Malemeister JAAN EHLVEST teenib elatist tasulistel turniiridel osaledes. Tal pole ei naist ega pensionikindlustust, kuid matiseisud ongi ju lahendamiseks.

Jaan (42) on maailmakodanik, kuigi oma muheda naeratuse, vuntside ja ninale vajunud prillidega meenutab ta pigem hajameelset koolipapat. Kiire partii New Yorgis, turniirid Moskvas, Bangkokis ja teistes metropolides — maletäht on harjunud mööda maailma ringi vangerdama. Viimasel ajal tegutseb ta siiski põhiliselt USAs, sest seal on võimalik ühe turniiriga enam kui pool miljonit krooni võita. Ameerikas avaldas ta ka oma memuaarid «The Story of a Chess Player».

Miks otsustasid Eestist lahkuda?

Ma pole musta ja valge teooria pooldaja. Ma olen ikka Eestis. Ma ei näe mingit konflikti faktis, et soovin mujal tööd otsida. Globaliseerumine on paratamatu protsess. Niikaua kui ma veel malet mängin, soovin teha seda seal, kus makstakse mu pingutuse eest parimat honorari.

Kus sa elad?

Ma reisin väga tihti USA-siseselt turniirilt turniirile. Esialgu ei ole mul maailma kalleimas linnas New Yorgis elamispinda. NYC pakuks huvi juhul, kui õnnestuks sealset elu mu maletegevusega siduda.

Kuidas elatist teenid?

Mingit muud tulu peale malemängu mul ei ole.

Millise majandusliku kindlustatuse annavad turniirivõidud?

USA turniiridel on esikohtade honorarid 10 000, 14 000 ja nüüd maikuus ühel uuel turniiril 50 000 dollarit. Selliseid on aastas 4–5. Turniirivõidud annavad aluse, kust edasi liikuda.

Milline on olnud su suurim rahaline võit?

Ma olen USA suurturniiridel jaganud esikohta, aga puhtalt esimeseks pole tulnud. Suurimad rahalised võidud jäävad seega Maailma karika turniiride aega, millest on raamatus eraldi peatükk.

  Kuna võite ei jätku kõigile, siis on turniirile minek paras risk, tuleb kanda elamiskulud jne. Kuidas taoline ebastabiilsus tervisele mõjub?

Need, kellel tervis vastu ei pea, pole nii kaugele üldse jõudnudki. Tippspordis on valik karm.

Millele teenitu kulutad?

Mitte millelegi erilisele.

Miks otsustasid endast raamatu välja anda?

Ma arvan, et see pole raamat minust. See on eelkõige lugu maletajast ja keskkonnast, kus maletaja oma teekonnal viibis. Maailma mastaabis oleks ma võinud raamatu kirjutamata jätta. Maailmameistriks ma ei tulnud ning niisama nina püsti ajada pole põhjust. Aga ma esindasin eesti maletajana Eestit piisavalt kõrgel tasemel ja ükskord elus võib või peab sellise asja kirjutama. Mul nagu oli mingi kohustus.

Kuidas müük edeneb?

Kui arvestada, et praegu pole veel ühtegi arvustust ilmunud, siis võib öelda, et edukalt. Ma pole Garri Kasparovi stiilis reklaami teinud, et parim raamat malest… Esialgu müüb lihtsalt mu nimi.

Millised on vastukajad?

Vastukajasid on tulnud eelkõige tuttavate suurmeistrite käest. Raamatut peab tähelepanelikult lugema, sest pealiskaudsel sirvimisel tehakse otsustamisel vigu. Näiteks üks mu New Yorgi sõber naeris, et ta vaatas algul, et see, kes Jaanile küsimusi on esitanud, võttis asja väga karmilt. Ta sai alles hiljem aru, et autor on iseendale küsimusi esitanud. Üldiselt on vastukajad väga sõbralikud — mu naljasoon leiab kiitmist, aga seda tuttavate poolt, kes mind aastaid tunnevad.

Mida lugeja raamatust leiab?

See võiks jääda lugeja otsustada. Malet iseloomustab kõige paremini India ütlus «Male on nagu suur meri, kus elevant saab supelda ja sääsk juua». See tähendab, et me pakume seda, mida klient soovib. Ma ei soovinud kirjutada ridade vahele, aga eks sealtki võib üht-teist leida.

Milliseid raamatuid sa ise lugeda armastad?

Ma püüan keskenduda raamatutele, millest arvan, et on mingit moodi kasu. Mul pole praktiliselt vaba aega, nii et öökapil ma raamatut ei hoia.

Millist meelelahutust sa hindad?

Parim lõõgastus on puhkuseturniir mõnel kaunil ookeanisaarel. Mulle annab energiat tennisemäng — sooviksin oma mängu taset tõsta. Ja kalal pole ammu käinud.

Millised on su argipäevad?

Kuna ma tööl ei käi, siis töötan poole ajast peamiselt arvuti taga, teine pool kulub male mängimisele. Kõik mu päevad ongi argipäevad.

Millised naised sulle meeldivad?

Igasugused.

Miks sul pole elukaaslast?

Ma pole pereelu planeerija, kuid ma olen selleks kogu aeg valmis.

Kui suur su pere peaks olema?

Eks ma tegelikult ikka unistan mitmest naisest, aga kardan, et see ei leiaks mõistmist.

Millised on su suhted maleliidu kauni presidendi Carmen Kassiga?

Carmen on ohtlik läbirääkija, kuna ta on naisterahvas. Arvan, et meie suhted on head, ja kui nad ei oleks, küll siis Carmen need heaks räägiks.

Kui tugev maletaja on Carmen sinu arvates?

Kindlasti on tal perspektiivi, ta on vist natuke üle 20 aasta vana ainult. Me pole seni temaga ühtegi partiid teinud.

Milliseid emotsioone tekitavad sinus võit ja kaotus?

Võit tekitab positiivseid tundeid. Kuna ma võidan tihedamini, kui kaotan, siis ei ela ma kaotusi nii väga üle.

Sa oled öelnud, et oled pessimist. Milles see väljendub?

Ma püüan ikka realist olla. Pessimismist aga niipalju, et kunagi ütles üks eesti maletaja, et väikesel rahval on vähe õnne. Meie maletreenerid mu noorusaastatel aga ütlesid, et vanajumal on lätlane, midagi pole parata.

Millised on su suhted alkoholiga?

Kõige tavalisemad. Veinijoojat pole minust saanud.

Kui sageli on tulnud sellesse muresid uputada?

Purjujoomine on mingi asja tagajärg, mitte põhjus. Seda asja peab siis parandama.

Mis sind endast välja viib?

Eks see viibki inimesi endast välja, kui ei saa seda asja parandada. Ega ma kergelt muidugi alla ei anna.

Mis tekitab hea tuju?

Kohtumine inimesega, kellele mu tegemised mingil määral korda lähevad.

  Su eelmist raamatut «Mäng 1999» lugedes jääb mulje, et su suhted vanematega on keerulised. Nad heidavad sulle ette liigset alkoholilembust ja hooletut suhtumist endasse. Milline on su läbisaamine vanematega praegu?

Täiesti tavaline. Laps jääb ikka vanematele lapseks. Kodu on mul Eestis alati olemas.

  Sa oled terve maailma risti-põiki läbi sõitnud. Milline paik on sulle nii südamelähedane, et oleksid valmis sinna tagasi minema?

Alati on huvitav reisida sinna, kus pole enne olnud. Vanade kohtadega peavad olema emotsionaalsed sidemed, et sinna tagasi minemise soov tugev oleks. Ma sooviks kunagi uuesti Peipsi järve äärde minna.

Mis riigiga kavatsed oma tuleviku siduda?

Mõtleksin globaalselt — tööd peab tegema USAs, elada tahaks aga Eestis.

  Sa oled terve elu maletanud. Kui peaksid sellega lõpparve tegema, siis milline võiks olla su uus elukutse?

Muud tööd on raske leida. Ma olen suhelnud igasuguste inimestega nii paljudest riikidest, et kogemuste järgi võiksin hakata välisministriks. Ka nõuniku amet oleks mõeldav, kogemus FIDE presidendi nõunikuna on mul olemas. Keegi küll pole minu nõu veel vajanud.

Kuidas oled pensionipõlveks kindlustatud?

Mõnes mõttes võib öelda, et see, mida ma praegu teen, ongi teatud määral seotud mu pensionipõlve kindlustamisega.