Auhinnagalade soosik Kate Winslet tänab õnne, et ta pole Angelina Jolie. Ta ei taha olla kõndiv seebiooper.

Kate Winslet (33) lööb praegusel auhinnahooajal laineid kahe filmiga The Reader ja Revolutionary Road. Viimases on tema vastasnäitlejaks vana kolleeg Titanicu päevilt, Leonardo DiCaprio.
Kui glamuuripeod on õnnelikult seljataga (ja võimalikult palju auhindu kotis), kavatseb Kate aja maha võtta, et olla tavaline pereema kaheksa-aastasele Miale, kelle isa on Jim Threapleton, ja viieaastasele Samile, kelle isa on Kate'i praegune abikaasa režissöör Sam Mendes (43). Paar elab vaheldumisi New Yorgis ja Gloucestershire'is.
 
Miks sa aja maha võtad?
Näitlemine on suurepärane, ma armastan seda, aga see on pagana raske ja aeganõudev töö, tõeline väljakutse. Sestsaadik, kui sündis mu poeg, olen mänginud väga nõudlikes rollides. Lihtsalt tekib selline hetk, kui sa vajad puhkust. Ma tahan olla ema - aga mitte selline ema, kes on kogu aeg tööl.
#end#
Kuidas su lapsed sellesse suhtuvad, et nende ema on filmistaar?
Nad on väga tasakaalukad - normaalsed rõõmsad lapsed, mitte mingid filmivõtte-lapsed. Nad on väga tugevad isiksused. Minu meelest õnnestub meil Samiga normaalset pereelu elada.
 
Kuidas tasakaalustad filmikarjääri ja emarolli?
See on suur töö: et olla abikaasa oma mehele, et olla ema oma lastele. Viia neid iga päev kooli ja kogeda nende kasvamise otsustavaid hetki. Sellele lisandub näitlemine, mis nõuab emotsionaalselt nii palju ja millele tuleb anduda täielikult.
Arvan, et saan sellega hakkama nagu iga ema - tööjaotuse abil. Lapsed on mul niikuinii esimesena mõttes. Kui ma nendega olen, on nad mu absoluutne prioriteet.
Kui olen abikaasaga kohtamas, püüame tööst mitte rääkida. Ja kui olen tööl, olen väga keskendunud ja pühendunud.
 
Filmi Revolutionary Road lavastas su abikaasa. Kuidas see sujus?
Fantastiline oli näha Sami aktsioonis ning jälgida, kuidas ta töötab teiste näitlejatega. Ta on võrratu õpetaja, ja ta kohandab end näitlejate vajadustele, sest me kõik oleme erinevad.
Me Leoga oleme väga kiired ja haarame ideid lennult. Kathy Batesiga oli ta õrnem, sest ta on väga hell inimene ja vajab suunamist. Ta on umbes Sami ema vanune ja Samist sai peaaegu et tema poeg. Seda oli ilus vaadata. Ta on suurepärane režissöör.
 
Ja suurepärane abikaasa?
Mina igatahes arvan nii! Minu meelest on igas suhtes kõige tähtsam ausus. Meil on see olemas, ja me räägime palju. Me jagame kõiki oma tundeid. Me oleme partnerid. Meil ei ole küsimust, kelle jalas on püksid. Meil on ühed püksid. Mina kannan üht jalga ja tema teist.
 
Kas ta muutus armukadedaks, kui tegite Leonardoga seksistseene?
Loomulikult mitte, ma ei ole pornostaar. Minu päevatöö ei seisne inimestega seksimises. Ta hoolitseb pigem selle eest, et mul mugav oleks, ja selgitab mulle, miks see stseen on vajalik.
 
Kas olete lapsi ka võtetele kaasa võtnud?
Oleme, aga mitte palju. Lastel on seal igav. Me ei taha, et nad ootaks päev otsa emmet, et emme saaks nendega minut aega tegelda. See oleks destruktiivne.
Minu jaoks seisneb laste kasvatamine muu hulgas järjepidevuses ja rutiinis. Lapsed armastavad rutiini, neile meeldib teada, millal nad lõunat söövad, ja mis ajal ja mis järjekorras asjad toimuvad.
 
Kas oled range ema?
Üldsegi mitte. Aga meil on loomulikult kord majas, sest muidu oleks kaos. Ma ei luba neil kümneni üleval olla. Minu lapsed lähevad magama kell pool kaheksa. Lapsed vajavad und. Kui nad piisavalt magada ei saa, ei funktsioneeri nad korralikult ega saa elust parimat võtta. Aga mu lapsed teevad vahet õigel ja valel - nad teavad näiteks, et voodil hüppamine on keelatud.
 
Kas nad saavad aru, et sa oled kuulus?
Veel mitte. Ma tahan, et nad saaksid sellest aru omal viisil, siis, kui nad on selleks valmis. Praegu nad arvavad, et emme töö on teha roti häält filmis Flushed Away, ja see on tore. Nad ei näe mind televiisoris.
Kui ma mõnes jutusaates olen, palun Samil telekas kinni panna. Meil ei ole majas ajakirju, ja kui ma näen end mõnel filmiplakatil, lähen ma nendega teisele tänavale.
 
Nii et sa ei taha oma eraelu näidata nii, nagu seda teevad Angelina Jolie ja Brad Pitt?
Ma küll ei tunne neid, aga olen nende olukorra peale mõelnud. Nad on nagu kõndiv seebiooper, avalikkus tahab teada, mis järgmisena juhtub. Ma ei valinud seda ametit kuulsuse pärast. Olen pärit näitlejate perest, kes on pidanud rollide pärast võitlema. Tunnen, et mul on vedanud, kui saan üleüldse tööd teha.
Olen oma edu eest tänulik, sest see on andnud mulle näitlejana vabaduse. Pahupool on see, kui kättesaadavaks sa muutud. Ma ei taha, et Mia ja Joe arvaks, et kuulsus tähendab ilusate kleitide kandmist. Kui oled ilusa kleidiga punasel vaibal, on see aastatepikkuse raske töö tulemus.
 
Kuidas sa meedia tähelepanuga toime tuled?
Olen sellega vanemaks saades ära harjunud. Mu elus on olnud perioode, kui olen segaduses ja natuke meeleheitel. Mu enesehinnang on olnud madal. Aga selline on elu. Vanemaks saades muutud enesekindlamaks, ja näitlejana pead sa seda olema, või sa ei saagi tööd. Kui lähed castingule, tunnevad nad enesekindluse puudumist niipea, kui ukse avad.
 
Kas tahaksid Oscarit?
Olen viis korda kandideerinud ja selle üle loomulikult väga õnnelik, aga loomulikult oleks tore ükskord ometi võita. Erinevate rollide mängimine on mulle emotsionaalselt kõvasti maksma läinud. Jah, ma tahaksin selle
eest tunnustust saada.
 
Kas auhinnapeod tekitavad stressi?
Ma ei ole eriti stressialdis inimene. Kummalisel kombel olen laste sünnitamisest saadik rahulikumaks muutunud. Ei saa takerduda oma muredesse, kui sa oled ema - selleks lihtsalt ei jätku aega.