«Terje on mu elu armastus,» ütleb popbändi Jam solist Mihkel Mattisen. Ta oli kallima südame võitmiseks valmis kõigeks.

#p2# Mihkel (26) väärtustab suhetes naistega sisemist ilu ning ta väljavalitule peab olema inimeste heaolu tähtsam kui paks rahapakk. Kui sinna lisada ports pöörasust, siis on popartisti ideaalnaine valmis. Just selline ongi ta elukaaslane Terje Telling (22).

Kuidas sa Terjega tutvusid?
Kohtusime läinud aasta augustis saate «Tähed muusikas» salvestusel. Terje oli seal toimetaja. Olin saates juba kaks korda osalenud ega viitsinud eriti minna. Lõpuks võtsin siiski jalad selga. Nüüd tuleb välja, et see oli mu elu parim otsus. Ilmas juhtub huvitavaid asju, tänaseks on saatus mind «Tähed muusikasse» palgatööliseks viinud.

Oli see armastus esimesest silmapilgust?
Terje ei võtnud kolm kuud vedu. Pidin temaga kõvasti rohkem vaeva nägema kui varem #p3p#kellegi teisega. See oli põnev aeg. Kuna olin kindel, et tahan Terjega elu lõpuni koos olla, siis olin valmis tegema ükskõik mida ja ükskõik kui palju, et ta endale võita. Paljud inimesed annaksid pärast kolme kuud punnitamist alla, aga mina mitte. Terje leidis lõpuks, et ka tema soovib minu kõrval oma päevi veeta. Jumal tänatud, et nii läks. Ma olen hetkel väga õnnelik!

Millega Terje tegeleb?
Ta töötab Pirita majandusgümnaasiumis esimese klassi õpetajana. Tal on väga vahvad õpilased. Muide, mulle tohutult meeldivad väikesed lapsed.

Olete Terjega laste soetamisele mõelnud?
Tahaks tulevikus 2–3 last koju siblida. Mul on praegu kiire eluperiood, aga ehk oleme paari aasta pärast järelkasvu jaoks valmis. Loodan, et meil sünnivad toredad lapsed. Tahan nendega mängida, neid kasvatada ja õpetada. Olen paaril aastavahetusel koolides tasuta jõuluvana mängimas käinud. Põngerjatele rõõmu tegemine toidab hinge. Nad on nii siirad, kui istuvad põlvele ja loevad luuletusi. See on rõõm, mida ei saa rahas mõõta.

Muusiku naine pole kerge olla. Kas kodus pingeid ei teki?
Kindlasti on iga muusiku naise elu raske. Me ei saa nädalalõppe kodus kamina ees hõõgveini rüübates veeta. Aga midagi pole parata, pillimehe pruut peab lahusolekuga leppima. #p4p#Terje käib sageli minuga esinemistel kaasas ja tantsud jõuab enne ja pärast kontserti ära teha. Me tantsime tihti ka kodus, paneme lemmikmuusika peale ja lihtsalt tantsime.

Paljud muusikud on öelnud, et nad hakkasid bändi tegema, et tüdrukute südameid võita. Aga sina?
Tüdrukute pärast küll mitte. Mul pole nende leidmisega probleeme olnud ja pealegi oli mul sel ajal pruut olemas. Päris kindlasti pole ka Terje minuga Jami pärast. Ta teab, et armastan teda ja olen tema kõrval elu lõpuni.

Millised on sinu suhted austajannadega?
Neiud pole end minu pärast oksa tõmmanud. Eesti tüdrukud on suhteliselt tagasihoidlikud. Nad küsivad autogrammi ja ajavad paar sõna juttu. Kui nad isegi rohkemat üritaksid, poleks neil lootust, sest ma armastan ainult Terjet.

Kas on üritatud?
Kindlasti on, aga ma ei pea seda vastu võtma. Muidugi on hea tunne, kui inimestele meeldib mu muusika, aga ma pole kunagi fännidega lähedasi suhteid loonud ega loo kah.

Mida pöörast oled tüdruku südame võitmiseks teinud?
Päris rööbastele ma hüpanud pole, aga väiksemaid asju olen teinud küll. Näiteks otsisin Helsingis tundide kaupa Terjele Soome kaubamärki — põdraliha. Kondasin suurema osa seal veedetud päevast mööda poode, teades, et Terje põdralihast tegelikult nagunii ei hooli. Sain liha ostetud, kuid nagu oli arvatagi, maiustas sellega Terje koer. See polnud küll hullumeelne ettevõtmine, aga mingil määral pöörane kindlasti.

Kuidas tüdrukud sulle muljet avaldada saavad?
Nüüd on see võimatu, sest ma olen oma õnne leidnud. Mulle ei meeldigi pealetükkivalt muljet avaldada proovivad neiud. Olen vana kooli vend ja tahan ise tüdrukute järel joosta ning panna asju toimima.

Millised on naise olulised iseloomuomadused?
Need kõik on Terjel olemas. Neiu peab olema piisavalt pöörane, et temaga kunagi igav ei hakkaks. Ta peab olema hingelt hea, sest halbu inimesi ma ei salli. Ka välimine ilu loeb. Võib tunduda odava jutuna, aga ma hindan kõrgelt eelkõige sisemist ilu. Pikema kooselu puhul on see kõige tähtsam. Mulle on oluline, et partnerite arvamused elust sobiksid, et ühiskonna heaolu oleks tähtsam kui dollaripakk. Ma olen alati tahtnud enda kõrvale õigete väärtushinnangutega inimest. Ja õnneks olen ta leidnud.

Miks Jam uuesti kokku tuli?
Me pole laiali läinudki, vahepeal oli lihtsalt rahulikum periood. Kuna tegutseme ka muusikaprodutsentidena, siis ei jätkunud aega. Pealegi õppisin ma aasta Londonis klassikalist klaverimängu. Kui aasta tagasi hakkas riburada pidi kontserdipakkumisi tulema, otsustasime ka plaadi salvestada.

Kuivõrd oli albumi «Ainus tee» põhjuseks raha?
Plaat pole rahateenimise eesmärgil tehtud. Kui kasumit tuleb, on hästi, aga tegime selle #p6v# eelkõige enese südamerahuks. Eestis on plaadi väljaandmine risk, mida võttes peab olema piisavalt raha, et ka hävides jääks edasi tegutsemiseks midagi taskusse. Kuna meil pole nii suurt kopikat välja käia, siis teeme endiselt koostööd produtsent Aarne Valmisega.

Raha ei mängi siis sinu jaoks olulist rolli?
Mu eesmärk pole rikkaks saada. Olen rahul, kui suudan end normaalselt ära elatada, luua ilusa kodu, mille hoovis saab kasvatada paari toredat koera, osta endale ja naisele korralikud autod ja anda lastele korralik haridus. Need pole hullult kõrged nõudmised, aga eks Eestis on ka neid raske saavutada.

Loodad sa seda muusika abil saada?
Siiani pole õnnestunud, aga lootus jääb. Ma vähemalt proovin, et end hiljem mitte süüdistada. Iga normaalne inimene, kes tahab korralikult teenida, ei hakka muusikaga tegelema. Ta õpib pigem juristiks või kelleks tahes. Kui ma lõpetasin 12. klassi, kaalusin pikalt, kas õpin juristiks või tegelen muusikaga edasi. Muusika on aga pisik, millest naljalt lahti ei saa.

Milline on su sissetulek praegu?
Kuna tegelen paljude erinevate asjadega, siis tuleb kokkuvõttes mõistlik summa. Nälga ei jää ja üüri saan makstud. Olen suhteliselt boheemlane, raha pole mu jaoks number üks. Olen rahul, kuni päris virelema ei pea. Õnneks olen suutnud end elatada endaga vastuollu minemata, see tähendab, et teinud asju, mis mulle meeldivad.

Sa osaled kaptenina teleshow’s «Tähed muusikas» ja esined ööklubides, õppides samal ajal muusikaakadeemias. Mida koolis su tegemistest arvatakse?
Olen koolis alati erakordne isik olnud. Selles mõttes, et tegelnud mitme asjaga. Telesaate lisandudes õpetaja ahhetas, et appi, Mihkel, kuidas sa kavatsed toime tulla. Kuidagi ma ikka jõuan. Näiteks eesti klaverimuusika grand lady Heljo Sepp ütles, et mul pidavat mingi eriline vedru sees olema.

Õppejõud mu tegemistele viltu ei vaata. Nad pigem imetlevad. Ma ei saa aru paljudest oma kaasõpilastest. Need on noored inimesed, kellel peaks olema küllalt energiat, kuid nad ei jõua kooliasjadegagi tegeldud.

Mina tahan elu jooksul võimalikult palju saavutada ja rabelen seetõttu, kuni jaksu jätkub. Pole vahet, kas klassikalise või popmuusikuna, mind köidab muusika tervikuna. Ma üritan mõlemaga tegelda, eks elu näitab, kuhu kaalukauss kaldub.