate?
Ei tea. Ta pole end näidanud. Pole vahet. Peaasi, et terve.#p2#

Kas jääte pärast lapse sündi koju?
Natukeseks ikka. Tuleb ju suvi. Varem olin võimeline terve ööpäev töötama, nüüd olen muutunud laisaks. Siis on väga raske uuesti tööle hakata, ennast sundida. Et ongi niivõrd mõnus niisama ringi jalutada. Aga ma üritan, sest tegelikult pakub mu töö mulle ka midagi.

Mis te tegema hakkate?
Küllap lähen muuseumi tagasi (Jana juhib Otepää suusamuuseumi — toim). Kindlasti on see kasulik kah, reklaami muuseum vajab. Nüüdki on rohkem inimesi seal käinud. Suusahuvilised muidugi teavad, et mina seal töötan. Aga on ka neid, kes ei tea. Kord käisid ühed lõunaeestlased koos välismaalastega. Ja küsisid, kes on Andrus Veerpalu.

Kuidas on Otepääl elada?
Et kas igav või? #p3p#Jah, ikka on. Eks see on ühtepidi ikka külakoht. Jutud ja värgid. Aga samas, nad on ontlikult uudishimulikud. Üks kohalik volikogust ütles, et see on piilujate linn. Tagaselja rääkijad, nina ees on selliste nägudega, nagu ei teakski, kes ma olen.

Milline oli esimene mõte, kui Jaak pronksi sai?
Hea meel oli, et Jaak pääses pjedestaalile. Alati on ju nii vähe puudu jäänud.

Jälgisite võistlust ise ka?
Jah. Tegelikult ma ei tahagi eriti vaadata, just pinge pärast.

Andis laps kõhus ka kuidagi rõõmust märku?
Ei andnud. Tuttavad kah helistasid, et kas sünnitama ei hakka. Ilmselt on ikka vara veel.

Oskasite aimata, et seekord medal tuleb?
Lootsime küll, aimata ei osanud.

Kas võitu tähistasite?
Ei. Võib-olla siis, kui ta tagasi tuleb, siis on tal ka kohe sünnipäev (25. veebruaril — toim).

Mida teete Jaagu rahaliste olümpiapreemiatega?
Mina ei ole mõelnud, sest see on ju Jaagu raha. Aga arvan, et ta maksab ära majalaenu. See on üsna suur mure. Ikkagi järgnevad kaheksa aastat maksta. Kui sellest lahti saame, on küll hea. See on väga meeldiv üllatus, kui firmad annavad raha ja asju. Minu kui endise ettevõtja (Janal oli varem Tartus puuviljahulgimüügifirma — toim) käest ei oleks küll midagi saanud. Ma olen väga kokkuhoidlik.

Enne suure edu saabumist elasite siis ainult teie sissetulekutest?
Mingi aeg jah. See oli üsna masendav. Ka majaehitusplaan tuli alles siis, kui Jaagul Nagano olümpial hästi läks. Ma vaatasin, et võin siis ka raha välja käia, kui paariline olemas. Mul oli juba siis rohkem raha, aga ma ei olnud kindel. Siis vaatasin, et Jaak hakkab asju tõsiselt võtma. Sinnamaani võtsin teda, no mitte kui pühapäevasportlast, aga… ma ei saanud ka tema sissetulekutega arvestada.

Häiris see teid?
Alguses ei häirinud. Aga hiljem küll, kui ikka mina maksin toidu eest. Ja ta ei söönud vähe. Jaak sõi kogu raha ära, mina sõin väga vähe. Siis hakkas häirima, mõtlesime selle asja üle järele. Vahel ütlesin vihastamishetkel, et mine siis tööle. Väga tõsiselt ma seda ei mõelnud. Sest tean samas, kui väga ta armastab suusatamist. Mulle on täiesti mõistetamatu, kuidas on võimalik 30kraadises külmas suusatada. Jaak ei mõista jälle, kuidas ma sellest aru ei saa. Sügised on tema jaoks eriti nukker aeg: pori sees joosta, kepid käes.

Olete ka arutanud, mis Jaak pärast tippsporti tegema hakkab?
Ei ole otseselt arutanud. Jaak ütleb, et ta ei tea. Tal pole erilist haridust. Ta käis Pedas kehakultuuri õppimas, aga see jäi pooleli. Pea on tal tegelikult hea, mis on sportlaste juures väga haruldane. Mati Alaver tahaks näha teda tulevase treenerina. Selleks peab Norrasse õppima minema. Jaak valdab täiesti vabalt norra keelt. Tal on üldse keelte peale andi. Ta räägib vabalt ka soome, vene ja inglise keelt.

Kuidas teile see Norra mõte meeldib?
Mul pole selle vastu midagi. Olen harjunud, et ta ära käib. Ausalt öeldes tuleb hirm, kui mõelda, et ta hommikust õhtuni kodus oleks, siis poleks nähtavasti suhted nii head. Ma loodan, et tast saab asja. Olen teda ikka narrinud, et kui sa enam sporti ei tee, mine rajameistriks. Ta viriseb kogu aeg rajameistrite kallal, et nad ei tee oma tööd korralikult.

Kas olete Jaaku vahel heas mõttes kadestanud?
Seal ei ole midagi kadestada. Kui tead, kui raske see töö on, siis ei kadesta. See on metsik. Enne suuri võistlusi ei käi me näiteks kusagil. Istume kodus, teeme süüa ja küpsetame kooke, käime saunas. See ongi meie elu. Üsna rutiinne. Enne olümpiat kutsuti mind ühele üritusele, ja ma tahtsin minna. Aga Jaak ei lubanud, ütles, et toon haigusi koju. Mõtlesin natuke ega läinudki. Aga see on üsna raske, kuigi püüan mõistev olla.
Võib-olla oleks kergem, kui polekski muud elu näinud, ja elanud ainult Otepääl. Nagu Shmigunid. Neil polegi kunagi sellist elu olnud, et oleks kusagil väljas käinud. Ja nad on rahul. Kuigi see on julm elu.

Kas Jaak on mõelnud ka spordist loobumisele?
Ei, enne võiks ta minu maha jätta. Ta uskus sellesse, ja hiljem hakkasin ka mina uskuma, et ta polegi väga lootusetu.