Eesti eliit arutleb juba aastaid, kas ärihiid Urmas Sõõrumaa elukaaslasel KÄTLIN MARANil õnnestub seni abiellumist vältinud Urmas altari ette meelitada... Kroonika heidab pilgu Kätlini silmipimestava luksuse ja kõmuliste härrasmeeste seltsis veedetud ellu.

Multimiljonär Urmas Sõõrumaa (46) on tuntud kui mees, kes ei torma pea ees abiellu, kuid ei jäta sellegipoolest hiljem, uutele jahimaadele suundudes hüljatud naist tühjade kätega. Kätlinil (37) on aga kahe varasema tõsisemat laadi kooselu kõrval juba seljataga üks abielu mehega, kellele vandus igavest truudust juba 18aastaselt.
Äriringkondades arutletakse juba aastaid, kas tõesti on Kätlin see naine, kelle Urmas lõpuks kosib. Ühest küljest pole see sugugi lihtne. Aktiivse äritegevusega kaasnevad varad jääksid ühisomandisse, mida hiljem, mustema stsenaariumi korral vaja piinarikkas protsessis jagada, teisalt sihib parimais aastais Sõõrumaad kõikjal ka arvukalt nooremaid silmapaare.
Samas leiab näiteks modelliärinaine ja Kätlini üks ammuseid sõbrannasid Margit Jõgger, et Kätlin on endiselt ahvatlev, särav ja ilus — ning väga hea partii!
#end#
 
Salasuhe kestis aasta
Kätlin ja Urmas puutusid esmakordselt põhjalikumalt kokku ühisel suusareisil, kuhu Kätlin sõitis, olles kooselus veel Meelis Laoga, ning Urmas toonase elukaaslase Kairi Auväärtiga. «Seal üle laua istudes meie pilgud kohtusidki,» on Kätlin armusuhte tärkamist meenutanud. «Mäletan, et ukerdasin üksi suusamäel ja ainus, kes mind džentelmenina järele ootas, oli Urmas. Selline armas käitumine läks südamesse.»
Urmase galantsest käitumisest ja pilkude kohtumisest suusareisil möödus veel terve aasta, kui tulevane paar trehvas juhuslikult ööklubis Nightman. Maran ja Sõõrumaa tegid paar tantsu ja Urmas tõestas end härrasmehena taas, saates Kätlini koju.
Paar päeva hiljem Urmas helistas. «Käisime jahiga sõitmas. Siis veetsime Saaremaal mõnusasti aega. Järgmiseks hakkasid punaste rooside sülemid laekuma,» meenutas Kätlin.
Kätlinit ei häirinud, et Urmas oli siis veel teise naise mees: «Ei. Kui ma kaks nädalat nende suhet seal suusalaagris nägin, siis polnud midagi, millest end häirida lasta!»
Maran ja Sõõrumaa pidasid isegi lähimate sõprade teadmata koos Maldiividel Urmase 40. sünnipäeva. Kas just konspiratiivsuse huvides, aga reisidele, kus sai segamatult vaid teineteise seltsi nautida, sõitsid nad ikka ja alati kahekesi.
Salasuhe kestis umbes aasta. «Urmas käis mul ikka «külas» ja lõpuks tegime suhte avalikuks. Hakkasime koos elama, otsustasime, et peres võiks ka lapsuke kasvada. Katriin oli väga oodatud beebi!« meenutas Kätlin intervjuus Kroonikale.
 
Abiellu vanglas!
Kui Sõõrumaaga viis saatus Kätlini kokku küpsetes kolmekümnendates, siis tuntud mehi on Marani kõrval seisnud juba keskkooli lõpuklassist saati. Igal juhul oli just allilmaliidriks peetud kadunud Kalev Kurg see, kes viis lõpuklassi tüdruku Kätlini 1988. aastal missikarussellile. Võistluse peakorraldaja Valeri Kirss on Eesti Ekspressis meenutanud, et see on olnud ainus kord iludusvõistluse ajaloos, kui keegi tõi oma tüdruku võistlustele!
Juunikuisel konkursil Miss Tallinn sai nooruke tütarlaps (47 kilo, 171 sentimeetrit) kolmanda koha. Paljude arvates oli Kätlin kandidaatidest kauneim, kuid jäi jänni sõnalises osas...
Maranist oleks võinud ehk Heli Metsa asemel saada ka esimene sõjajärgne Miss Estonia, kuid seda ei juhtunud — mingil põhjusel Kätlin sellest võistlusest osa ei võtnudki. Küll aga purjetas toona vaid 18aastane Maran kuu hiljem, 6. juulil 1988 abielusadamasse Kalev Kurega. Tegemist oli sedavõrd noore naise kohta paraja julgustükiga, sest Harju Prokuratuur oli Kure vahepeal vahistada lasknud. Kurg peeti kinni omakohtu korras antud keretäie eest, mida Kalev ühes Meelis Laoga rakendas arvatava korterivarga kallal.
Kätlini ja Kalevi laulatus leidiski aset vanglas. «Meil olid avaldused juba varem sisse viidud,» meenutas Maran Kroonikas. «Siis käisid meil korterivargad ja viisid kõik ära. Kalev arvas, et teab, kes vargil käis. Veidi klobis seda meest ja hiljem tuli välja, et klobis vale inimest. Talle määrati selle eest kaks aastat, aasta istus kinni. Mäletan, et kuskil vangla eesruumis pandi meid paari. Õnnepaleest oli ametnik kohal. Olime kahekesi.»
Kuigi Kätlini vanemad olid tütre läbikäimisest endast kümme aastat vanema Kaleviga teadlikud, oli tütre abiellumine neile mõistagi suur üllatus. Kätlin ja Kalev olid abielus kolm aastat, siis lahutasid, kuid hüüdnimi Kure-Kätlin saatis Maranit veel aastaid.
 
Osales erootikafilmis
Lahutus seljataga, läks Maran meditsiinikooli kosmeetikuks õppima. Ent aeg andis arutust — naine mõistis peagi, et see amet pole tema jaoks. «Haiglas praktikal käimine oli masendav,» seletas Maran, keda umbes samal ajal märkas Raekoja platsil ka režissöör Harry Egipt. Viimane võttis võluval blondiinil sabast kinni ja kutsus osalema reklaamfilmidesse. Maran osales umbes kümnes reklaamis, suurimad neist olid Kalevile ja ARSile. Ühe reklaami tasuks kujunes 120 rubla. Samuti poseeris ta plakatitel, nii bikiinides kui ka rahvariietes. Tagatipuks oli Kätlin üks neist seksikatest amatsoonidest, kes pühapäeviti pakkus silmailu toonases telemälumängus «Kes keda?», kus ta jagas mälumänguritele pabereid.
Omamoodi kurioosum on, et tänaseks on Kätlini osalemist kunagises Egipti reklaamfilmides näinud sajad miljonid silmapaarid. Nimelt jookseb üks neist Egipti filmidest kuulsa koomiku Sacha Coheni menufilmi «Borat» lõputiitrites, kus Maran reklaamib koorejäätist, seda meelalt limpsides.
Sellesse ajajärku mahutub ka Maranit hiljem kummitanud nn seksiskandaal. Nimelt kirjutas Eesti Ekspress, et Maran osales 1991. aastal valminud filmis «Gorbi tütred» (Gorbatšovi tütred — toim), mis läks ajalukku kui esimene postkommunistlikus Eestis vändatud erootikafilm. Tegemist pole porno, vaid erootikaga, kus tegelikku seksiakti kaamera ees ei toimu. Maran osaleb seal kolmes pikemas stseenis, millest kahes on ta täielikult või osaliselt alasti. Kätlin kehastas Olgat, kes saab filmi lõpuks kenasti mehele — laulatus toimub Nevski katedraalis, sihvaka peiu rollis on aga tänaseks spordiareenilt kadunud odaviskaja, mitmekordne Eesti meister Donald-Aik Sild.

Magus elu Saksamaal
Järgmine armastatu, omaaegse metalliärimehe Tõnu Leppikuga kohtus Kätlin sõbrannal Peterburis külas olles. Sõbranna juures kogunesid tavaliselt sealsed eestlased, teiste seas Leppik. Kuigi arvati, et just kooselus Leppikuga proovis ka Kätlin kätt metalliäris, on ta selle väite kummutanud: «Kui oleksin tol ajal metalliäri ajanud, elaksin tänaseks kuskil välismaal, mitte ei ajaks Eestis rõivaäri. Ma olin sel ajal nii noor, et ei mõelnud tuleviku kindlustamisele.»
Küll aga sai Kätlin Leppiku elukaaslasena maitsta juba siis elu, millest sel ajal võis Eestis vaid und näha. Krooni käibelevõtmise aastal 1992, kui Kätlin tähistas oma 23. sünnipäeva, seadis ta end Leppikuga sisse Saksamaal Frankfurdis. Alguses oli paaril seal korter, hiljem maalilise aiaga maja. Aed oli tõeliselt suur ning eriline aiast läbi voolava sillaga ojakese poolest. Kevaditi aga paitas armunute meeli aianurgas sirgunud kirsipuuõite meelas hõng.
«Veel tänagi, kui kirsiõite lõhna tunnen, meenuvad suved Frankfurdis. Sel ajajärgul hakkas mind kokandus huvitama, õppisin erilisi roogi tegema. Seda aega jäävad iseloomustama paljud hubased õhtusöögid, mida külla tulnud eesti sõpradele tegin,» meenutas Kätlin.
Tõnu äri läks nii hästi, et rahanumbreid ei tundnud ega lugenud keegi.
Ühtlasi kummutas naine Kroonikas ka kuulujutu, justkui varastanuks ta Saksamaal riideid, mida hiljem Eestis müüs:
«Kadedate inimeste jutt! Läksin tol ajal poodi ja ostsin, mida tahtsin! Mul olid samad kostüümid, mis Claudia Schifferil ajakirjade esikaantel ja sõitsin ringi Mercedes-kabrioletiga. Ega ma näitleja Winona Ryder ole, et raha on, aga topin koti kraami täis ja üritan maksmata lahkuda,» teatas Maran resoluutselt.
Leppik pidas sel ajal kontorit Frankfurdi eksklusiivseimas pliiatsikujulises pilvelõhkujas. Aeg-ajalt viibis paar ka New Yorgis, nende korter asus Manhattanil, 34. korrusel. Saksamaal meeldis Kätlinile aga enam.
«Kui esimest korda New Yorki läksin, oli tunne, et kõik hullud on sinna kokku lastud — kes mängis metroos palagani, kes karjus tänaval kõigest kõrist. Pärast Saksamaad, kus oli puhtus, kord, rahu ja korrektsus, tundus New York täieliku bardakina!»
Kätlin on tagantjärele arvanud, et ta oleks pidanud tol ajal kokkuhoidlikum olema, kuid mõtles lapsikult, et selline elu on ja jääbki. Ta ei taibanud sentigi kõrvale panna.
 
Saatuslik Meelis Lao
Ometi hakkas Maran juba kooselus Leppikuga mõlgutama mõtteid äritegevusest ning õige pea siseneski ta koos sõbrannaga riideärisse. Nad leidsid Saksamaalt hulgilaod, ostsid rõivad kokku ja saatsid Eestisse. Sellest ongi tänaseks Kätlini oma rõivabisnis välja kasvanud. Riietega äritses Maran aga juba koolis.
«Ostsin Kaubamajast riide, õmblesin ise Burda lõigete järgi püksid kokku ja müüsin koolis kasuga maha. Niisiis oli igati loogiline, et olen ka täna rõivabisnises tegev.»
Ent priiskavat õnne Leppikuga jagus vaid kolmeks aastaks, siis sai armastus Kätlini sõnul otsa. Seda aga ei kellegi muu kui Meelis Lao pärast.
Kätlin elas veel Tõnuga koos, ent kooselu kohal rippusid tumedad pilved.
«Oli aasta lõpp ja olime Tõnuga parasjagu tülis. Läksin sõbrannadega Olümpiasse uut aastat vastu võtma. Meelis oli seal samuti oma sõpradega. Nii me kohtusimegi.»
Meelis Lao, kes on mitmest tapmiskatsest napilt eluga pääsenud, tõi Kätlini ellu sootuks uue elustiili. Näiteks kuulikindla auto, mille uksed olid Kätlini sõnul nii rasked, et ise ta neid kinni ei saanud... Samuti pidi Kätlin alati enne Meelise kojutulekut ribikardinad ette tõmbama, et mõni «juhuslikult» uitav kuul tuppa ei eksiks.
«Vahel tulin poest ja turvamehed pidid mu keset koridori kottidega pikali jooksma... Alguses oli selline elu päris hull, siis harjusin ära,» seletas Maran ühes varasemas intervjuus Kroonikale. Ise ta surmahirmu ei tundnud, sest nagu blondiin on arvanud, mis kasu tema tapmisest ikka oleks olnud: «On ikka mingid reeglid ju, et naisi ja lapsi ei tapeta.»
Kätlinil endal oli relvaluba ja isiklik relv juba enne Laoga tutvumist. Revolvrit ta kooselus Laoga aga suurt ühes ei tassinud, sest see tegi käekoti raskeks.
Paar elas tuntud Keemia tänava turvamajas, kus korterinaabriks oli ekspankur Hannes Tamjärv koos tollase elukaaslase Tairi Tüüriga, kes praegu kannab nime Morozov.
Kuid ka Laol ei õnnestunud Kätlinit lõplikult kodustada.
«Sain aru, et see suhe ei vii kuhugi. Viis aastat oli piisavalt pikk aeg mõistmiseks, et sellel suhtel pole tulevikku. Mul polnud tahtmist terve elu nii elada, et ribikardinad on kogu aeg ees ja päike tuppa ei paista.»
Ka selles suhtes nautis Maran materiaalses mõttes jätkuvalt unelmate elu. Näiteks 1998. aastal näitas Launella Boutiqe’i keti omanik Kätlin Maran end Tallinna tänavapildis pool miljonit maksva Mercedes SLK Kompressori roolis. Autoga poseeris ta siis ka Kroonika veergudel.
 
Kõik mõjuvõimsad mehed
Maranit tundvate inimeste sõnul pole Kätlinit võimalik kuidagi lugeda naiseks, kes toetuks toimetuleku osas meestele, kuigi tema kõrval pole kunagi olnud nõrgad isiksused või rahalises mõttes hädavaresed.
«Kuidagi on nii tõesti välja kukkunud,» tunnistas Maran Kroonikale. «Ma oma isast nõrgemat meest ei taha. Valin tugevaid natuure enda kõrvale.»
Näikse, et Sõõrumaa näol on leidnud Kätlin selle õige, kellega elumerelaineil lõpuni ankrusse heita. Endine miilits ja kohaliku turvaturu looja Urmas Sõõrumaa on aga mees, kes pole kunagi lasknud vastassugupoole esindajatel endale päitseid pähe panna. Tal on nelja naisega kokku seitse last, aga ei ühtegi abielu. Ometi pole mees ühestki suhtest läinud nõnda, et naistel ja lastel talle materiaalses mõttes midagi ette heita oleks. Nii eksid kui ka järeltulijad on Urmas kõigiti kindlustanud. Samuti aitas aastate eest Sõõrumaa oma vanimal pojal asutada kohvikute keti. Ikka selleks, et mees saaks äris käe valgeks.
«Ta on parim mees, kes eales minu elus olnud!» oli Kätlin Kroonikale antud intervjuus vaimustuses. «Näiteks vahel ta ütleb, et sõidab komandeeringusse, aga tegelikult teeb üllatuse ning tuleb õhtul, roosikimp käes, koju. Ta on mees, kes on üllatusi täis.»
Samuti on Kätlin arvanud, et kuigi nii temal kui ka Sõõrumaal on olnud mitmeid elukaaslasi, jäävad nemad Urmasega kokku — sest nad sobivad nii hästi. Millal aga saab temast Kätlin Sõõrumaa? «Elame, näeme...»