«Eesti on väga kaunis maa ja ma tahaksin seda külastada esimesel võimalusel,» sõnab eesti juurtega Itaalia filmitäht ja seksisümbol ORNELLA MUTI. Vestlesime Ornellaga Riias, tema loodud ehtekollektsiooni esitlusel.

 
Jätkuvalt kõrgvormis, veidi eesti päritolu näitleja Ornella Muti (53) on endas avastanud ehtekunstniku. Cannes ja New York’i järel valis ta oma kauba esitluskohaks Läti pealinna Riia.
Mitme turvamehe saatel ajakirjanikega kohtuma saabunud Ornella Muti ümber valitseb tõeline keeltepaabel. Valdavalt läti- ja venekeelsed küsimused ja itaaliakeelsed vastused. Kohe pressikonverentsi alguses tõuseb püsti üks vene keelt kõnelev läti ajakirjanik ja üritab Ornella Muti ema eesti päritolu ümber lükata. Ei õnnestu.


Kust on pärit need kaunid näojooned ja kuidas on siis ikkagi lood teie päritoluga? Mu ema on eestlane, Võrus sündinud Ilze Renate Krause. Eesti on väga kaunis maa ja ma tahaksin seda külastada esimesel võimalusel. Muidugi võib minu mõningaid iseloomujooni ja juuri nimetada eesti- või kui keegi soovib ka kergelt slaavipärasteks. Oli ju Võrus piisavalt palju segatud verd.

Kas mäletate oma ema?
Muidugi mäletan. Ta on veel täitsa elus. Minu ema on minu ema. Ta on minu jaoks kõik. Mu isa suri varakult ja ema kasvatas mind.
#end#
Mida ema Eestist rääkinud on? Ta rääkis palju asju. Perekonnast, koolist, minu vanaisast, lihavõtete tähistamisest, kookide ja pasha tegemisest ning paljudest teistest pisikestest asjadest, nagu külmast talvest ja sellest, kuidas mu vanaisa ennast hommikuti lumega väljas pesi. Need jutud läksid aja möödudes aina ilusamaks, sest ta lahkus Eestist 14aastasena Poola ega saanud kunagi enam koju tagasi minna. Ta kodunes hoopis Itaalias, kuhu ta sattus koos teiste sõjapõgenikega.

Kuidas elab teie perekond? Mul on kolm last. Ma olen õnnelik siis, kui minu lapsed on õnnelikud. Naike on juba ise filminäitleja ja staar, Carolina otsib oma teed ja Andrea on veel päris väike. Elus ma unistan harmooniast ja sellest, et minu lapsed elaks harmoonias.

Kellele mõtlesite oma ehtekollektsiooni luues? Naistele meeldivad kaunid riided ja ehted. Ma tahtsin luua ilusa ja kvaliteetse ehetekollektsiooni, mis oleks kättesaadav mõistliku hinnaga. Ma ei mõelnud ainult kunstile ja eneseväljendusele, vaid ka kandjale.

Kas tuleb ka järgmine kollektsioon? Ma kahtlemata jätkan. Tulevad uued kollektsioonid. Mind huvitab nii lihtsus kui ka keerukus detailides.

Kas teemandid on tüdrukute parimad sõbrad? Ma ei ole väga nõus selle väljendiga. Igaühel on oma eelistused. Mina isiklikult eelistan rubiine.

Kas on plaanis mängida ka mõnes Eesti filmis? Olid plaanid ja soovid, kuid projekti rahaasju ei suudetud korda saada. Film oleks rääkinud ühe veidi eesti päritolu Rootsi kirjaniku loo.

Milline on teie strateegia filminäitlejana? Produtsendid mõtlevad kasumile, televisioon alati reklaamirahadele ja see kõik loob näitlejatele võrdlemisi komplitseeritud olukorra. Ma üritan selles kokteilis ellu jääda ja välja ujuda ning loota, et inimesed lähevad filmi ka kinno vaatama. Muide, mu ema oli väga hea ujuja. Tavalised itaallannad ei ujunud, aga tema küll.

Mis on teie ilu saladus? Enda eest tuleb pidevalt hoolitseda. Söömine, liikumine, hingeseis ja armastus — kõik peab olema kooskõlas. Praegu me jälitame ideaalse vormi ja kõhnuse müüti, kui palju see ka ei maksaks. Ma söön vähe. See tähendab, et ma söön, kuid kontrollin ennast. Kõige olulisem on leida tasakaal. Mul on see ilmselt õnnestunud, sest olen kõige seksikam Itaalia vanaema.
Vahel aitab ka see, kui abielluda ilukirurgiga. Kui minu kõrval on ilukirurgist abikaasa Stefano, siis mulle tundub, et ma ei vanane kunagi.

Te ei karda endiselt oma keha alasti eksponeerida? Kui mulle pakub väga hea fotograaf pildisessiooni kalendri jaoks, siis ma teen seda rõõmuga. Minu jaoks ei ole küsimus alastiolemises, vaid kunstilises tasemes. Filmides sõltub asi rollist endast ja sellest, kes seda osa pakub. See on suur töö avada oma keha, sest avad sellega ka oma hinge. Kui võtta kaamera ees riided ära, siis see ei ole sama kui ennast lihtsalt paljastada või rannakabiinis riideid vahetada.

Millal saabute esimest korda Eestisse?
Ma arvan, et oktoobris. Siis võib-olla veidi pikemaks, kui oli mu Riia-visiit.



Fakte Ornella Mutist

· Ornella Muti (Francesca Romana Rivelli) sündis 9. märtsil 1955. aastal Roomas. Tema isa, kes pärines Napolist, oli ajakirjanik. Ema töötas skulptorina.
· Ornella Muti näitlejakarjäär algas 14aastaselt Itaalias, kui ta debüteeris režissöör Damiano Damiani filmis «Kõige ilusam naine» (La moglie più bella).
· Ornella Muti on Damiani välja mõeldud loominguline pseudonüüm. Teda on nimetaud Sofia Loreni ja Gina Lollobrigida järglaseks.
· Ornella varjab oma esimese lapse, veetleva Naike Rivelli sünni saladust juba 27 aastat. Väidetavalt on lapse isa keegi hispaania päritolu produtsent.
· Tema esimene abielu näitleja Alessio Oranoga jäi lastetuks, teisest abielust Federico Facchinettiga on tal kaks last.
· Ornella on kolmandat korda abielus, seekord Stefano Piccologa – eduka arstiga, kes spetsialiseerunud plastilisele kirurgiale. Algul nad varjasid oma suhet ning sõites puhkusele, elasid hotellides valede perekonnanimede all.

Noppeid Ornella Muti karjäärist
· 1974. aastal tõi Ornellale esimese edu režissöör Mario Monicelli film «Rahvalik romaan» (Romanzo Popolare). Ornella mängis unustamatut Vincencinat.
· 1976. aastal mängis ta duetti Gerard Depardieuga Marco Ferreri filmis «Viimane naine» (L'ultima donna).
· 1980. aastal mängis ta koos Adriano Celentanoga komöödias «Tõrksa taltsutamine» (Il bisbetico domato), mis tegi Ornella üleöö kuulsaks ka Eesti NSVs.
· 1980. aastal oli ta ka unustamatu uhke ja salakavala printsessi Aura rollis, Mike Rogersi filmis Flash Gordon, mis kuulub USA 100 parima filmi nimekirja.
· 1984. aastal mängis ta Odetat Volker Schlöndorffi filmis «Swanni armastus» (Un amour de Swann). Tema võttepartneriteks selles filmis olid Jeremy Irons, Fanny Ardant ja Alain Delon. Tolleks hetkeks oli Ornellast saanud Itaalia kinokunsti sümbol välismaal, sealhulgas USAs ja Prantsusmaal.
· 1991. aastal mängis Ornella John Lendrisi filmis «Oscar» koos selliste staaridega nagu Chess Palminteri, Vincent Spano, Sylvester Stallone, John Travolta, Kirk Douglas ning Don Amiche.
· Eri riikides on Ornella Mutile toonud kuulsust erinevad filmid: Saksamaal Sherry Hormani film «Lesed» (Widows,1997) ja režissöör Giovinazzo filmi «Kartmatu» (Unscarred, 1999); Prantsusmaal rollid sellistes kultusfilmides nagu Luki Belvo «Seltskonnalõvid» (Jet set, 1999), «Triloogia» (Trilogie, 2001) ja «Päevitunud-3» (Les Bronzés 3, 2005).