Viis restorani, raamatud, telesaated - pole ime, et Jamie Oliver teenib ka masu ajal üle kümne miljoni dollari aastas. Ta teab, et niipea, kui ta jala gaasipedaalilt tõstab, võib temaga juhtuda see, mis juhtus konkurent-staarkokK Gordon Ramsay\'ga - tema ärid võivad õhku haihtuda.

Jamie Oliveri (34) abikaasa Jools tahab, et nad tuleval aastal abieluvannet kordaksid. Jamie arvates on see «natuke piinlik». Aga vähemalt aitab see tal meeles pidada, et tulemas on nende abielu kümnes aastapäev. Või on see üheksas? Jamie ei ole selleski päris kindel. Ta on nii rampväsinud, et teab hädavaevalt oma nime.
Jamie'l on käed, jalad ja pea tööd täis. Tal on ametis teleseriaaliga Jamie's American Road Trip ja raamatuga Jamie's America. Hoolt ja vaeva nõuavad viis restorani ja postimüügifirma. Ta peab poliitikutele ja staaridele süüa tegema ning hoolitsema oma perekonna eest, kuhu kuuluvad abikaasa Jools ning seitsmeaastane Poppy, kuueaastane Daisy ja kuuekuune Petal.
Jamiel ja Joolsil on lapsehoidja, kes võimaldab pereemal paar päeva nädalas vabaks võtta. Nädalavahetustel hoolitseb laste eest Jamie. Kas ta saab sellega hakkama? «Ma töötasin seitsmel päeval nädalas, kuni sündis Petal,» räägib Jamie. «Siis ütles Jools: «Olgu, esmaspäev-reede on sinu, nädalavahetused minu päralt.»
Igaüks, kel on kolm last, teab, et see on raske. Rikkus teeb selle natuke kergemaks.»
#end#
Perekonna vaev ja rõõm
Jamie on väga rikas. Möödunud aastal õnnestus tal oma ettevõtete kasumit tõsta kuuelt miljonilt dollarilt 11 miljonile dollarile. Kuid kogu selle rikkuse juures on kolme lapse kasvatamine ikkagi nagu sõit mägiraudteel. «Nad virutavad endiselt vasakule, paremale ja keskele,» naerab Jamie. «Ma olen oma tüdrukutesse absoluutselt kõrvuni armunud. Ma ei teadnud, et kedagi saab nii väga armastada. Kuus ja seitse on hull iga. Ma räägin nendega nagu sõpradega. Sul võib olla inspiratsioon, rahu ja elu kõige õnnelikum minut, kuid sa oled ikkagi tapatalgutest 15 sekundi kaugusel.»
Kõlab väsitavalt. Mida Jools arvab? Millal Jamie tema jaoks aega leiab? «Nagu see abieludes kipub olema, ei leia ma tema jaoks piisavalt aega,» tunnistab Jamie. «Jools toidab Petalit rinnaga. Kuu-paari pärast peaksime saama natuke kahekesiolemise aega.»
Niisiis ei ole see abielu hetkel väga kirglik. «Me oleme üsna romantilised, eriti kui arvestada, et oleme kümme aastat abielus olnud. Kuid ka meie vajame aega, kui lapsed meil kõhu peal ei trambi.»
 
Emaks loodud
Jamie ja Jools tutvusid 1993. aastal, kui Jools oli 17aastane, ja abiellusid seitse aastat hiljem.
«Mul kulus tükk aega, et teda endale  võita,» pihib Jamie. «Mul olid mõned tüdruksõbrad enne teda olnud, aga ma alustasin hilja - olin umbes 16aastane. Tüdrukud meeldisid mulle, aga nad ei tundnud minu vastu huvi. Ma ei saanud nendega hakkama. Iga kord, kui ma suu lahti tegin, kõlasin ma nagu Scooby Doo. Ma ei julgenud neid kunagi välja kutsuda. Joolsi kohtama kutsudes õnnestus mul kõnnitee serval komistada. Õnneks oli ta nõus ja ma tulin talle järgmisel päeval järele. Leidsin, et ta on suurepärane, vapustav, ilus, armas, kena ja mõistlik - fantastiline tüdruk. Tema tahtis lihtsalt emaks saada ja oligi kõik. Ma ei saanud sellest üldse aru. Miks ta emaks tahab saada? Me kõik tahame, et meil oleks töö, karjäär, on ju nii? Kõik inimesed mu ümber olid sellised. Alles siis, kui ta emaks sai, sain aru, kui aus ta oli olnud.»
Emaroll on jäänud Joolsi põhirolliks. «Joolsil pole aimugi, mida ma päevast päeva teen. Ta ei tea, mitu restorani mul on. Ta on ema ja see on tema maailm. Ma tean, et meid peetakse täiuslikuks paariks, aga me kakleme kõige pärast - aja, töö, kojujõudmise, sõpradega väljas käimise pärast. Mul on hädavaevalt aega, et sõpradega kohtuda. Kõik, mis ma endale nädalavahetuseks planeerin, jääb ära.»
 
Suured riskid
Lähikuudel on Jamie'l sõprade jaoks veelgi vähem aega. Ta teeb Ameerikas kuueosalise sarja, mille eesmärk on muuta ameerika kõige ebatervislikumate linnade elanike toitumisharjumusi. See tähendab paraku, et perekond jääb jälle tagaplaanile. «Muidugi tahaksin ma oma lapsi rohkem näha, aga ma tean, et ei tohi sellele mõelda,» ütleb ta. «Kui mu restoranid põruvad, jään ilma nii oma majast kui ka kõigest muust. Kõik, mis mul on, kindlustab kõike muud. Viimase kümne aasta jooksul on meist kõigist kõva laenuralli üle käinud. Paljud restoranid sulgevad uksed. Mu elu on 110protsendiliselt kaalul. Kõik võib juhtuda.»
Kuidas suhtub Jools sellesse, et nende kodu on seotud Jamie Oliveri brändiga? «Ma isegi ei räägi talle sellest,» tunnistab Jamie.  «Ta oleks õnnelik ka väikeses Cotswoldsi talumajas. Ta ei vaja suuri maju. Olgu, ta oleks pisut endast väljas, kui me peaksime getosse kolima.»
Jamie ärid peavad püsima ka laste pärast. Poppy ja Daisy õpivad erakoolis. «Kuue- ja seitsmeaastaselt kirjutavad nad paremini kui mina 13aastaselt,» imestab Jamie. Tegelikult ei peaks ta imestama. Koolis ei läinud tal düsleksia tõttu sugugi hästi ning ta lõpetas kooli ilma kvalifikatsioonita.
 
Toit kui elupäästja
Ent siis leidis Jamie toidu. Ja toit päästis ta elu. «Ma olin koolis täielik luuser. Olin aasta üks kolmest kõige kehvemate tulemustega õpilasest. Kuid mul vedas, ma kasvasin üles pubis. Mulle ei antud taskuraha, ma pidin seda teenima. Niisiis olin ma kogu aeg köögis ja panin asju kokku. Mäletan, kui vabastav see oli, et sain asju puudutada ja nende lõhna tunda, selle asemel, et mingi paberitüki kohal orjata. Mulle ei meeldinud tundides käia, sest ma teadsin, et ei saa seal kaasa rääkida. Minu kohalolu oli destruktiivne - aga ma ei jäänud kunagi vahele.»
Jamie telekarjäär algas, kui ta läks tööle Londoni River Cafe'sse. BBC tegi restoranist dokumentaalfilmi ja Jamie juhtus tööl olema, kui filmiti kööki. Ta avaldas filmi tegijatele muljet ning peagi sai ta oma telesarja Naked Chef ning andis välja esimese kokaraamatu. 24aastaselt oli Jamie juba miljonär.
«Ma ei teinud ennast miljonäriks,» jääb Jamie ka sel teemal ausaks. «Inimesed tegid minust miljonäri ja see muutis mind väga, väga kiiresti. Ma maksin võlad, abiellusin ja sain staarkokaks. Kuid edu, mille avalikkus oli mulle andnud, tegi mind rahutuks. Ma tahtsin midagi vastu anda.»
Niisiis avas Jamie heategevusrestorani Fifteen, milles ta õpetas noori puudega inimesi süüa tegema. Restoran sai Londonis ülipopulaarseks ning peagi avas Fifteen uksed ka Amsterdamis, Cornwallis ja Melbourne'is. «Fifteen oli halastamatu. Ma investeerisin sinna kogu raha, mis mul oli. Ma tahtsin seda teha. Ma suutsin seda teha. Ma tegin seda. Ma tahtsin näidata, et ka peksupoiss võib särada. Kõik, keda ma armastasin, ütlesid, et ma seda ei teeks - välja arvatud Jools. Ta oli vapustav. Mida iganes ma ka teha ei tahtnud, tema oli poolt.»
 
Tervisliku toidu nimel
Seejärel alustas Jamie uues telesarjas School Dinners võitlust ebatervisliku toidu vastu koolides. «Me oleme jõudnud punkti, kus meie lastele on määratud surra noorelt,» räägib ta kirglikult. «Toit ja välimus mõjutavad tohutult noore inimese elu - tema enesehinnangut, tema seksuaalelu, tema karjääri. Selleks ei pea olema akadeemik, et välja arvestada, kui palju tervislik toitumine meie tervishoiusüsteemil raha säästa aitab. Mind teeb murelikuks, et inimesed, kes meie valitsust juhivad, pole pidanud kohvikut - rääkimata suuremast ärist -, aga valitsemine on lõppude-lõpuks äri.»
Jamie'l paistab ärivaistu olevat. Ta serveerib oma restoranides ligi 100 000 sööki kuus ning on majanduskriisist hoolimata tööle võtnud 3000 uut inimest. Kuidas see võimalik on?
«Ma pole sellele ise veel pihta saanud,» ütleb ta. «See on instinktiivne. Mul on kõrgeltarenenud õige ja vale tunnetus ja ma olen inimestesse investeerinud. Olen suhetes väga emotsionaalne - usaldagem üksteist, hoolitsegem üksteise eest! - ja sealjuures pole üldsegi tähtis, kas suhe on naise, sõbra, kolleegi või alluvaga.»
Aga mis saab ikkagi abieluvande kordamisest? «Kui Jools seda tahab, siis ta seda ka saab,» lubab Jamie. «Joolsi elu tähtsaimad hetked on abiellumine ja laste saamine. Kui ta tahab uut pulmapäeva, siis miks mitte.»