«Ma olen alati töötanud nagu segane ja ma ei ole kunagi vingunud mitte millegi üle,» ütleb läinud neljapäeval 22. sünnipäeva tähistanud Karmen Pedaru. Kuigi Karmen särab modellimaailma tipus, pole ta unustanud, et on lihtne tüdruk Kehrast.

Karmen Pedaru ütleb, et paljude jaoks on raske jääda niisama lihtsaks tüdrukuks, kui nad olid enne modellitööga alustamist, sest modellindus «võib aju totaalselt pekki keerata». Karmen reisib kolm-neli korda nädalas maailma erinevatesse paikadesse, pidev lähedastest ja sõpradest eemal olemine, hommikust õhtuni kestvad fotosessioonid, väsitavad moešõud… Töö on pingeline, aga tasuv. Modellimaailma ladvikusse kuuluvate kaunitaride teenistus on sedavõrd suur, et sellest jätkub äraelamiseks ka nende lähedastele.


Palju õnne! Kuidas sa sünnipäeva tähistasid?

Suured tänud õnnitluste eest! Sel aastal ma oma sünnipäeva ei pidanud.


Milline on olnud su kõige erilisem sünnipäevapidu?

Eelmisel aasta oli väga tuus sünnipäev. Mulle tehti üllatuspidu, kus olid kõik mu sõbrad.

Millised olid su iluideaalid, kui sa olid 15aastane, ja millised on need nüüd?
Kui ma olin viisteist, siis mul iluideaale polnud. Aga nüüd on selleks Jane Birkin.


Millal sa avastasid, et oled tõeliselt ilus?

Ma arvan, et ma pole seda veel avastanud. Ma ei ole kunagi sedamoodi mõelnud, et ma olen ilus või ei ole. Mulle piisab sellest, et ma olen endaga rahul.

{poolik}

Kui sul oleks võimalik midagi enda juures muuta, siis mis see oleks?

Midagi ei taha muuta. Ma olen siia ilma nii sündinud ja ma aktsepteerin seda.


Mõni aasta tagasi ütlesid sa Kroonikale, et su parimad ilunipid on hea uni ja vähene meik. Lisaksid sa nüüd midagi?

Hea uni kohe kindlasti ning õlid näole ja kehale. Tol ajal ma eriti meiki ei kandud, aga nüüd, kui ma välja lähen, siis teen endale meigi. Ma vihkan foundationit (jumestuskreemi). Ma ei pane näonahale midagi, ainult silmad värvin ära. Ja enne magamaminekut puhastan näo ära.

Lisaksin ka hea spaa, hea massaaži ja näohoolduse.


Modellitöö kurnab vaimselt ja füüsiliselt ning noore inimesena armastad sa kindlasti ka pidutseda – kust ja kuidas ammutad uut energiat?

Jaa, ma armastan väljas käia, kuid mitte klubides. Aga baarides, jah. Kuna ma olen noor, siis energiat on mul küllaga. Järgmisel päeval on natuke raske, aga hea hommikusöök ja vesi aitavad.

Millise trenniga sa end vormis hoiad?

Ma ei tee eriti trenni. Mul ei ole aega, ja kui on vaba aeg, siis ma parem teen muid asju. Mõnikord, kui ma tunnen, et olen väga vormist väljas, lähen parki jooksma. Ma püüan hästi ja tervislikult toituda ning sellest piisab.

Kui palju jääb sul aega sõpradega suhtlemiseks, ja mida te koos teete?

Jaa, mul jääb aega sõpradele. Mul on igas linnas, kus ma tavaliselt töötan, mõni sõber. Me käime õhtusöökidel, väljas, kinos. Nii nagu igaüks oma sõpradega.

Kui sind poleks õnnistatud sedavõrd särava välimusega, siis millega sa praegu tegeleksid?

Mulle on alati meeldinud sisekujundus. Ma arvan, et ma teeks seda.

Kui tihti sa «saatusekaaslase» Carmen Kassiga kohtud?

Me näeme fashion week'il paaril šõul.

Millise mehe sa enda kõrvale oled leidnud? Kuidas ta su elu täiuslikuks muudab?

Mu kaaslane on itaallane. Ta on suutnud mu elu täiuslikuks muuta. Arvan, et ühegi mehe jaoks ei ole kerge ülesanne olla modelliga. Ma olen õnnelik, et olen leidnud inimese, kes reisib niisama palju kui mina ja kes saab aru moemaailmast. Ma olen väga õnnelik!


Milline on kauneim kingitus, mis sulle on tehtud?

Ma ei ole eriti kingituste fänn. Ma ütlen alati, et ma ei taha midagi.


Eesti tippmodellisaates kohtunikuks olnud Miss J ütles, et modellina läbilöömiseks ei piisa välimusest, et peab töötama nagu hobune ja olema kõva iseloomuga. Kui pingelised on su tööpäevad?

Täpselt sellised ongi – pingelised. Ma reisin vähemalt 3-4 korda nädalas üle maailma. Isegi kui ma olen väga väsinud, pean teesklema, et ei ole. See töö on raske väga noortele tüdrukutele, kuna sõpru ja perekonda eriti ei näe ja kogu aeg peab üksinda olema. Ja tuleb olla nagu täiskasvanu, peab mõtlema nagu täiskasvanu.


Kuidas sa oled pidanud oma iseloomu kohandama, et lüüa teisi konkurentsis?

Ma, ausalt öeldes, pole väga oma iseloomu muutnud. Ma olen alati olnud mõtlemise koha pealt vanem, kui on mu tegelik vanus. Loomulikult, kui ma alustasin, olin väga-väga häbelik ja modellinduses ei saa seda olla. Sellega oli mul väga palju probleeme alguses.

Mis on su edu saladus?

Ma olen alati töötanud nagu segane ja ma ei ole kunagi vingunud mitte millegi üle. Ka kõige raskematel aegadel olen ma kõik alla neelanud ja edasi läinud. Raske töö on vilja kandnud.

Kuidas tasakaalustad pingelist tööperioodi, et olla lihtsalt tüdruk, nautida naiseks olemist?

See on mu töö. Kui ma ei tööta, olengi lihtne tüdruk, kes naudib elu. See on sama nagu teiste töödega. Ma töötan ja pärast, kui ma stuudiost välja astun, olengi seesama tüdruk, kes tuli kunagi Kehrast. Paljude jaoks on raske jääda niisama lihtsaks tüdrukuks, kui nad olid enne modellitööga alustamist, sest modellindus võib aju totaalselt pekki keerata. Alati peab mõtlema, isegi siis kui hästi läheb, et kunagi ammu olin ma lihtsalt mittekeegi Kehras.

Mida soovitad Eestist suurde modellimaailma pürgivatele tüdrukutele?

Ärge andke alla! Olge tugevad. Seda tööd saab teha ainult siis, kui sa naudid seda. Modellindus ei kesta terve elu. See on raske töö, aga end of the day, teenige oma raha. Tulevikus võib ükstaspuha mida teha.

Mil määral sa väikese plikana uurisid, mis vahe on Pradal ja Guccil, või said selle selgeks töö käigus?

Kui ma alustasin, siis ma ei teadnud, mis on Prada. Mul oli töö-option (töövõimalus)Pradale ja ma küsisin oma agendilt Margitilt (modelliärinaine Margit Jõgger – toim.), mis see on.

On sul meeles mõni kriitiline hetk laval, millest oled võidukalt välja tulnud?

Tavaliselt on kingad need, mis asja raskeks teevad. Disainerid teevad mõnikord kingi, millega on võimatu kõndida, eriti siis, kui lava on libe.