USA tabloidiväljaandel TMZ-il on räpparit tundvad allikad, kelle sõnul on Kanye Westi viimaste suurte avalduste taga teda vaevav bipolaarne hoog.

Bipolaarne meeleoluhäire ehk bipolaarne häire on psüühikahäire, mille korral vahelduvad kõrgenenud meeleolu, aktiivsuse ja energiaga perioodid (maniakaalne episood või hüpomaania) ning meeleolu, aktiivsuse ja energia alanemine (depressioon).

Alanenud meeleolu perioodid sarnanevad bipolaarse meeleoluhäire korral tavalise depressiooniga. Maania ajal on patsient ülienergiline, sage on ideedetulv, tihti võtab ta endale võimatuid ülesandeid, mida üritab ka täita.

Sageli loobuvad patsiendid täielikult unest ja söömisest, mis viib üldise kurnatuseni. Kui maaniaga kaasnevad psühhootilised sümptomid, võib patsient meelepetete või luulude ajel olla ohtlik enesele ja teistele ning vajab tingimata hospitaliseerimist.

Kanye Westi tundev allikas väidab, et räppar kannatab bipolaarse hoo all korra aastas ja praegu ongi just see aeg käes.

Kanye teatas Twitteri vahendusel, et kandideerib USA presidendiks ning andis Forbesile intervjuu, millega tekitas kriitikat, segadust ja muret.

Räpparile lähedal olev allikas sõnas, et tema pere on tema pärast mures, aga nad loodavad, et asjad laabuvad nagu on see juhtunud varem. Praegu valmistavad kõige rohkem probleeme mitmed Kanye tehtud avaldused.

Kanye bipolaarne hoog pole takistanud tal tuntud toetajaid saada. Üks nendest on Lõuna-Aafrika ettevõtja Elon Musk, kes veetis räppariga aega mõned päevad enne tema avaldust.

Teised on aga palju skeptilisemad, eriti pärast tema laiahaardelist Forbesile antud intervjuud, kus Kanye loobus Trumpi toetamast, kritiseeris Bidenit, avaldas, et kandideerib Sünnipäevapeo partei nimekirjas, väitis, et tal oli COVID-19, toetas antivaktsiini narratiivi ja rääkis palju jumalast.

Kanye Westi bipolaarne diagnoos on teada mitu aastat. 2018. aastal teatas räppar TMZ Live'ile antud intervjuus, et lõpetas bipolaarsuse vastu ravimite võtmise, kuna see segab tema loovust.

Trump ja Kanye. Foto: Scanpix

Kanye Westi puhul on ka küsitav, kas ta üldse saab niivõrd hilja end kandidaadina üles anda. Kuigi ta on viimastel aastatel toetanud mitmeid vabariiklaste vaateid, siis nüüd ta ei saa kandideerida ei vabariiklase ega demokraadina. Mõlemad parteid on juba enda kandidaadid üles andnud. Vabariiklaste poolelt läheb teist ametiaega jahtima Donald Trump ja demokraatide partei kandidaat on suure tõenäosusega Joe Biden.

Küll aga saab Kanye olla iseseisva partei kandidaat. Selle alla kuuluks ka tema Sünnipäevapeo partei. Seda ta saab teha, kui registreerimiskuupäevad pole möödas. Praeguseks on need kuupäevad möödas Texases, New Mexicos, Indianas, Maine's ja Põhja-Carolina. Ülejäänud osariikide kuupäevad on augustis.

Kandidaadiks saamiseks peab Kanye koguma ka kümneid tuhandeid allkirju oma petitsioonile. Osariigist sõltuvalt erineb allkirjade arv ja teised nõuded.

Kanyel on nüüd umbes kuu aega, et kõik vajalikud toimingud korda saada, et olla päris kandidaat vabariiklaste, demokraatide ja teiste erakondade kõrval.