Nordea panga juhi kohalt kinga saanud JUHANI SEILENTHAL ei soovi oma karjäärialastest kavatsustest midagi rääkida. Mis ei tähenda, et ta istuks, käed rüpes.

Juhani Seilenthal (31) on üks olümpialootuse Marko Alberti (24) toetajaid. Kuigi jõulude ajal hoiab ise madalat profiili. Taban ta mobiiliga pere keskelt. «Ma ei ole edev inimene. Meediasse sattusin seetõttu, et tol hetkel ei olnud mitte keegi teine Nordea Panga juhatusest nõus suhtlema ajakirjandusega,» seletab Seilenthal.

Seilenthali populaarsus kasvas ja jõudis haripunkti hetkeks, kui ta pangast lahti lasti. Eesti Päevalehe andmetel kutsus Nordea juhtkond Seilenthali õlut jooma, et kannu taga rasked mälestused unustada. Kuid Juhani Seilenthal ei joo õlut. «No ei maitse. Viski oleks teine asi.»

Juhani on spordimees. Ta osales rahvajooksude traditsiooni taastamises ja toetab täiel rinnal triatloni. «Olen poolteist aastat olnud Eesti Triatloni Liidu juhatuses. See ala sobib eestlaste loomuga.» selgitab Seilenthal.

Valu, piin ja hullus

Triatloni Raudmehe-võistlus ei ole normaalsetele inimestele. Joosta maratoni on valu ja hullus. Kuid enne seda ujuda 4 kilomeetrit ja kütta jalgrattaga 180 kilomeetrit on valus.

Sisekaitseakadeemia lõpetanud ohvitser Marko Albert harrastab olümpiatriatloni. See on veidi kergem: 1,5 kilomeetrit ujumist, 40 kilomeetrit ratast ja 10 kilomeetrit jooksu.

Need, kes tahavad võtta triatloni kerge pühapäevaspordina, saavad proovida igal suvel mitmel pool Eestimaal korraldatavaid lühemaid sprindidistantse.

Tartu Ülikooli juristiharidusega ekspankur Seilenthal on olümpiatriatloni läbinud kaks korda. Viitnal sai ta Marko Albertilt tunni ajaga pähe. Albert on aga tippsportlane, Seilenthal laisavõitu, oma rõõmuks vormi hoidev rahvasportlane.

Albert on pärit Tallinnast Nõmmelt, Seilenthal Tartust, kuigi suur osa teadlikust lapsepõlvest möödus Soomes Helsinkis. Juhani isa oli Helsinki ülikooli ja hiljem Jyväskylä ülikooli külalislektor Tõnu Seilenthal.

Alberti isa juhib kiviladumise firmat. Perekond on andnud poja spordiharrastust toetades tõsise panuse.

Uus-Meremaa maailmameistrivõistlustele jättis Albert minemata. «Raha tuli kokku hoida,» mainib Seilenthal.

Uus aasta tuli Floridas

Praegu on Marko Albert koos teise lootustandva triatlonisti Ain-Alar Juhansoniga USA triatleetide treeninglaagris Floridas. Peatuvad ka Microlinki asutamisega maksejõuliseks saanud Eesti ärimehe Rainer Nõlvaku juures. Alberti tüdruk Kai jäi Tallinna. Küll aga on sportlasel võimalik Floridas tegelda oma hobi, hispaania keelega.

Raudmehe elu koosneb treeningust. «Novembris: ujusin 77,8 kilomeetrit, sõitsin 4,5 tundi pukki, jooksin 252 kilomeetrit ja olin jõusaalis 24 tundi. Kokku tuli treeningtunde 74. Detsembrist on tehtud 3 nädalat, kokku 79,5 kilomeetrit ujumist, 15,4 tundi pukki, 232 kilomeetrit jooksu, 20,8 tundi jõusaali, kogu treeningmaht 80 tundi,» kirjutab Albert oma päevikus.

See ei ole meelakkumine. Aga Albert tahab olümpiale jõuda. Tal on kaks võimalust: Ateena 2004 ja Peking 2008. Nondeks hetkedeks, kui tervis vastu peab, on ta vanuse poolest elu tippvormis.

Ka Seilenthalil endal on kõvad plaanid. «Pean olema veel 34 aastat rivis. Inimese tähtsaim vara on tervis: nii vaimne kui ka füüsiline,» kinnitab ta. Juhani lähim plaan on siiski võitu saada külmetusest.

Aasta katsumus

Marko Alberti möödunud aasta raskeim hetk oli Sofias, maailmakarikavõistluste etapil.

«Võistlus on läbi ja ma olen väga väsinud. Täna oli siis selle hooaja esimene võistlus, mis läks täiesti aia taha. Ujusin välja teisena, seejärel sõitsin koos sloveenlase Uros Semega suurest pundist eest ära. Ratta lõpuks oli vahe kaks minutit. Juba jooksu alguses tundsin, et kõik ei ole õige, kuid lootsin lõpuni vastu pidada. Siis aga tuli täielik kustumine. Ma pole kunagi varem võistluse ajal pidanud käima, selleks et edasi liikuda. Lõpetasin, aga ei tea, mis koha ja ajaga. Arvatavasti oli koht pärast 20ndat. Võtsin teadlikult riski rattas kahekesi punnides, kuid täna maksis see väga valusalt tagasi. Ei ole eriti hea vaada, kuidas esimesed naised mööda jooksevad nagu postist!,» seisab Marko Alberti päevikus.

Loodetavasti oli see õpetlik katsumus enne Ateenat. «38kraadine kuumus oli. Sain nagu haamriga pähe,» ütleb Albert tagantjärele.

Seilenthali jama tuli aasta lõpus. Selle suurust võib mõista ühest ajakirjandusele poetatud lausest: «Mul lubati jääda Nordea kliendiks.»

Juhani Seilenthal on ehitanud maja Nordeast võetud laenuga. Kogu konfliktist jääb mulje, et skandid plaanisid Seilenthali kohe Kopenhaagenis Väikse Merineitsi kuju kõrvale ära uputada, kuid siis kinkisid mehele elu ja võimaluse mitte kolida laenuga Hansapanka.

Seilenthal ei soovi kommenteerida. «See on üks teine lugu, millest võib mõni teine kord rääkida. »

2004 — olümpia-aasta

Järgmisel aastal on Alberti suurim eesmärk Ateena olümpial hästi esineda. Mehe treener Jüri Käen ütlevat, et enne seda pole mõtet üldse pasundada.

2003. aastast on Albertil paunas sõjaväelaste maailmameistrivõistluste hõbe ja Euroopa meistrivõistluste 11. koht.

Juhani Seilenthal läbis 2003. aastal Helsinki maratoni 3 tunni ja 57 minutiga. Uut maratoni ta praegu ei plaani. Küll on ta andnud lubaduse proovida ära n-ö pool-Raudmees. Karjäärialaste ideede kohta ei räägi ta midagi. Juhani vend Jüri on Eesti suursaadik Itaalias. «Venna jalajälgedes ma käia ei kavatse. Meie peres on igaüks pidanud ise hakkama saama,» ütleb Seilenthal.

Tema sõnul on ta panus Alberti edusse vähetähtis. Treener Jüri Käen, laulja Uno Loop, eelmine triatloniliidu president Urmo Raiend ja tänane president Monika Salu, ohvitser Heino Märks eelkõige, loetleb ekspankur tegijaid, kel pole oma kalleimast varast, ajast kahju olnud.

 

Neli küsimust Marko Albertile:

Kes sa oled?

Olen sündinud ja kasvanud Nõmmel. Praegu elan koos vanematega Pääskülas. Haridust omandades sai spordi pärast mitmeid kordi koole vahetatud, kuid nii põhikooli kui ka keskkooli lõpetasin Eesti Spordigümnaasiumis. Edasi läksin õppima Eesti Riigikaitse Akadeemiasse (praeguse nimega Sisekaitseakadeemia). Alguses astusin Sõjakooli, kuid hetkel, mil tuli valida, kas ohvitseri amet ilma spordita või mõni muu amet spordiga, tegin otsuse õppida Politsei Kolled?is. Triatloniga tegelen 1997. aasta sügisest. Sportlasteel on mul olnud mitmeid eeskujusid. Triatleetidest on minu eeskujuks Kirill Litovtshenko. Temalt õppisin triatloni põhitõed ja samuti on ta mind alati toetanud nõu ja jõuga.

Kuidas läheb sul tüdruksõber Kaiga?

Kai toetab mind mu tegemistes täielikult, ehkki pikad lahusolemised ei ole kerged. Viimaseid tuleb aga palju ette. Võimalus muidugi on, et Kai tuleb mõnikord mõneks nädalaks kaasa.

Kodus olles treenime natuke ka koos, nt jõusaal või lühemad jooksuotsad. Kail on siiski veel teha ülikooli viimane kursus ja sport tuleb selle järel. Minu päev koosnebki ainult trennist.

Mis on hetkeseis, kui kaugel on Ateena?

Kui Ateena kohad oleks jaotatud seisuga 1. jaanuar 2004, siis saaksin olümpiale täpselt viimase koha. Kuna Ateena kohad jaotatakse seisuga 8. mai 2004, siis pean oma kohta kaitsma, aga see on päris raske. Ma ei saa mitte nimelist kohta, vaid võitlen, et Eesti saaks koha.

Hinnang eelmisele hooajale.

Suurim võit oli sellel aastal: suurem stabiilsus. Suutsin neljal maailmakarika etapil olla esimese kahekümne sees (6., 11., 12. ja 19. koht), lisaks Euroopa Meistrivõistluse 11. koht ja hõbemedal sõjaväelaste MMil.