Saates "Ringvaade" rääkinud Keres ei saanud laskuda protsessi detailidesse just sel põhjusel, et istung kuulutati prokuratuuri palvel kinniseks. Ent põhjuseks miks istung kinnine on, sõnas Keres: "Kui korrektne olla, siis see ei ole sõnavabaduse, vaid kunsti case."

Et Kaur Kender on olnud algusest peale istungite avalikuks kuulutamise poolt, peab mees keskkonnas Nihilist.fm avalikku kohtupäevikut, kus kirjeldab üsna detailselt istungitel toimuvat, tsiteerib prokurör Lea Pähkli, kohtuniku ja erinevate tunnistajate sõnu.

Muuhulgas palus Kender oma teose ettelugemise puhul kasutada lugejana Juhan Ulfsaki, sest kirjanik ei soovinud oma õudusjuttu kuulda kui pesumasina kasutusjuhendit. Seda võimalust kohus talle ei andnud.

Küsimusele, kas Kenderit selle eest täiendavalt vastutusele võtta saab, vastas Keres: "Ei, see õigus on süüdistataval siiski veel säilinud."

Paul Keres täpsustas, et kui sõnavabadus on põhiseaduses kaitstud vabadus, siis sellest veel kangem on kunstivabadus.

"Kunstivabaduse kohta põhiseaduses ei öelda, et seda piirata võib. Mis tähendab, et seda võib piirata ainult teiste isikute põhiõiguste kaitseks," sõnas ta ning lisas, et see tähendab seda, et kui kedagi süüdistatakse mingi keelatud või ebaseadusliku kunstiteose loomises, siis sellega peaks alati kaasnema kellegi kahjustamine, et tekiks riigi karistusõigusliku sekkumise koht.

Advokaat arvas siiski, et protsess võiks minna huvitavamaks, kui sisse tuuakse USA temaatika. Ta tuletas meelde, et Kender kirjutas teose USA-s ja postitas õudusjutu "Untitled 12" välisriigi serverisse.

"Selleks, et Kender Eestis süüdi mõista, peab see tegu olema karistatav ka USA-s," sõnas ta ja täpsustas, et USA-s kirjanduse üle kohut eriti ei mõisteta, viimase neljakümne aasta jooksul olevat vaid üks juhtum, kus puhtalt tekstipõhise lapsporno tootmise tõttu on keegi süüdi mõistetud.

"Ehk siis Kender oma teosega sünnitas ühe tegelase, siis oma teoses vägistas ta ära, siis tappis ta ära eriti julmal ja vastikul kombel. Nüüd prokuratuur leiab, et selle eest tuleb karistada," sõnas Keres olles eelnevalt välja toonud tõiga, et Kender on loonud fiktiivse isiku, kellega toimuvad fiktiivselt võikad olukorrad.

Advokaat kohtuotsust siiski ette ei ennustaks. "Mõistetakse ta süüdi või mõistetakse ta õigeks, halb on ta igal juhul. Kogu juhtum kujutab endast põhimõttelist väärarusaama, et riik võib hakata määratlema, millised nišikunstid ja vähemusgrupid on aktsepteeritavad ja millised mitte."

Kaur Kenderi kohtureportaaže saad lugeda siit ja siit.