JOHN TRAVOLTA (54) ja Kelly Prestoni (46) 16aastane poeg Jett suri Kawasaki tõve komplikatsioonide tagajärjel. Ema väidab, et laps haigestus 15kuuselt vaibapuhastusvahendite kasutamise tõttu.

Jett Travolta suri oma pere suvekodus Bahama saarel. Poiss oli krambihoogude käes vaeveldes oma pead vastu vanni tagunud. Elustamiskatsed ei andnud tulemusi. Jett viidi haiglasse, kus ta tunnistati surnuks.
«Tahame edastada oma sügavaima tänu kõigile neile, kes väljendanud meile oma kaastunnet ja armastust,» ütleb abielupaar oma ühisavalduses. «Jett oli kõige fantastilisem poeg, keda kaks lapsevanemat oskaksid tahta. See on murdnud meie südamed, et meie aeg temaga jäi nii lühikeseks. Me pühitseme tema olemasolu kogu oma ülejäänud elu. Oleme saanud kaastundeavaldusi igalt poolt tervest maailmast ja me täname kõiki palvete ja toetuse eest.»
 
Puhtuse ohud Kelly Preston on rääkinud, et poeg haigestus Kawasaki tõppe 15kuuselt. Naine usub, et süüdi on vaibapuhastusvahendid, mida nende kodus vahetult enne lapse haigeksjäämist kasutati. Haigus on küll ravitav, kuid põhjustab ettenägematuid komplikatsioone. Näiteks võib tõbi kahjustada südant.
Kawasaki tõve põhjustest ei teata palju. Mõned uurimused näitavad tõepoolest seost vaibapuhastusvahenditega. Uurimustest selgub ka, et sagedamini haigestuvad sellesse rikkamatest peredest pärit lapsed.
#end#
«Jetti immuunsüsteem varises kokku. Ta jäi väga haigeks. Tal oli kõrge palavik. Ma jooksin temaga arstide vahet, kuid keegi ei saanud aru, mis tal viga on. Tema keha kattus lööbega, tema lümfisõlmed olid paistes - see oli kohutav,» on Kelly rääkinud. Los Angelese lastehaigla arstid panid lõpuks diagnoosi - Jetti vaevab Kawasaki tõbi. «Nad ei tea, kuidas sellesse haigestutakse. Ja ometi oli haigla Kawasaki tõvega lapsi täis. Ma polnud sellest kunagi kuulnudki. Nad andsid mulle ankeedi, milles oli 50 küsimust. Ma rääkisin kõigiga - iga viimse kui lapsevanemaga - ja kõik nad olid viimase paari nädala jooksul oma vaipu puhastada lasknud. Me peame sellest rohkem teada saama.»
 
Ei keemiale Jetti astma ja allergiate tõttu viidi Travoltade kodust kõik kemikaalid minema. «Me oleme 90 protsenti orgaanilised. Meil on natuke konserve ja natuke rämpstoitu,» rääkis Kelly.
Mure laste tervise pärarast oli nii suur, et 2002. aastal tegi Kelly video, milles ta lapsevanematele kodukeemia ohtudest rääkis. Videot näitas Oprah Winfrey oma show's.
«Kui sain teada, et ootan last (praegu kaheksa-aastast tütart Ella Bleu'd), siis esimese asjana tahtsin olla kindel, et mul on täiuslik kodu, kuhu laps tuua,» rääkis Kelly. «Mul oli tohutult pesapunumise energiat. Te kindlasti teate seda tunnet. Aga mõnikord, kui me arvame, et toimime õigesti - näiteks küürime lastetoa puhtaks, või puhastame vaipa - kutsume me tahtmatult oma lapse maailma ohtlikud kemikaalid. Isegi see, mis neist kemikaalidest maha jääb, võib probleeme põhjustada, nii et hoiduge kemikaalidega liialdamisest.»
 
Uued teooriad Nüüd hoiatab ka USA Laste Tervise ja Keskkonna Koalitsioon, et peale vaiba puhastamist ei tohiks lapsi ruumi lasta vähemalt neli tundi. Kawasaki tõvest ei teata aga tänaseni piisavalt. Viimased teooriad sesotavad haigust teatud bakterite, nakkuse ja geneetilise eelsoodumusega.
«Sel pole mingit pistmist kemikaalidega šampoonis või vaibakiududes,» ütleb Bethesda Allergiate ja Nakkushaiguste Rahvusliku Instituudi epidemioloog David Morens. «Pigem on asi õhku paiskuvates kemikaalides. Vaibas on terve bakterite, spooride ja seente ökosüsteem, mis seal kasvab.»
2007. aastal võitlesid Travoltad kuuldustega, nagu keelduks nad poja autismi avalikult tunnistamast, väites, et laps põeb hoopis Kawasaki tõbe. «Travoltad on fantastilised, armastavad lapsevanemad, nende prioriteet on lapsed,» ütles paari advokaat. «Nad on alati oma laste eest parimal viisil hoolitsenud. Igaüks, kes väidab vastupidist, haavab seda armastavat perekonda, levitades valet ja laimu.»
 
Perekonnale pühendunud
John ja Kelly tutvusid filmi The Experts võtetel 1989. aastal. Nad abiellusid kaks aastat hiljem. Aasta hiljem, 1992. aastal, sündis Jett. Ta tuli ilmale vastavalt saientoloogia õpetusele täielikus vaikuses, sest, nagu ütleb John: «Verbaalsed väljaütlemised salvestuvad beebi meeltesse, põhjustades hiljem hirmu, neuroose ja isegi psühhosomaatilisi haigusi.»
Johni jaoks oli poja sünd ülim õnnehetk. Näitleja on rääkinud oma elulookirjutajale Douglas Thompsonile: «Ma pole Kelly't kunagi nii palju armastanud kui siis, kui ta sünnitas Jetti. Ta toob mu ellu stabiilsust. Meiega võib juhtuda mida tahes, me saame sellega hakkama.»
Kui Jett haigestus, säilitasid John ja Kelly optimismi. Nad aitasid lapse organismi puhastada ning innustasid teda sportima. Poja haigusest nad eriti ei rääkinud. John on seda maininud vaid korra - siis, kui tema advokaat lükkas ümber kuulujutu, nagu põeks Jett autismi. Just Jetti haiguse pärast tegi John piloodipaberid ja hakkas oma perekonda eralennukitega sõidutama ise.
 
Teine valus kaotus
Ehkki miski ei valmista lapsevanemat ette lapse surmaks, on John juba ühe valusa kaotuse üle elanud. 22aastaselt armus ta telefilmi The Boy in a Plastic Bubble võtetel näitlejatar Diana Hylandisse. Travolta mängis puuduliku immuunsüsteemiga poissi. Hyland kehastas tema ema. Paari kooselu oli jõudnud kesta pool aastat, kui Diana vahetult enne jõulupühi enda arvates grippi haigestus. Kui ta uuel aastal arsti juurde jõudis, diagnoositi tal kaugelearenenud vähk. Ta suri järgmisel päeval.
«Mul on kogu aeg tunne, et ta on minuga,» on John öelnud. «Tema kavatsused on. Diana soovis mulle parimat.»
Johni õde Ellen arvab, et see oli tema elus esimene valus löök. «Kuni Diana surmani arvas ta, et saatus on tema kontrolli all. Ta polnud midagi traagilist kogenud. Ta ei saanud enam kunagi endiseks.»
Saientoloogiale on John truuks jäänud ning asjassepühendatud usuvad, et kirik pakub raskel ajal lohutust. «Johnil on Kelly ja nende kaheksa-aastane tütar Ella,» ütleb Thompson. «Nende pere ei saa enam kunagi endiseks, kuid nad võivad oma leinas üksteiselt tuge otsida.»