«Sind ainult kaupluses näen, juustu kui müüd…» Need tuntud lauluread 80ndate hitist on mässinud teletäht VAHUR KERSNA segasesse juustuloosse.

#p2#«Asi sai alguse Alar Kotkast, kes on üldse keeruline inimene,» põrutab Vahur Kersna (40), kommenteerides juhtumit, mis võib viia ETV kohtuasjani.

Läinud aastal üllitas ETV Kersna initsiatiivil N Liidu päevil salvestatud menumuuvide kolmikvideokassetist koosneva sarja «ETV kuld». Esimesel kassetil näeb mustvalges pildis kuuekümnendate estraadilaule, teisel ja kolmandal juba hilisemat pop- ning rockmuusikat.

Iseenesest on tegu kena ettevõtmisega, ent piits plaksub teisel põhjusel — tegijad ei küsinud enne kassettide müüki paiskamist toonastelt esinejatelt luba. Nüüd nõuab endine laulja, tänavuse Eesti eurolaulu üks looja Alar Kotkas (41) televisioonilt 250 000 krooni trahviraha. Kotkast häirib arhiivitolmust leitud ja tema poolt sisse lauldud noorpõlve hitt «Sind ainult kaupluses näen», mis tirazheeriti talle sõnagi mainimata. ETV-l ja Kersnal on knopka istmikus. Nad olid sunnitud koguni kasseti poelettidelt ära korjama.

«Kotkas on uss!»
«Tegelikult ei ole nad seda siiani teinud,» pahandab muusik Jaak Ahelik, kes võttis asja Kotka nimel üles. «Mina ütlesingi Kotkale, et näed, teiste seas on ka sinu lugu seal peal. Ta oli väga nördinud! ETV poolt on see ju sulaselge piraatlus. Aga aeg, kus kunst kuulus rahvale, on ju möödas!»

Kotkas on probleemist kuulnud, aga ei rohkem kui poole kõrvaga. «Tean, et Eesti Esitajate Liit on saatnud ETV-le sellekohase kirja,» selgitab Kotkas. «Ilmselt vennad apelleerivad seal minu nimega.»

Produtsent Kersna peab Kotkast aga sõna otseses mõttes ussiks. «Kui Eesti Esitajate Liit polnud varem halligi teinud, siis nüüd nägid nad võimalust ja võtsid tuule alla, hakkasid ussi ajama.»

Kersna üks soov oli panna pidevas rahanappuses vaevlev ETV teenima seda piskutki, mida projekt sisse toob. Teletähe sõnul küsisid nad koos kaasprodutsendi, ETV turundusosakonna juhataja Piret Reinsoniga loa sarja põhiesitajatelt. Kersna möönab, et Kotkalt jäi luba küsimata.

Kersna teab, et  Esitajate Liidu kaudu oli ETV-le esitatud nõude suurus 250 000 krooni. «Kui arvestada, et esitajaid on kogu sarja peale kokku 170 ja kassette müüakse Eesti turu tingimustes ainult tuhat, siis… iga esitaja teeniks selle pealt ainult sente.»
Teletäht arvab teadvat, kus kivi all vähid peidus on. Nii ebainimlikult suurt summat ei näe Kotkas Kersna sõnul iial, küll aga oma ussiajamise tulemust — et juustulaulu kassetil ei avaldataks!

Häbeneb juustulugu?
«Sain aru, et Kotkas pigem häbeneb oma vana lugu,» lausub Kersna. «Aga mõistan ka, et inimesel on oma sisemised probleemid ja heitlused.»
Kaheksakümnendatel ilma teinud «Sind ainult kaupluses näen» #p3#oli Kersna arvates kasseti lõbusamaid lugusid. «See on väga hästi tehtud laul, hea video ja puha,» leiab teletäht. Tema algne soov oli üllas — kinnistada ETV rezhissööride omaaegset tööd. «See juustulaul oli näiteks tollase rezhissööri Raivo Suviste üks briljantsemaid teoseid,» kiidab Kersna. 

Häbenemisejutu peale jääb Kotkas sõnatuks. «Ma ei saa öelda ei a-d ega o-d. Aga seda ei pea ma õigeks, et ETV annab välja piraatkassette. Neil on küll pildi peale õigus, aga fonogrammile mitte.» Ning itsitab: «Nad võivad ju pildi ilma helita välja anda…»
Eesti Esitajate Liidu juhi Urmas Amburi seisukoht on ühene. Esitajal on õigus küsida ETV-lt nii suur summa, kui heaks arvab. «Ma ei oska Kotka soove numbrites kommenteerida, aga kui alustataks menetlust, on autoriõiguste rikkumise trahvi alammäär 250 000 ja ülemmäär 500 000 krooni.»

Amburi sõnul on valdavalt negatiivsed olnud teistegi esitajate vastukajad projektile, milleks neilt pole luba küsitud. Kurja olla vandunud ka Gunnar Graps ning Tõnis Mägi.

Otsad lahti
Milline on loo lahendus? Kersna kui produtsendi nimi seisab küll kassetil, kuid teletäht sõnab, et on ettevõtmisest distantseerunud. «Mina olen siiani seda tööd lepinguta teinud, puhtast entusiasmist,» ütleb Kersna. «Tahtsin selle hästi ära teha, enne kui keegi teine teeb halvasti. Enne kui keegi müüb need videod majast välja mõnele firmale, nagu juhtus sarjaga «Mõmmi ja aabits».

Kersna ei kipu kellegi ees kummardama ja vabandama. Ja tema jaoks on tegu juba surnud projektiga: «Kui selgus, et ETV-st võetakse reklaam välja, leidsin, et ei viitsi sellega enam tegelda. Projekti ei saa ju reklaamida, kuigi see võiks leida suuremat kõlapinda!»

Kotkas leiab, et tal on muidki muresid kui kellegagi vägikaigast vedada: «Mina ei viitsi endast jätta muljet kui kollist, kes kogu aeg kuskil midagi nõuab!»
Urmas Amburil on ETV lubadus, et esitajatele saadetakse lepingud tagantjärele. Ning annaks kõigevägevam, et kokkulepped ka saavutatakse.

Ainsana vibutab rusikat muusikute õiguste eest võitleja Jaak Ahelik. «See on kriminaalpolitsei asi! See on umbes samasugune lugu, et ma ajan kellegi auto ära, ja kui vahele jään, siis ütlen lihtsalt, et viin selle omanikule tagasi!»