Eile õhtul kell kuus Eesti aja järgi algas popikoon Michael Jacksoni ärasaatmistseremoonia. Väga paljudest mustadest luksusautodest koosnevautokolonn jõudis Forest Lawni surnuaia juurest Staples Centeri juurde enne kaheksat, mil halli juurde saabus ka Jacksoni kullast kirst. Koorilaulu taustal asetati kirst lava ette. Seejärel algasid kõned ja esinemised. Fännid hüüdsid hetkeks vaikseks jäänud saalis pidevalt: “Michael, armastame Sind!”

“Michael Jackson oli paljudele iidol, isegi kuningas,” alustas tseremooniat peretuttav pastor Lucious Smith. Seejärel laulis Mariah Carey sätendavas mustas kleidis loo “I’ll be there” ja sõnas peale esitust: “Michael Jackson, igatseme Sind.”

Stevie Wonder esitas loo “I’d never dreamed you leave in summer” ja sõnas: “Lootsin, et sellist hetke ei tule kunagi. Kuigi me vajaksime Michaelit siia, näib, et jumal vajas teda veel rohkem.”

Pärast Wonderi esinemist, mida saatis pikk aplaus, pidasid kõne korvpallurid Kobe Bryant ja Magic Johnson, kes suutsid rahva lõbusate meenutustega ka naerma panna. “Michael hoolis abivajajatest. Ta pääses Guinnessi rekordiraamatusse kui enim heategevusele annetanud staar. Michael Jackson on meiega igavesti,” sõnas Bryant.

Järgmisena esitas Jennifer Hudson loo “Will you be there”. Oma väga emotsionaalses kõnes lausus kodanikuõiguste eest võitleja Al Sharpton, et Jackson tõi inimesed kokku ning liitis mustad, valged ja asiaadid. Seejärel esines John Mayer looga “Human nature”.

Michaeli hea sõber näitlejanna Brooke Shields kohtus popstaariga 13aastaselt. Pikas kõnes meenutas ta pisarais tugevat sõprust, mis neid sidus. “Michael armastas väga naerda. Ta oli suurepärase huumorimeelega, armastas elu, hoolis oma sõpradest, perest ja fännidest.”

Pärast Shieldsi esitas Michaeli vend Jermaine Jackson loo “Smile”, kandes ühes käes kuulsat valget kinnast. Jermaine’i esitus sai sooja vastuvõtu, rahvas tõusis tugevalt aplodeerides püsti. Seejärel said sõna Bernice King ja Martin Luther King III.

Sheila Jackson Lee ütles oma kõnes, et inimesed on süütud kuni pole tõestatud vastupidist. Tema Jacksonit tugevalt kaitsev kõne võitis publiku poolehoiu. Pärast Lee’d kõlas Usheri “Gone too soon”.

Kell 22.30 saigi võimaluse esineda telesaates Britain’s Got Talent 2009 võrsunudimelaps Shaheen Jafargholi, kes sai Jacksoni perekonnalt kutse esinedapopkuninga matustel. Ilmnes, et Michael Jackson plaanis koolipoissikutsuda Londonisse “This Is It” kontserdile laulma.

Järgnesid mitmete artistide esituses Jacksoni lood “We are the world”, “Heal the world”.

Sõna sai Jacko perekond. Tumedates ülikondades, päikeseprillides ja ühes käes valget kinnast kandnud vennad meenutasid väriseval häälel venda. Jacksoni tütar Paris-Michael Katherine Jackson puhkes nutma ja sõnas, et tal oli maailma parim isa. “Armastan teda nii väga,” suutis ta läbi nutu veel öelda. Seejärel kandsid vennad kirstu hallist välja.

Staples Centeri juurde kogunesid fännidehordid, hall ise mahutas 20 000 inimest. Korda valvas rohkem kui tuhat ratsapolitseinikku.

Kõigepealt läks Jacksoni pere Forest Lawn’i surnuaeda. Seejärel viidi kullast kirst Los Angelesi Staples Centerisse, kus legendi ärasaatmisest kujunes üks suurimaid sündmusi kogu LA ajaloos.

Avalikule tseremooniale tuli tuhandeid Jacko fänne, paljud neist pühkisid pidevalt pisaraid. “See oli meie soov, et Michaelit saaks mälestama tulla nii palju fänne kui võimalik. Soovime sel raskel ajal tänada kõiki toetuse ja mõistmise eest,” seisis Jacksonite avalduses.

Lisaks fännidele saabus Staples Centerisse ka palju peretuttavaid ja tuntud inimesi. Teiste hulgas osalesid Ron Boyd (peretuttav), Kobe Bryant, Mariah Carey, Andrae Crouchi laulukoor, Berry Gordy, Jennifer Hudson, Shaheen Jafargholi (Briti talendijahi finalist), Magic Johnson, Martin Luther King III, Bernice A. King, John Mayer, Lionel Richie, Smokey Robinson, Rev. Al Sharpton, Brooke Shields, pastor Lucious Smith (peretuttav), Usher ja Stevie Wonder.