Lihtne nipp - vabasta hingamisteed

Doktor Steven Shafer selgitas, et lihtne lõua ülestõstmine ja seeläbi hingamisteede vabastamine on esimene asi, mida tuleb teha, kui anesteetikumide all olev patsient hingamise lõpetab.

Kohtuistungil näidati dramaatilist videot, kus mängiti läbi Jacksoni suremise hetk pärast surmava ravimikokteili manustamist.

Columbia ülikooli professor dr Shafer rääkis kohtus, et Conrad Murray ei püüdnud Jacksoni lõuga tõsta.

"Kõige tõenäolisemalt olid mehe hingamisteed suletud. Michael Jackson püüdis hingata, kuid tema keel oli vajunud kurku," selgitas dr Shafer. "Lihtne lõua tõstmine või instrumendiga keele kurgust eemaldamine oli kõik, mida Jacksoni elu päästmiseks oleks olnud tarvis."

Miks polnud Jacksonil küljes pulsikella?

Süüdistajad väidavad, et dr Murray käis kaks minutit tualetis ning Jacksoni juurde naastes popstaar ei hinganud. Seepeale alustas arst kohe elustamisega.

Columbia ülikooli professori sõnul tehti Jacksoni puhul täiesti näkku karjuvaid vigu, näiteks polnud mehel küljes alarmiga pulsikella. Kui Murrayl oleks olnud vajalik aparaat, oleks see Jacksoni elu päästnud.

"Michael Jackson suri, sest ta lõpetas hingamise - see on veenisisese uinuti puhul eeldatav. Tuleb lihtsalt avada hingamisteed, et õhk läbi pääseks."

Samuti polnud arsti sõnul ühtegi kinnitust sellele, et Jackson oleks olnud teadlik sellest, et ta kaheksa kuni üheksa tundi enne Profatoli manustamist süüa ja juua ei tohi.

Doktor Shafer, kes on Profatoli ekspert, selgitas: "Ta polnud tavapärase riski seisundis, vaid kõrges riskis, sest suurenenud oli oht, et ta võib oksendada ning okse võib tagasi tema kopsudesse valguda."

Arst kritiseeris doktor Murrayt, et popstaari magamistoast puudus imipump, sest ka väikseim oksekogus kopsudes oleks võinud Jacksoni tappa.

Profapol pole ohtlik, kui seda õigesti manustada

Istungil näidati videot, kus taaselustati Jacksoni elu viimased hetked ning näidati, kuidas oleks õigesti reageerimisel võidud staari elu lihtsalt päästa.

Näidati ka videot sellest, kuidas Profapoli haigla tingimustes manustatakse.

Lõpetuseks ütles dr Shafer: "Minult küsitakse iga päev "kas sa annad mulle rohtu, mis tappis Michael Jacksoni?"."

"Profapol on väga hea ravim. Ma tahan, et inimesed teadvustaksid, et kui seda õigesti ja õigete inimeste poolt manustada, siis on see ohutu."